Πηγή εικόνας: www.medium.com

Στο σημερινό σαν σήμερα την τιμητική της έχει μια συγγραφέας που έγινε ευρέως γνωστή μέσα από το γοτθικό μυθιστόρημά της Φρανκενστάιν, η Μαίρη Σέλλεϋ.


Ποια ήταν η Μαίρη Σέλλεϋ;

Η συγγραφέας Μαίρη Σέλλεϋ δημοσίευσε το πιο διάσημο μυθιστόρημά της, το Φρανκεστάιν το 1818. Στην πορεία της ζωή της έγραψε πολλά άλλα βιβλία όπως το Valperga (1823), το The Last Man (1826), το αυτοβιογραφικό Lodore (1835) και το Mathilde που εκδόθηκε μετά τον θάνατό της. Ωστόσο, κανένα από αυτά δεν γνώρισε την επιτυχία που γνώρισε η πρώτη της ιστορία τρόμου.

Καρπός ενός αναρχικού και μιας φεμινίστριας

Η Σέλλεϋ γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1797 στο Λονδίνο. Ήταν καρπός μιας ιδιαίτερης σχέσης. Κόρη του φιλόσοφου και πολιτικού συγγραφέα Ουίλλιαμ Γκόντουϊν και της φημισμένης φεμινίστριας Μαίρη Γουόλστονκραφτ. Η μητέρα της ήταν συγγραφέας, φιλόσοφος και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών.

Όπως πληροφορήθηκα κι εγώ από το διαδίκτυο, η μητέρα της έμεινε στην ιστορία για το πρωτοποριακό έργο της A Vindication of the Righs of Woman (1792). Ένα έργο, αρκετά ρηξικέλευθο για την εποχή του το οποίο καταπιάνεται με τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών. Η Γουόλστονκραφτ στο έργο αυτό αντιτίθεται στις τότε πολιτικές του φύλου που είχαν παγιωθεί χάρη στον πατριαρχικό μύθο.

Μαίρη και Πέρσι Σέλλεϋ

Περίπου το 1814, η Μαίρη ξεκίνησε μια σχέση με τον ποιητή Πέρσι Σέλλεϋ. Ο Σέλλεϋ ήταν αφοσιωμένος μαθητής του πατέρα της αλλά με τον καιρό άρχισε να στρέφει το ενδιαφέρον του περισσότερο προς την κόρη του. Ο έρωτας τους ήταν θέμα χρόνου. Η τότε νεαρή Σέλλεϋ, κάπου στα 17 έβλεπε στο πρόσωπο του νεαρού όλα τα ιδανικά που εκπροσωπούσε ο πατέρας της. Η Μαίρη και ο Πέρσι παντρεύονται τον Δεκέμβριο του 1816, έχοντας ήδη δύο χρόνια εξωσυζυγικής σχέσης.

Σέλλεϋ
Πηγή εικόνας www.ciekawostkihistoryczne.pl

«Σύγχρονος Προμηθέας» | Φρανκενστάιν

Ο μύθος του Φρανκενστάιν άρχισε να πλάθεται το καλοκαίρι του 1816. Την εποχή εκείνη το ζευγάρι νοίκιασε μια βίλα στην Ελβετία, όπου φιλοξενούσαν τον φίλο τους, και εραστή της ξαδέρφης της Μαίρης, Λόρδο Βύρωνα. Οι συχνές βροχοπτώσεις έφεραν τα ζευγάρια κοντά και  τα απομόνωσαν μέσα μέσα στο σπίτι. Εκεί, για να περάσει η ώρα έπαιζαν διάφορα παιχνίδια. Κάποιο βράδυ, ο Λόρδος Βύρωνας πρότεινε να γράψει ο καθένας τους μια τρομακτική ιστορία. Τότε, εκείνη ακριβώς τη στιγμή ήταν που η Μαίρη άρχισε να συλλαμβάνει την ιδέα του Φρανκενστάιν.

Τι θα γινόταν δηλαδή αν ο ηλεκτρισμός μπορούσε να επαναφέρει έναν άνθρωπο στη ζωή; Τι θα γινόταν αν ένας νεαρός φοιτητής ανατομίας και χειρουργικής ανακάλυπτε το μυστικό του πώς να δίνει ζωή σε άψυχα πράγματα μέσω αλχημείας, αλλά και τους κινδύνους της γνώσης;

Σέλλεϋ
Πηγή εικόνας: wikipedia.org

Αυτό το ερώτημα γέννησε και χάρισε στο πάνθεον της παγκόσμιας λογοτεχνίας ένα αριστούργημα του τρόμου.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-press


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Biography of Mary Shelley, English Novelist, Author of ‘Frankenstein, ανακτήθηκε από www.thoughtco.com, τελευταία επίσκεψη 1/8/2020
  2. Λήμμα «Μαίρη Σέλλεϋ», ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 20/8/2020

3 COMMENTS

Comments are closed.