Σαν σήμερα γεννιέται ο ποιητής και συγγραφέας Τόμας Χάρντι (1840-1928)

Αλλού η καρδιά κι αλλού το σώμα...

«Η γνώμη μου είναι πως ένας ποιητής πρέπει να εκφράζει τα αισθήματα όλων των εποχών, και τις σκέψεις τις δικές του», φράση που αποδίδεται στον Τόμας Χάρντι

Ο Τόμας Χάρντι γεννήθηκε μια μέρα σαν και τη σημερινή μόνο που το ημερολόγιο έδειχνε 1840. Ήταν Άγγλος συγγραφέας και ποιητής και υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τις δεκαετίες 1950 και 1960. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χάιερ Μπόκχαμπτον του Ντόρτσεστερ και εργάστηκε σαν αρχιτέκτονας. Παντρεύτηκε δυο φόρες. Ο πρώτος του γάμος ήταν με την Έμμα Λαβίνια Γκρίφφορντ το 1874 και ο δεύτερος με την Φλόρενς Ντάγκντεηλ το 1914.

Ο νατουραλισμός

Το έργο του έχει επηρεάσει πολλούς καλλιτέχνες και είναι αγαπητό μέχρι και σήμερα, ενώ πρόκειται για έναν σημαντικό εκπρόσωπο του νατουραλισμού στη λογοτεχνία. Στα έργα του θα δει κανείς ανθρώπους να αναμετριούνται με τα πάθη τους, να υποκύπτουν και τελικά να πέφτουν. Βουτάει βαθιά στα νερά της ανθρώπινης ύπαρξης και φέρνει στο προσκήνιο τον εγωισμό, την ατιμία, την ύβρη και την κάθαρση υπό το πρίσμα του νατουραλισμού. Οι αφηγήσεις του είναι ρεαλιστικές—κάποιες φορές ίσως ενοχλητικές—και πάντα με διάθεση να αναδείξει τα ανθρώπινα πάθη.

Ο Χάρντι αγαπούσε ιδιαίτερα την αγγλική ύπαιθρο, στοιχείο που διακρίνεται σε μεγάλο μέρος των έργων του. Ήταν επίσης γλωσσομαθής μιας και ήξερε γαλλικά, γερμανικά, λατινικά και αρχαία ελληνικά.

Έργα

Το 1870 ο Τόμας Χάρντι γράφει το πρώτο του δημοσιευμένο μυθιστόρημα, το Desperate remedies ενώ το ”The poor man and the lady” ήταν το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε αλλά ποτέ δεν εκδόθηκε και μάλλον έχει χαθεί. Έργα του συγγραφέα που κυκλοφορούν στα ελληνικά είναι, μεταξύ άλλων, τα:

  1.  Χάρντυ Τ., Τζουντ ο αφανής, μτφρ. Σεϊζάνη Λ., Αθήνα: Νεφέλη, 1997 (1η έκδοση)
  2. Χάρντυ Τ., Οι τρεις ξένοι, μτφρ. Παγουλάτου Ο., · επιμ. σειράς Τσακνιάς Σπ., Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, 1997 (1η έκδοση)
  3. Χάρντυ Τ., Ο παραστρατημένος εφημέριος, μτφρ. Κωστόπουλος Γ., Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997 (1η έκδοση)
  4. Χάρντυ Τ., Δυο μάτια γαλανά, μτφρ. Μανουσάκης Β., επιμ. Γαλανοπούλου Β., επιμ. σειράς Παμπούδη Π., Αθήνα: Printa, 2011 (1η έκδοση)
  5. Χάρντυ Τ., Μια ευφάνταστη γυναίκα. Οι τρεις ξένοι, · μτφρ. Γεροδήμου Σ., Αθήνα: Ερατώ, 2017
  6. Χάρντυ Τ., Γαλαζοαίματες κυρίες. Μεταξωτοί έρωτες, μτφρ. Λαϊνά Μ. – Μεζίτη Μ., Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη, 2017 (1η έκδοση)

ενώ έχει γράψει και πολλά ποιήματα και έχει συμμετάσχει σε συλλογικές εκδόσεις.

Η καρδιά του Τόμας Χάρντι

Ο Τόμας Χάρντι πέθανε το 1928 από πλευρίτιδα στο Ντόρτσεστερ ενώ τις τελευταίες του ημέρες τις πέρασε υπαγορεύοντας στη γυναίκα του. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως το σώμα του Χάρντι και η καρδιά του θάφτηκαν σε δυο διαφορετικά σημεία. Ο συγγραφέας επιθυμούσε να θαφτεί στο Στίνσφορντ του Ντόρσετ, εκεί που ήταν οι γονείς του και η πρώτη του γυναίκα. Ωστόσο μετά τον θάνατό του του προσφέρθηκε μια θέση στη «γωνιά των συγγραφέων» του Αβαείου Γουέστμινστερ μαζί με άλλους γνωστούς ποιητές. Η οικογένειά του όμως μένοντας πιστή στην τελευταία επιθυμία του επέμεινε να την ικανοποιήσει. Επομένως έπρεπε να βρεθεί μια μέση λύση, η οποία και βρέθηκε! Η οικογένεια του Χάρντι θα έπαιρνε την καρδιά του στο Στίνσφορντ ενώ η στάχτη από το κορμί του θα έμενε στο Γουέστμινστερ.

Ωστόσο, υπάρχει μια ιστορία που λέει πως η καρδιά του ποιητή δεν είναι ούτε στο Στίνσφορντ. Μια γάτα του σπιτιού που μεταφέρθηκε το δοχείο με την καρδιά του συγγραφέα/ποιητή έφαγε την καρδιά το βράδυ πριν την τελετή. Ο ξάδερφος που ήταν υπεύθυνος για την μεταφορά της καρδιάς δεν το ομολόγησε παρά πολλά χρόνια αργότερα…

Γνωμικά

Κάποια γνωμικά που αποδίδονται στον Τόμας Χάρντι είναι:

Αν ο Γαλιλαίος είχε πει με στίχους ότι ο κόσμος κινείται, η Ιερά Εξέταση πιθανότατα θα τον είχε αφήσει ήσυχο.

Ο χρόνος τα αλλάζει όλα εκτός από κάτι μέσα μας που μένει έκπληκτο από την αλλαγή.

Ένας ερωτευμένος χωρίς αδιακρισία δεν είναι καθόλου ερωτευμένος.

Παρόλο που πολλά πράγματα είναι υπερβολικά παράξενα για να τα πιστέψουμε, τίποτα δεν είναι τόσο παράξενο ώστε να μην έχει συμβεί.

Για περισσότερες ιστορίες περί συγγραφέων:

ή βρείτε μας σε Facebook και Instagram για περισσότερη έμπνευση και φως!

 
Ελένη Γρηγοριάδη
Το όνομά μου είναι Ελένη και δυσκολεύομαι να γράφω για τον εαυτό μου. Γράφω γιατί μου αρέσει να βάζω τις λέξεις τη μια δίπλα στην άλλη! Διαβάζω γιατί μου αρέσει να βλέπω κι άλλους κόσμους.. αγαπώ τα βιβλία, ακόμα και αυτά που δεν είναι καλά! Αγαπώ τον αθλητισμό, το θέατρο και τη φωτογραφία. Έχω σπουδάσει φυσική και φιλοσοφία και ψάχνω να βρω το επόμενο… Διαβάστε μωρέ και ‘σεις καμιά γραμμή, δεν βλάπτει!

Latest Articles

Διάβασε επίσης...