Τι πιο όμορφος τρόπος να ξεκινήσει ο πρώτος καλοκαιρινός μήνας, από ότι με μια συνέντεξη με την Μαίρη Μαραγκουδάκη για να μας μιλήσει για το “εν κινήσει”. Τώρα που ο καιρός άνοιξε και η διάθεση ανεβαίνει με την θερμοκρασία, ήρθε η ώρα να πάμε και στο πρώτο  καλοκαιρινό event!

“Το calderone σε συνεργασία με την Fujifilm hellas, την εταιρεία agopian και τους χώρους εστίασης ΘεσσαλόςLa Soire de VotaniqueΕις το ΠαυσίλυπονLaikaΡαφίκιParaflu και Λήθη oblivion, διοργανώνει μια έκθεση φωτογραφίας «εν κινήσει» από 210 εικόνες, και σας προσκαλούν σε μια βόλτα στη γειτονιά του Βοτανικού

Δίνουμε ραντεβού στις 6 και 7 Ιουνίου στον Βοτανικό! Εσύ θα λείπεις;

Πάμε να ανακαλύψουμε την διοργάνωση!

Πείτε μας λίγα λόγια για το “εν κινήσει”;

Το “εν κινήσει” είναι μια έκθεση φωτογραφίας στον δρόμο. Συμπληρώνεται με μια θεατρική performance, επίσης στη λογική του θεάτρου δρόμου. Οι θεατές, για να δουν την έκθεση και την παράσταση, θα ακολουθήσουν την διαδρομή της έκθεσης που γίνεται στους εξωτερικούς χώρους τον μαγαζιών της περιοχής.

Ποια ήταν η ιδέα πίσω από το “εν κινήσει”;

Μετά την καραντίνα, οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις παραμένουν σε lock down. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η ανάγκη των καλλιτεχνών για δημιουργία, αλλά και η ανάγκη του κοινού για ψυχαγωγία παύουν να υπάρχουν. Το αντίθετο, μάλλον αυτές οι ανάγκες αυξήθηκαν. Και η ψηφιακή διασκέδαση και ψυχαγωγία στερείται ενός βασικού αγαθού, αυτό της ανθρώπινης επικοινωνίας. Η ιδέα είναι να φέρουμε την τέχνη μας στον κόσμο, αντί για το ανάποδο. Στον δρόμο, εν κινήσει, χωρίς να ρισκάρουμε τον συνωστισμό.

Γιατί αποφασίσατε η διοργάνωση να περιλαμβάνει την κοινότητα του Βοτανικού;

Γιατί ο Βοτανικός είναι η γειτονιά μας. Εδώ ζούμε και δημιουργούμε. Μετά τα μαθήματα, τις πρόβες, τις φωτογραφίσεις, τις παραστάσεις, τις εκθέσεις μας, σε αυτούς τους χώρους εστίασης θα πάμε για να αποφορτιστούμε από την ένταση της δουλειάς μας. Αλλά και οι άνθρωποι που έχουν αυτούς τους χώρους αποτελούν ένα μέρος του κοινού μας. Η γειτονία είναι οι άνθρωποι και οι άνθρωποι είναι οι κρίκοι στην αλυσίδα που ονομάζεται κοινωνία και πολιτισμός.

Τώρα, όσον αφορά τους διοργανωτές, τι είναι αυτό που ξεχωρίζει το Calderone;

Το calderone έκανε το κάλεσμα. Η ιδέα μια έκθεσης φωτογραφίας στους δρόμους είναι του Τάσου Σκλαβούνου, έχει μάλιστα γίνει άλλες δύο φορές στο παρελθόν στις γειτονιές του Κεραμεικού και του Βοτανικού από τον ίδιο. Στο “εν κινήσει” προστίθεται η παράσταση θεάτρου δρόμου από την Μαίρη Μαραγκουδάκη. Σαν calderone βάζουμε λοιπόν, τόσο την ιδέα- όσο και την υλοποίηση. Ο Τάσος Σκλαβούνος στο φωτογραφικό κομμάτι και η Μαίρη Μαραγκουδάκη στο θεατρικό.

Θέλετε να πείτε κάτι στο κοινό που θα έρθει στις 6 και 7 Ιουνίου;

Εμείς σαν καλλιτέχνες θα θέλαμε η τέχνη να γίνει μέρος της καθημερινότητας των ανθρώπων. Αυτό για να συμβεί πρέπει να στηριχτεί από την πολιτεία και τις εταιρίες αλλά πρώτα πρέπει να αρθρωθεί σαν επιθυμία από το ίδιο το κοινό. Θεωρούμε ότι η καθημερινότητα μας χρειάζεται, ουσιαστική επικοινωνία, αισθητική, δημιουργικότητα. Θέλουμε να ενημερώσουμε το κοινό πως για να προσφέρουμε αυτή τη δράση, δουλέψαμε πολλοί άνθρωποι και πως η δουλειά μας είναι δύσκολη, χρονοβόρα και γίνεται σε αντίξοες συνθήκες. Θέλουμε να προτρέψουμε το κοινό να στηρίξει έμπρακτα τους ανθρώπους που εργάζονται στις τέχνες. Η δράση μας και εμείς προσωπικά αγκαλιάζουμε το κίνημα support art workers και τονίζουμε πως χωρίς τέχνη η ζωή είναι άνοστη.

Πόσο εύκολο είναι τελικά να ενωθούν οι τέχνες, στην συγκεκριμένη περίπτωση η φωτογραφία και το θέατρο;

Η τέχνη είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Οι επιμέρους τέχνες πάντα “συνομιλούσαν”. Το calderone συνδυάζει με ποικίλους τρόπους τις δύο αυτές τέχνες. Αλλά έτσι κι αλλιώς καμία τέχνη δεν μπορεί να παραμένει ζωντανή χωρίς να συνδιαλέγεται με τις υπόλοιπες. Η ίδια η τέχνη επίσης δεν μπορεί να παραμένει ζωντανή αν δεν συνομιλεί με την κοινωνία.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

Δελτίο Τύπου

Calderone

Instagram

Facebook

Ευχαριστούμε την Μαίρη Μαραγκουδάκη και το Calderone!

Μαίρη Μαραγκουδάκη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