Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

«Στις 21 Αυγούστου πιάστηκα στο Χαϊδάρι. Στο τέταρτο πάτωμα, στην οδό Μπουμπουλίνας, στο κελί με αριθμό 4 περίμενα το μαρτύριο και τον θάνατο. Στις 4 Σεπτεμβρίου μου έφεραν χαρτί και μολύβι. Τότε έγραψα 32 ποιήματα. Τις προηγούμενες νύχτες τις πέρασα άγρυπνος με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο περιμένοντας από στιγμή σε στιγμή να με πάρουν για το μαρτύριο ή για την εκτέλεση….»

Απόσπασμα από το Ημερολόγιο του Μίκη Θεοδωράκη. 


Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1925 στη Χίο. Ο πατέρας του, Γεώργιος Θεοδωράκης, είχε καταγωγή από την Κρήτη ενώ η μητέρα του, Ασπασία Πουλάκη, από τη Μικρά Ασία. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε σε διάφορες πόλεις της επαρχίας. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος και γι’ αυτό οι μετακινήσεις της οικογένειας ήταν συχνές.

Με τη μουσική ξεκίνησε να ασχολείται ήδη από την παιδική του ηλικία. Η αξία του Μίκη Θεοδωράκη στη μουσική είναι αδιαμφισβήτητη και έχει αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στον σύγχρονο πολιτισμό. Παρ’ όλ’ αυτά η πολιτική του διαδρομή και οι επιλογές του δημιούργησαν θύελλα αντιδράσεων.

Μίκης
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Η αρχή της πολιτικής διαδρομής του Μίκη Θεοδωράκη

Η πολιτική του διαδρομή σφραγίζεται από το κίνημα του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) και την αντίσταση του κινήματος κατά της τριπλής φασιστικής κατοχής. Στης 25 Μαρτίου του 1943 συμμετέχει στη διαδήλωση της Τρίπολης και τελικά συλλαμβάνεται και βασανίζεται από τους Ιταλούς. Στη συνέχεια θα διωχθεί από το καθεστώς, θα συλληφθεί και θα εξοριστεί. Αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια στο κολαστήριο της Μακρονήσου.

Το 1954 καταφέρνει να πάρει υποτροφία για μουσικές σπουδές στο Παρίσι.

Το 1960 επιστρέφει ξανά στην Ελλάδα όπου με την ορμητική μουσική του παρέμβαση συνταράσσει τον κόσμο της τέχνης, του πολιτισμού, αλλά και την ίδια την πολιτική σκηνή της χώρας. Το 1963, μετά της δολοφονία του Γρηγορίου Λαμπράκη, ιδρύει τη «Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη» ενώ το 1964 εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).

Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και η σύλληψή του

Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου το 1967, ο Μίκης Θεοδωράκης ίδρυσε μαζί με άλλους συντρόφους του την αντιστασιακή οργάνωση ΠΑΜ (Πανελλήνιο Αντιδιδακτορικό Μέτωπο). Τον Αύγουστο όμως του ίδιου έτους φυλακίζεται. Ακολουθεί η φυλάκισή του στην οδό Μπουμπουλίνας, η απομόνωση, οι φυλακές Αβέρωφ, η μεγάλη απεργία πείνας, το νοσοκομείο, η αποφυλάκιση και ο κατ’ οίκον περιορισμός, η εκτόπιση με την οικογένειά του στη Ζάτουνα Αρκαδίας και τέλος το στρατόπεδο Ωρωπού. Στον Ωρωπό η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται.

Μίκης
Πηγή εικόνας: www.pavlidiscartoons.com

Η απελευθέρωσή του Μίκη και η πτώση της δικτατορίας

Στο εξωτερικό ξεσηκώνεται θύελλα διαμαρτυριών. Μεγάλες προσωπικότητες και όχι μόνο δημιουργούν επιτροπές για την απελευθέρωσή του. Τελικά υπό αυτήν την πίεση αποφυλακίζεται και ταξιδεύει στο Παρίσι τον Απρίλιο του 1970. Στο εξωτερικό απευθύνει νέο κάλεσμα για την πτώση της δικτατορίας και την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Από εκεί ξεκινάει περιοδεία σε όλο τον κόσμο, με συναυλίες, συναντήσεις με ξένους ηγέτες και σπουδαίες προσωπικότητες, συνεντεύξεις και δηλώσεις με στόχο την πτώση της δικτατορίας. Το 1974, μετά την πτώση του καθεστώτος, επιστρέφει στην Ελλάδα όπου αναπτύσσει έντονη πολιτική δραστηριότητα στον χώρο της Αριστεράς και την περίοδο 1981-1986 εκλέγεται βουλευτής του ΚΚΕ.

Μίκης
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram για περισσότερες βιογραφίες μεγάλων προσωπικοτήτων και γεγονότων.

Giving Sight by Beasty-Press


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Μίκης Θεοδωράκης, ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 20/8/2020
  2. Μίκης Θεοδωράκης, ανακτήθηκε από pavlidiscartoons.com, τελευταία επίσκεψη 20/8/2020
  3. Μίκης Θεοδωράκης, ανακτήθηκε από theodorakism.blospot.com, τελευταία επίσκεψη 20/8/2020

3 COMMENTS

Comments are closed.