Paolo Coelho
Πηγή: pixelbooks.gr

Ηχογράφηση από την Εμμανουέλα Αλεξάνδρου:

Γνωρίζω ότι στην εποχή των social media τα βιβλία έχουν χάσει λίγο από την δόξα τους. Πάντα όμως, η γνώμη ορισμένων ανθρώπων αλλάζει όταν τους προτείνουν ένα καλό βιβλίο. Κάπως έτσι, εγώ βρίσκομαι στη θέση να σας παρακινήσω να διαβάσετε Paulo Coelho. Και όχι οποιαδήποτε βιβλίο του, αλλά το Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα κι έκλαψα. Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να κλάψετε, αλλά σίγουρα θα σκεφτείτε. Θα σκεφτείτε κι εσείς πόσες φορές στη ζωή σας αφήσατε ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες. Πόσες φορές κάνατε πίσω σε κάτι που θέλατε πολύ. Ή μάλλον, πόσες φορές οι σκέψεις σας, οι προκαταλήψεις σας και η αίσθηση της αποτυχίας, σάς κράτησαν πίσω από τα όνειρά σας.

Η αρχή του ταξιδιού

Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, η ιστορία μιλά για μια νεαρή κοπέλα, την Πιλάρ. Η Πιλάρ είναι μια φοιτήτρια που έχει μάθει να είναι πάντα εγκρατής και να μην παρασύρεται από τα συναισθήματά της. Η ίδια, προσπαθεί μανιωδώς να ακολουθήσει αυτή τη ροή των πραγμάτων. Αναρωτιέται όμως συχνά τι θα γινόταν αν πήγαινε αντίθετα σε αυτήν τη ροή.

Από μικρή ηλικία είναι φίλη με ένα παιδί, ο οποίος -όντας μεγάλος πλέον- αποφασίζει να ακολουθήσει τον θεολογικό κλάδο. Αυτός, έχει το θείο χάρισμα να γιατρεύει τους άλλους και δίνει διαλέξεις από πόλη σε πόλη. Η ζωή, τους φέρνει ξανά κοντά από εκεί που είχαν χωρίσει και χαθεί από καιρό. Εκεί είναι το κρίσιμο σημείο όλης της ιστορίας. Η Πιλάρ έχει την επιλογή να τα αφήσει όλα πίσω και να ακολουθήσει τον αγαπημένο της. Οι σκέψεις της, όμως, και η αίσθηση της ενοχής μπαίνουν στη μέση. Τι θα κάνει άραγε; Εσύ τι θα έκανες;

Τα ζητήματα που πραγματεύεται το βιβλίο είναι πολλά και διαφορετικά. Δεν είναι απλά ένα ερωτικό δίλλημα. Δείχνει πώς είναι να ξεκινάς κάτι για το οποίο δεν είσαι πολύ σίγουρος. Κάτι για το οποίο τόσο καιρό μάθαινες να έχεις ως αφετηρία τη λογική και όχι το συναίσθημα. Πώς είναι άραγε όταν τα ηνία τα παίρνει αποκλειστικά η καρδιά; Και το κυριότερο, τι κατάληξη μπορούν να έχουν τα πράγματα όταν παραμερίζεις για λίγο τις κακές σκέψεις και ακολουθείς το ένστικτο;

Ο Paulo Coelho, με μια μυστικιστική διάθεση, μας μεταφέρει για ακόμα μια φορά στα μυστήρια της θεότητας. Τα βιβλία του ανέκαθεν μιλούσαν για τη θρησκεία και το πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας. Έτσι, το μόνο πράγμα που έχεις να κάνεις διαβάζοντας το βιβλίο είναι να σκεφτείς και να προβληματιστείς σχετικά με τα μηνύματα που προσπαθεί να περάσει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το κάνεις, καθώς πρόκειται για καταστάσεις που βιώνουμε όλοι καθημερινά.

Paulo Coelho
Πηγή: publishersweekly.com

Γνωρίστε καλύτερα τον Paulo

Ο Paulo Coelho είχε μια πολύ άστατη νεαρή ζωή. Η πορεία του προς την επιτυχία δεν ήταν απλά ένας ευθύς δρόμος. Γεννημένος στο Ριο Ντε Τζανέιρο το 1947, θυμάται τον εαυτό του να διαβάζει συνεχώς μυθιστορήματα. Στην ηλικία των 15 ανακοίνωσε στους γονείς του ότι θέλει να γίνει συγγραφέας. Αυτή η ιδέα δεν άρεσε καθόλου στους γονείς του που είχαν άλλα σχέδια γι’ αυτόν. Δύο χρόνια αργότερα, τον έκλεισαν σε ψυχιατρική κλινική προκειμένου να τον συνετίσουν. Ο Paulo όμως είχε ένα όνειρο και δεν ήθελε να το αφήσει πίσω για κανέναν.

Απ’ ότι φαίνεται η μεγάλη καταπίεση των γονιών προς τα παιδιά τους δεν έχει πάντα τα καλύτερα αποτελέσματα. Μόλις λοιπόν ενηλικιώθηκε, έφυγε για να ταξιδέψει στον κόσμο. Μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι έζησε τη ζωή του στα άκρα, πειραματιζόμενος με πολλά θέματα. Το πλήρωσε βέβαια ακριβά, αφού κατέληξε μέχρι και στη φυλακή για υπονομευτικές δραστηριότητες κατά της τότε κυβέρνησης.

Δεν μπορεί να μην έχεις ακουστά το βιβλίο του ο Αλχημιστής. Είναι το πιο διάσημο από τα βιβλία που έχει γράψει και όπως λέει και ο ίδιος, είναι απότοκο των βιωμάτων της ζωής του. Ο Paulo, επίσης, έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως ο πιο πολυμεταφρασμένος εν ζωή συγγραφέας του κόσμου. Το μότο του συγκεκριμένου βιβλίου είναι το εξής: Όταν θέλεις πολύ κάτι όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις. Και θα μου επιτρέψετε να συμφωνήσω μαζί του!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Dromospoihshs

Logografis


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.