«Πίξελ books», Κανακάρη 185, Πάτρα, ένα δικό μου αγαπημένο βιβλιοπωλείο

Μια ευχάριστη είδηση που έχει κυκλοφορήσει, κυρίως, στον βιβλιοφιλικό κόσμο τις τελευταίες εβδομάδες είναι η γιορτή που θα στηθεί για να την ανάδειξη και την προώθηση των μικρών και ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων. Στις 26 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η 2η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων η οποία φέτος θα είναι αφιερωμένη στις Λέσχες Ανάγνωσης, στο διάλογο δηλαδή που μπορεί να ξεκινήσει με αφορμή το βιβλίο. Το Σάββατο που μας έρχεται λοιπόν οι μικροί και ζεστοί χώροι των βιβλιοπωλείων θα ανοίξουν τις πόρτες τους για τους αναγνώστες, διοργανώνοντας μια σειρά από δράσεις που ως στόχο θα έχουν την ανάδειξη της αναγνωστικής περιπέτειας, αλλά και τη προώθηση των μικρών αυτών βιβλιοπωλείων.

Ποιος κρύβεται πίσω από την ημέρα αυτή;

Το όλο εγχείρημα το διοργανώνει το LITTLE BOOKSTORES «μία υπό σύσταση κοινότητα μικρών και ανήσυχων βιβλιοπωλείων», όπως περιγράφεται και στον κομψό και φιλόξενο ιστότοπο που μπορείτε να δείτε εδώ. Αναζητώντας τον άνθρωπο που γέννησε την ιδέα αυτή και τη προώθησε μέσα από διάφορες δράσεις, οδηγήθηκα στο blog της σελίδας και στην Ντέμη Κουτσοσταμάτη από τη Θεσσαλονίκη η οποία εξηγεί τους λόγους που πήρε αυτή την τόσο ωραία πρωτοβουλία.

Αρχικά, η αγάπη για το βιβλίο και τα μικρά βιβλιοπωλεία, τις μικρές αυτές εστίες πολιτισμού που τους προσφέρουν ένα σπίτι. Δεύτερον, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο χώρος του βιβλίου αντιμετωπίζει ένα σωρό προκλήσεις και δυσκολίες. Βασική αιτία των δυσκολιών αυτών δεν είναι τόσο το γεγονός ότι σαν χώρα δεν είμαστε τόσο της φιλαναγνωσίας (δηλαδή εν μέρει και αυτό ισχύει), όσο κυρίως η –ολοένα και πιο συχνή– εμφάνιση των μεγάλων αλυσίδων, των βιβλιοπωλείων-σούπερ μάρκετ.

Τι θα γίνει την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων;

Στην ουσία, αυτό το Σάββατο όλη η χώρα θα μετατραπεί σε μια λέσχη ανάγνωσης. Διάφορα βιβλιοπωλεία που συμμετέχουν σε αυτή τη δράση διοργανώνουν θεματικές συναντήσεις, σχολιάζουν βιβλία της χρονιάς που μας πέρασε, αλλά και άλλα κλασικά αγαπημένα μικρών και μεγάλων αναγνωστών.

Η Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 28 Απριλίου του 2018. Φυσικά δεν είναι κάτι καινούργιο, στο εξωτερικό η τάση αυτή υπάρχει εδώ και χρόνια. Αρκετές είναι οι χώρες που αφιερώνουν μία ημέρα, ή ακόμα και μία εβδομάδα στα μικρά τους βιβλιοπωλεία.

Η αφίσα για την Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων:

Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων

Τα δικά μου αγαπημένα

Πριν κλείσω το άρθρο, θα γράψω για μερικά δικά μου αγαπημένα βιβλιοπωλεία από την ακόμη πιο αγαπημένη πόλη των σπουδών μου, την Πάτρα. Σ’ αυτήν χρωστώ βιβλία, μουσικές και καλούς φίλους.

Γενικά, η επαφή μου με το βιβλίο άργησε να γίνει. Από τα παιδικά χρόνια θυμάμαι μόνο μερικά καλοκαιρινά αναγνώσματα, όπου η μαμά μάς έπαιρνε τα «Κλασικά» των εκδόσεων Άγκυρα. Κάθε καλοκαίρι και ένα «κλασικό»: «Η καλύβα του μπαρμπα-Θωμά», ο «Τομ Σόγιερ», ο «Ροβινσών Κρούσος» και ο μακράν αγαπημένος μικρός μου ήρωας «Όλιβερ Τουίστ», είναι μερικοί τίτλοι που μου έρχονται στο μυαλό. Υπήρχε δηλαδή το βιβλίο, μα κάπως παρασκηνιακά στη ζωή μου, άργησε πολύ να πάρει ρόλο ζωτικής σημασίας για μένα. Νομίζω κάπου στην τελευταία τάξη του λυκείου, ως ψυχαγωγία αλλά και ως ένα μέσο διαφυγής από τις χιλιάδες σελίδες στείρας γνώσης που έπρεπε να αποστηθίσω για να περάσω στις πανελλαδικές, άρχισε να μπαίνει στο προσκήνιο.

Έπειτα, λόγω σχολής βρέθηκα στην Πάτρα και εκεί ανακάλυψα μερικούς καλά κρυμμένους θησαυρούς. Θα παραθέσω μερικά αγαπημένα γιατί αν σχολιάσω αναμνήσεις θα βυθιστώ στη νοσταλγία και μετά στη θλίψη –μιας και πλέον δεν βρίσκομαι εκεί– και είναι κρίμα και άδικο κάτι τέτοιο. Δεν είναι;

Μικρά αγαπημένα βιβλιοπωλεία | Πάτρα

 «Πίξελ books», Κανακάρη 185:

Χιλιάδες τίτλοι μεταχειρισμένων βιβλίων, εξαντλημένων και πολλών μάλιστα συλλεκτικών. Έχει χτίσει βιβλιοθήκες και βιβλιοθήκες Πατρινών, και όχι μόνο. Μετά από πολλές μετακομίσεις, νομίζω πως τώρα βρέθηκε σε ένα μέρος που του ταιριάζει και αναδεικνύει όλη εκείνη την ομορφιά, που πρωτύτερα κρυβόταν στις δεκάδες στοίβες βιβλίων.

