The Sea Between My Soul
Πηγή εικόνας: Onassis Stegi

Ηχογράφηση από την Σοφία Σακαρίκου:

Η αρχή των κοινωνιών και των πολιτισμών έλαβε χώρα στη Μεσόγειο. Απ’ ότι φαίνεται, και η αρχή των διαπληκτισμών. Κάτι που θα μας περιγράψει με τον πιο παραμυθένιο τρόπο ο Ραέντ Γιασίν με το εξαιρετικά εμπνευσμένο ροκ μιούσικαλ The Sea Between My Soul που θα κάνει πρεμιέρα το βράδυ της Κυριακής στο διαδικτυακό κανάλι της Στέγης.

Χρησιμοποιώντας σαν αφηγητές τους ταξιδευτές του κόσμου, τα πουλιά, ο Ραέντ Γιασίν θα μας αφηγηθεί ιστορίες από την Μεσόγειο στολισμένες με τους ήχους του Alan Bishop των Sun City Girls. Τα σκηνικά του Hussein Baydoun. Τον φωτισμό του Charlie Aström. Το γλυπτικό σκηνικό του The Sea Between My Soul αποτελείται από ταριχευμένα πουλιά που θα συνομιλήσουν για τις αδικημένες ψυχές της Μεσογείου που από τις απαρχές του κόσμου βασανίζεται από ανταλλαγές πληθυσμών και από επεκτατικές πολιτικές κρατών που διαφέρουν σε πολλά πολιτισμικά επίπεδα.

the sea between my soul
Credits: Onassis Stegi

Ζώα και άνθρωποι

Η λαϊκή παράδοση χρησιμοποιεί κατά κόρον τα ζώα και τις κοινωνίες τους για να περιγράψει τα ανθρώπινα συναισθήματα. Μέσα από αλληγορίες και παραμύθια έχουμε πολλές φορές καταφέρει να ανάγουμε την ιδιοσυγκρασία της ανθρώπινης ύπαρξης στην συμπεριφορά των ζώων. Χρησιμοποιώντας σαν πρωταγωνιστές ταριχευμένα πουλιά, ο Ραέντ Γιασίν, στο The Sea Between My Soul, μας μεταβιβάζει στις έννοιες του θανάτου και της μετανάστευσης όπως τις αισθάνονται οι κάτοικοι αυτής της γης που η ανθρώπινη ύπαρξη έχει εξαιρέσει ως ομιλητές. Τα ζώα αποτελούν τους θεατές αυτής της ασταμάτητης διαμάχης μεταξύ των ανθρώπινων πλασμάτων. Αλλά και της αλόγιστης επίθεσης που γίνεται εις βάρος τους απο το ανθρώπινο γένος. Ποιος θα ήταν ο πιο αντικειμενικός αφηγητής για την περιγραφή αυτών των συναισθημάτων, αν όχι τα ίδια;

Ο άνθρωπος ευθύνεται, στη συντριπτική πλειοψηφία, για το μεγαλύτερο μέρος των θανάτων στην γη. Ως ον, μας έχει αποδείξει την ικανότητα του να δημιουργεί κοινωνίες και να εκμεταλλεύεται τους πόρους της Μητέρας Γης με τους πιο θεαματικούς τρόπους για την εξέλιξη του είδους του. Δεν μας έχει αποδείξει όμως ότι έχει την ικανότητα να συγκατοικήσει με τα υπόλοιπα πλάσματα στον τόπο αυτό ούτε ότι μπορεί να παραδώσει τα ηνία σε αυτά για την ανακατασκευή του κόσμου.

Αποτελώντας το πιο εγωιστικό πλάσμα στον πλανήτη που κατοικούμε, ο άνθρωπος δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι θα υπάρξει μια κοινωνία στην οποία ο ίδιος δεν θα είναι ο επικεφαλής. Δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι από τον δικό του τρόπο διαχείρισης της κοινότητας. Γεγονός που τον καθιστά αδύναμο στο να περιγράψει την ιστορία με αντικειμενικό τρόπο. Γιατί ακόμα και τώρα δεν είναι έτοιμος να αντικρίσει τα λάθη που έχει προξενήσει στους συγκατοίκους του και στον τόπο που διαμένει.

Η ιδέα της ταρίχευσης

Τα ταριχευμένα ζώα είναι μια ιδέα που γεννήθηκε επίσης από τον άνθρωπο. Σαν εγωιστικό πλάσμα που σέβεται τον εαυτό του θεώρησε ότι πρέπει να βαλσαμώσει τα θύματά του και να τα κρεμάσει σαν τρόπαια στο σαλόνι του. Αυτή είναι η άποψη του για τον θάνατο. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κατάματα τον θάνατο αλλά του αρέσουν τα αποτελέσματα που διέπονται από αυτόν και του προσφέρουν ωραία αποκτήματα για να μπορεί να στολίσει την ζωή του ή τις άδειες ώρες των κοινωνικών του συναθροίσεων.

Το ανθρώπινο όν δεν είναι σε θέση να καταλάβει τον θάνατο γιατί δεν είναι σε θέση να καταλάβει ότι πολλές από τις καθημερινές του πράξεις επιφέρουν τον θάνατο. Η πολιτική του στάση απέναντι στις κτηνωδίες που πράττουν τα Ευρωπαϊκά κράτη στους μετανάστες στην Μεσόγειο, η καθημερινή του αδιαφορία για τους άστεγους που υπάρχουν σε όλα τα Ευρωπαϊκά κέντρα και η διατροφή του είναι μερικά απο τα καθημερινά ερωτήματα που αρνείται να αντιμετωπίσει.

the sea between my soul
Credits: Onassis Stegi

Ο Ραέντ Γιασίν γεννημένος στον Λίβανο έχει έρθει αντιμέτωπος με τις συγκρούσεις της χώρας του και με τις ταραχές που συμβαίνουν χρόνια στην αιματοβαμμένη Μεσόγειο. Προσθέτοντας τα ζώα σαν αφηγητές της ιστορίας του, ο Ραέντ Γιασίν μας μεταβιβάζει σε μια ορολογία παραμυθένιας αφήγησης για την έννοια του θανάτου. Μας μεταφέρει σε μια ιστορία που δεν έχουμε ακούσει ποτέ να την αφηγούνται. Εδώ, μας τη μεταφέρουν οι πιο αντικειμενικοί θεατές της ανθρώπινης κτηνωδίας. Και ποιός δεν θα ήταν πιο αντικειμενικός θεατής από αυτόν που έχει ήδη βιώσει τον θάνατο;

Η παράσταση

Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη για την σεζόν 2019-2020 αλλά ακυρώθηκε λόγω των προληπτικών μέτρων της πολιτείας για την δημόσια υγεία. Τον Σεπτέμβριο του 2020 ανέβηκε πάλι στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Εκεί κινηματογραφήθηκε για να προβληθεί στο ψηφιακό περιβάλλον. Στην κινηματογράφηση χρησιμοποιήθηκαν αναμορφικοί φακοί για να ζωντανέψουν οι πρωταγωνιστές και να ακουστεί καλύτερα η φωνή τους.

Παγκόσμια πρεμιέρα στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση: 20-26 Δεκεμβρίου 2020

Live YouTube premiere: Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, 21:00

Διάρκεια: 60′


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

1 COMMENT

Comments are closed.