Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Ο Αλμπέρτο Κόρντα ή Αλμπέρτο Ντίαζ Γκουτιέρρες γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 1928 στην Αβάνα και πέθανε τον Μάιο του 2001 στο Παρίσι.


Αλμπέρτο Ντίαζ Γκουτιέρρες ἠ Αλμπέρτο Κόρντα

Γεννήθηκε στην Αβάνα, γιος ενός εργάτη σιδηροδρόμων. Ο Αλμπέρτο Κόρντα εξέφρασε ενδιαφέρον για τη φωτογραφία ήδη από την εφηβεία, όταν ο φωτογράφος έπαιζε με μια κάμερα Kodak των 35 χιλιοστών του πατέρα του. Εργάστηκε σε πολλές διαφορετικές δουλειές πριν την οριστική ενασχόλησή του με τη φωτογραφία και ξεκίνησε ως βοηθός φωτογράφου.

O Αλμπέρτο Κόρντα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους χρονικογράφους της κουβανικής επανάστασης. Υπήρξε στενός φίλος του Φιντέλ Κάστρο αλλά και προσωπικός του φωτογράφος από την εποχή της επανάστασης κατά του καθεστώτος Μπατίστα.

Πηγή εικόνας: www.arthistoryarchive.com

Τα πρώτα βήματα

Από το 1946 έως το 1950 φοίτησε στο Candler College της Αβάνας και σπούδασε επιχειρήσεις και εμπόριο. Παράλληλα άρχισε να φωτογραφίζει εκδηλώσεις, όπως γάμους ή βαπτίσεις, χρησιμοποιώντας τακτικές ταχείας ανάπτυξης ταινιών για να πουλήσει φωτογραφίες ως αναμνηστικά. Σίγουρα η ποιότητα αυτής της δουλειάς δεν ήταν πολύ καλή αλλά με τα χρήματα που συγκέντρωσε, ο Κόρντα κατάφερε λίγο αργότερα να ανοίξει ένα στούντιο και μπόρεσε να αναβαθμίσει την τέχνη του.

Το 1953 ο Κόρντα άνοιξε το πρώτο του στούντιο σε συνεργασία με τον Luis Pierce.

Αλμπέρτο Κόρντα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Αλμπέρτο Κόρντα: από την μόδα στο φωτορεπορτάζ

Πριν την ενασχόλησή του με τη φωτογραφία ο Κόρντα έκανε πολλές διαφορετικές δουλειές. Ξεκίνησε ως βοηθός φωτογράφου ενώ μετέπειτα διακρίθηκε στη φωτογραφία μόδας.

Στη συνέχεια εγκατέλειψε την εμπορική φωτογραφία για να ασχοληθεί με το φωτορεπορτάζ. Από το 1959 εργάστηκε στην κουβανική εφημερίδα Revolución. Στα καθήκοντα του, ως ο «φωτογράφος της επανάστασης», ήταν να αποθανατίζει τον Τσε και τον Φιντέλ σε διάφορες στιγμές των δημόσιων δραστηριοτήτων τους.

Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία του Τσε να ψαρεύει μαζί με τον Έρνεστ Χέμινγουέϊ.

Αλμπέρτο Κόρντα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Η κουβανική επανάσταση και η φιλία με τον Φιντέλ Κάστρο

Οι απεικονίσεις της εξέλιξης της κουβανικής επανάστασης στο έργο του Αλμπέρτο Κόρντα είναι συγκλονιστικές. Σχεδόν το ήμισυ της καριέρας του ήταν αφιερωμένο και πραγματικά εμπνευσμένο από τις ιδέες για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Ωστόσο, πολύ συχνά ο Κόρντα ήταν πολύ επικριτικός όσον αφορά το κομμουνιστικό καθεστώς αν και το υποστήριζε.

Το αξιοσημείωτο έργο του Κόρντα υποδηλώνει τον αγώνα του καλλιτέχνη να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια για να τελειοποιήσει την τέχνη του. Η προσέγγιση του Κόρντα ήταν πράγματι καινοτόμα. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στην επαναστατική φωτογραφία αλλά και στη φωτογραφία μόδας και στην υποβρύχια φωτογραφία.

Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Τα χρόνια της Επανάστασης

Η κουβανική επανάσταση ήρθε ως αντίδραση του λαού της Κούβας στο αυταρχικό καθεστώς και πήρε την μορφή ένοπλης εξέγερσης υπό την ηγεσία του Κινήματος της 26ης Ιουλίου, με πρωτεργάτη τον Φιντέλ Κάστρο. Διήρκεσε σχεδόν έξι χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν η ανέγερση ενός σοσιαλιστικού κράτους. Λίγο μετά τον μετασχηματισμό, η κουβανική κοινωνία άρχισε να αλλάζει από το εσωτερικό. Δημιουργήθηκαν νέες δομές στην εκπαίδευση, στην υγειονομική περίθαλψη ενώ άλλαξαν μέχρι και τα μέσα ενημέρωσης.