Διαθέτει ηλεκτρονικό e-shop με σχεδόν όλους τους τίτλους των μεταχειρισμένων καθώς και πολλούς τίτλους από καινούργιες κυκλοφορίες. Μπορείτε να το επισκεφτείτε εδώ. Στο βιβλιοπωλείο θα βρείτε, εκτός από τον χαμογελαστό και ευγενικό ιδιοκτήτη, όλους τους τίτλους των εκδόσεων Χαραμάδα, μιας και ο ιδιοκτήτης είναι και εκδότης.

Εκδόσεις λιγότερο γνωστές, αλλά με αρκετά όμορφες και προσεγμένες κυκλοφορίες, που περιμένουν να τις βρείτε. Προτείνω οπωσδήποτε την εικονογραφημένη έκδοση από τον Rob Davis του κλασικού ιπποτικού μυθιστορήματος του Θερβάντες «Δον Κιχώτης», τον «Αιχμάλωτο του λίκνου» του Κριστιάν Μπομπέν, αλλά και το βιβλίο της Rita Bullwinkel «Ανάσκελα». Γενικά ρίξτε μια ματιά έχει πολύ ωραίες κυκλοφορίες.

Facebook  Πίξελ books

Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων

«Anima Libri», Κολοκοτρώνη 36:

Άλλο ένα αγαπημένο βιβλιοπωλείο που άργησα να ανακαλύψω και να επισκεφτώ. Νομίζω ότι είναι με διαφορά το πιο ενημερωμένο βιβλιοπωλείο στους τίτλους των βιβλίων, έχει μια τεράστια γκάμα ποιοτικών βιβλίων. Εκεί, πέρα από δύο ανθρώπους με μεράκι για αυτό που κάνουν και γνώσεις πάνω στον χώρο, θα βρείτε τα βιβλία που πάντα θέλατε αλλά δεν το ξέρατε μέχρι να πάτε από εκεί και να σας τα προτείνουν.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τα πολύ ενεργά προφίλ τους στα social και μαθαίνετε για ό,τι καινούργιο βγαίνει, αλλά και γενικά για όμορφα αναγνώσματα.

Facebook | Instagram

Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων

«Το δόντι», Καραϊσκάκη 147:

Στο βιβλιοπωλείο και εκδόσεις «Το δόντι» εκπόνησα την πρακτική μου άσκηση και το θυμάμαι με ιδιαίτερη αγάπη. Βρίσκεται πλέον κοντά στο κέντρο της Πάτρας, αποχώρησε πριν μερικούς μήνες από τη Στοά Πραπόπουλου. Εκεί, θα βρείτε επίσης επιλεγμένους τίτλους βιβλίων από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, καθώς επίσης και μια σειρά από ιστορικά-εγκυκλοπαιδικά βιβλία για τον νομό Αχαΐας γενικότερα, και την πόλη της Πάτρας ειδικότερα. Ο χώρος αυτός λειτουργεί πλέον ως στέκι των εκδόσεων «Το δόντι», αν βρεθείτε ποτέ εκεί κοντά, διοργανώνει αρκετά συχνά ωραίες εκδηλώσεις.

Facebook | Instagram | Website | Εκδόσεις

Ημέρα Μικρών Βιβλιοπωλείων

Βιβλιοπωλείο «Nouveau» (Νουβώ), Παντανάσσης 78:

Η προσωρινή διεύθυνση είναι αυτή μιας και εντός ολίγων ημερών, το βιβλιοπωλείο θα μεταφερθεί στην οδό Καραϊσκακη 146 (πρώην Οινοθηκη). Επιλεκτικοί και προσεγμένοι τίτλοι βιβλίων. Ένας μικρός θησαυρός που επίσης άργησα να επισκεφτώ. Το βιβλιοπωλείο είναι στέκι και στέγη των εκδόσεων Φαρφουλάς, που πλέον θα στεγάζονται στον νέο χώρο. Το βιβλιοπωλείο δίνει έμφαση σε μικρούς και ανεξάρτητους εκδότες, σε Έλληνες συγγραφείς αγνοημένους ή αιρετικούς, στην ποίηση.

Και επειδή ξέρω ότι τώρα αρχίζετε και ψάχνετε τι στο καλό σημαίνει το «Φαρφουλάς» να ενημερώσω κάπου εδώ ότι το όνομα το πήρε από τον Φαρφουλά που συναντάμε στο αντιεξουσιαστικό διήγημα στο του Δημοσθένη Βουτυρά, το οποίο έχει εκδοθεί μάλιστα και από τις ομότιτλες εκδόσεις.

Ομάδα στο Facebook | Φαρφουλάς

Playlist | Little Bookstores:

 

  • Δες τώρα το πρόγραμμα της Ημέρας Μικρών Βιβλιοπωλείων 2020 εδώ.
  • Επισκέψου το blog του Little Bookstores εδώ.
  • Little bookstore on Facebook | Instagram

*Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν είναι από τους λογαριασμούς που διαθέτουν τα βιβλιοπωλεία στα κοινωνικά δίκτυα. Εξαίρεση αποτελεί η κύρια φωτογραφία του άρθρου που είναι τραβηγμένη από εμένα.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press

1 COMMENT

Comments are closed.