Κέρκυρα
Πηγή: www.travelstyle.gr

Ηχογράφηση από τη Τζωρτζίνα Γεωργακοπούλου:

Η Κέρκυρα τη φετινή χρονιά αποτελεί έναν από τους top προορισμούς των τουριστών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εκτός από τα πανέμορφα μέρη και τις αξιοζήλευτες παραλίες που πρέπει να επισκεφτείς, δεν πρέπει με τίποτα να σου ξεφύγουν τα παραδοσιακά, νόστιμα φαγητά της. Κι επειδή εμείς οι Έλληνες έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στο φαγητό, έχουμε ετοιμάσει μια σύντομη λίστα με τα 5 κορυφαία, πιο διαδεδομένα και αγαπημένα φαγητά της Κέρκυρας, που αν την επισκεφτείς πρέπει να έχεις υπόψιν σου.

Πριν όμως από αυτό, να αναφέρουμε ότι στην Κέρκυρα έμειναν για σχεδόν 400 χρόνια οι Βενετοί οι οποίοι επηρέασαν κατά πολύ την τοπική κουζίνα και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τη διαμόρφωσαν. Δίδαξαν στους Κερκυραίους πώς να τρώνε συγκεκριμένα φαγητά, όπως το καλαμπόκι, την ντομάτα, τα φασόλια, την πιπεριά, ακόμα και τον καφέ! Η επιρροή τους φαίνεται όχι μόνο στην ιδιαιτερότητα των φαγητών αλλά και στην ονομασία τους. Πάμε να τα δούμε παρακάτω…

Παστιτσάδα

Εξαιτίας της υγρασίας και των πολλών βροχοπτώσεων οι Κερκυραίοι είχαν ανάγκη την κατανάλωση φαγητών με πολλές θερμίδες για να τους ζεσταίνουν. Η παστιτσάδα ήταν μία καλή λύση και παραμένει το νούμερο ένα φαγητό της Κέρκυρας που πρέπει να δοκιμάσεις. Περιλαμβάνει ζυμαρικά, καυτερό πιπέρι, σκόρδο και κρασί και δεν υπάρχει περίπτωση να λείπει από τις γιορτές και τα επίσημα γεύματα.

Κέρκυρα
Πηγή: loveandspices.gr

Σοφρίτο

Το δεύτερο πιο διαδεδομένο φαγητό είναι το λεγόμενο σοφρίτο. Αποτελείται από λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος που μαγειρεύονται με άσπρη σάλτσα από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, άσπρο πιπέρι, άσπρο κρασί, αλάτι και ξύδι. Σερβίρεται με φάβα ή πουρέ πατάτας, ή πατάτες τηγανιτές.

Πηγή: www.mygreekdish.com

Μπιάνκο

Για τους λάτρεις των θαλασσινών το μπιάνκο αποτελεί μια καλή επιλογή. Είναι ο πιο χαρακτηριστικός τρόπος μαγειρέματος του ψαριού στην Κέρκυρα με κρεμμύδια, πατάτες και άλλα συνηθισμένα υλικά. Σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία της συνταγής είναι να είναι το ψάρι λιπαρό και να κόβεται σε φέτες.

Κέρκυρα
Πηγή: www.olivemagazine.gr

Ας περάσουμε όμως τώρα στα αγαπημένα όλων μας που είναι, φυσικά, τα γλυκά:

Κουμ- κουάτ

Το κουμ-κουάτ στην ουσία είναι φρούτο. Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε πώς προέκυψε, καθώς οι Άγγλοι (που έκαναν ένα σύντομο πέρασμα από την Κέρκυρα) φύτεψαν πειραματικά ένα δέντρο ονομαζόμενο «citrus- japonika». Ο καρπός αυτού του δέντρου ήρθε στη Ευρώπη από την Ιαπωνία μόλις το 1846. Έκτοτε η επιτυχία αυτού του φρούτου υπήρξε δεδομένη καθώς όπου και να κοιτάξεις θα το δεις να πουλιέται. Εννοείται βέβαια πως μετατρέπεται σε γλυκό μετά από κατάλληλη επεξεργασία, καθώς αν το δοκιμάσεις θα καταλάβεις εύκολα ότι είναι γλυκό του κουταλιού. Η Κερκυραίοι φαίνεται πως έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρο την υπέροχη γεύση του και το χρησιμοποιούν και σε άλλα γλυκά, όπως το κέικ ή τα λουκούμια.