Τότε ήταν που η νεοσύστατη εφημερίδα, συμβολικά αποκαλούμενη Revolution, αναζητούσε φωτογράφους που θα έδιναν επαναστατικές ιδέες μέσω εικόνων. Ο Κόρντα έχοντας αποφασίσει να γίνει μέρος του επαναστατικού σκοπού και να εκφράσει τα ιδανικά της επανάστασης άρχισε να φωτογραφίζει τους ηγέτες της.

Αλμπέρτο Κόρντα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com | Τσε Γκεβάρα και Φιντέλ Κάστρο

Η φιλία και η συνεργασία με τον Φιντέλ Κάστρο

Όχι μόνο ο Κόρντα έγινε επίσημος φωτογράφος του καθεστώτος, αλλά υπήρξε και φίλος με τον πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο. Ο φωτογράφος είχε την ελευθερία να εκφράσει τα ιδανικά της επανάστασης ανεξάρτητα από το πρόγραμμα του κόμματος και των πιθανών πολιτικών συνεπειών.

Εκτός από τη σποραδική λήψη φωτογραφιών διαφόρων μελών του κόμματος, ο Κόρντα επικεντρώθηκε πολύ στη φιγούρα του Κάστρο. Στην πραγματικότητα, έγινε συνοδός του, ακολουθώντας τον οπουδήποτε ταξίδεψε ο μεγάλος ηγέτης. Ήταν ο προσωπικός φωτογράφος του Κάστρο για δέκα χρόνια.

Οι εικόνες του Κάστρο στην Ουάσινγκτον ή στη Σοβιετική Ένωση με τον τότε πρόεδρο Χρουστσόφ, αντιπροσωπεύουν ίσως μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα του κόσμου που τραβήχτηκαν από μια κάμερα.

Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Στον δρόμο της μόδας

 Ο Αλμπέρτο Κόρντα είχε προσωπικό και ξεχωριστό στυλ σε ό,τι κι αν έκανε. Η σύντομη πορεία του στον χώρο της μόδας άφησε ένα πολύ ισχυρό αποτύπωμα και επηρέασε γενιές φωτογράφων. Ο φωτογράφος απέκτησε σχετικά γρήγορα φήμη και από πολλούς θεωρείται πρωτοπόρος στη φωτογραφία μόδας τόσο στην Κούβα όσο και παγκοσμίως. Μια συγκεκριμένη προσέγγιση που τον έκανε διάσημο ήταν η εργασία με φυσικό φως.

Ο Κόρντα οραματίστηκε τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ως αυθεντικές ιστορίες για τη γυναικεία ομορφιά. 

Αλμπέρτο Κόρντα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Υποβρύχια φωτογραφία και διεθνής αναγνώριση

Μεταξύ 1968 και 1978 ο Κόρντα επικεντρώθηκε περισσότερο στην υποβρύχια φωτογραφία. Απέκτησε διεθνή αναγνώριση και φωτογραφίες του φιλοξενήθηκαν σε διάφορες εκθέσεις παγκοσμίως. Ο Κόρντα τιμήθηκε με διάφορα βραβεία τόσο από την πατρίδα του όσο και από την Ιταλία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Ο φωτογράφος έκανε μια σύντομη εμφάνιση στην ταινία Wim Wender Buena Vista Social Club το 1999. Το 2000 μήνυσε τον Smirnoff λόγω της χρήσης φωτογραφίας του Τσε Γκεβάρα στη διαφήμισή του καθώς ήταν ενάντια στην εκμετάλλευση της εικόνας του Τσε για την προώθηση αλκοολούχων προϊόντων.

Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Ο θάνατος του Αλμπέρτο Κόρντα

Δυστυχώς κατά τη διάρκεια μιας έκθεσής του στο Παρίσι, ο Αλμπέρτο Κόρντα υπέστη καρδιακή προσβολή και κατέληξε. Τόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του όσο και μετά τον θάνατό του, τα έργα του εκτέθηκαν σε διάφορα μουσεία και γκαλερί και έγιναν μέρος τόσο σε θεσμικές όσο και σε ιδιωτικές συλλογές. Το έργο του Κόρντα θα παραμείνει ωδή στην ιδέα ότι μια επανάσταση είναι πραγματοποιήσιμη και ότι αυτές οι επιθυμίες πρέπει να διατηρηθούν και να μεταφερθούν στις νέες γενιές.

Αλμπέρτο Κόρντα
Πηγή εικόνας: www.pinterest.com

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram για περισσότερες βιογραφίες μεγάλων προσωπικοτήτων και γεγονότων.

Giving Sight by Beasty-Press


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. Αλμπέρτο Κόρντα, ανακτήθηκε από el.wikipedia.org, τελευταία επίσκεψη 12/9/2020
  2. Alberto Korda, ανακτήθηκε από www.sbma.net, τελευταία επίσκεψη 12/9/2020