Προσωπικά πιστεύω ότι αποτελεί  ένα πολύ γευστικό γλυκό που σίγουρα αξίζει να δοκιμάσεις. Παρ’ όλα αυτά, όταν εμπεριέχεται σε άλλα γλυκά όπως το κέικ, όσο ωραίο κι αν είναι, θεωρώ πως καταλήγει να είναι λίγο «βαρύ». Βέβαια ας μην ξεχνάμε πως αυτά είναι απλά γούστα και σε κάποιους μπορεί αντίθετα να αρέσει πολύ.

Πηγή: www.minervahorio.gr

Μάντολες

Οι μάντολες είναι καβουρδισμένα και καραμελωμένα αμύγδαλα που ίσως κάποιοι από εμάς να τα έχουμε ξαναδοκιμάσει. Για μένα είναι μια καλή, χορταστική επιλογή.

Μαντολάτο

Το μαντολάτο είναι αυτό που όλοι ξέρουμε. Φτιάχνεται από ταχίνι, ασπράδι αυγού, μέλι και ολόκληρα αμύγδαλα. Προσωπικά, δοκίμασα μαντολάτο με σοκολάτα και ομολογώ πως ήταν φανταστικό. Αν είσαι κι εσύ λάτρης της σοκολάτας και όχι τόσο των συμβατικών γλυκών, είναι ίσως η καλύτερη επιλογή που έχεις να κάνεις.

Κλείνουμε, με ένα ποτάκι. Ονομάζεται τσιτσιμπύρα, ή αλλιώς ginger beer, και αποτελείται από χυμό λεμονιού, φυσικό λεμονέλαιο, τριμμένο ginger, άσπρες σταφίδες, νερό και ζάχαρη. Παρασκευάζεται από μια μικρή βιοτεχνία του νησιού και έπειτα από τρεις εβδομάδες ζύμωσης, σερβίρεται στα καφενεία φρέσκια και παγωμένη.

Αυτές λοιπόν ήταν κάποιες από τις γευστικές επιλογές που θα μπορούσες να κάνεις επισκεπτόμενος την Κέρκυρα. Αλλά ακόμα κι αν δεν είσαι τουρίστας αλλά φοιτητής που έχει περάσει στην Κέρκυρα αποκλείεται να σου ξεφύγει αυτή η πανδαισία γεύσεων. Η κουζίνα τους μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι είναι μεσογειακή και τα περισσότερα φαγητά τους θυμίζουν τα «μαμαδίστικα», παραδοσιακά φαγητά που τόσο αγαπάμε. Δοκίμασε, λοιπόν, κάποια από αυτά και θα με θυμηθείς!

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

 
Προηγούμενο άρθροMonday: Το χτύπημα της πραγματικότητας σε μια ζωή γεμάτη ξεγνοιασιά
Επόμενο άρθροForces of Fashion by Vogue: Μια ειλικρινής άποψη
Ονομάζομαι Νικολέτα Τολιά και είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας. Αν με παρατηρούσατε από μακριά θα βλέπατε μια κοπέλα που φοράει συνεχώς ακουστικά και ακούει μουσική, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι η ώρα έχει περάσει και έχει αργήσει. Μ' αρέσουν πολύ τα γλυκά, τα βιβλία, οι ταινίες και οι βόλτες με καλούς φίλους. Αγαπημένο quote που με έχει βοηθήσει τον τελευταίο καιρό: "I don't chase, I attract. What belongs to me will simply find me".