Το περασμένο Σάββατο , στις 18 Μαϊου, είχαμε την ιδιαίτερη ευχαρίστηση να παρακολουθήσουμε το έβδομο κατα σειρά Tedx University OF Piraeus στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

‘Ολα ξεκίνησαν νωρίς νωρίς το πρωί, όπου, αφού κάναμε την εγγραφή και μας έδωσαν την τσαντούλα με τα διάφορα καλούδια, πήγαμε να φάμε πρωινό στον τεράστιο μπουφέ με τα κρουασάν, τους χυμούς, τα κέικ και ο,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Και αφού κορέστικε η πρωινή μας πείνα, γύρω στις δώδεκα ξεκίνησε το πρώτο session. Καθόλη τη διάρκεια των ομιλιών μας κρατούσε συντροφία η ηθοποιός Μαρία Κωνσταντάκη, η οποία δημιούργησε ένα  ανάλαφρο και ευχάριστο κλίμα με την αστεία και φιλική παρουσία της. Θέμα του φετινού Tedx event ήταν το “SWIPE”,όρο που τα τελευταία χρόνια συναντάμε συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για την σύμπτυξη των λέξεων “SWItch PErspective” και αποτέλεσε την βάση για την φετινή εκδήλωση, που δεν είναι άλλη απο το να δούμε τα πράγματα απο διαφορετική οπτική γωνία.

Το event ξεκίνησε με την Αλεξάνδρα Κόνιακ, τραγουδίστρια και μουσικό, που ερμήνευσε ορισμένα κομμάτια, δημιουργώντας τις ευνοϊκότερες συνθήκες για μια μέρα γεμάτη δημιουργικότητα και αλλαγή οπτικής γωνίας. Και ,αφού κάθισαν και οι τελευταίοι αργοπορημένοι, ήρθε επιτέλους η στιγμή να αρχίσουν οι ομιλίες. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ομιλιτές ήταν εξαιρετικοί και διαλεγμένοι ένας προς ένας, μεταδίδοντας έκαστος την δική του εμπειρία που συνετέλεσε στην αλλαγή της θεώρησης του απέναντι στην ζωή. Ωστόσο, ήταν και ορισμένες ομιλίες που κατ΄εμέ ξεχώρισαν και πρόκειται να αναφερθώ στη συνέχεια.

Μια απο αυτές ,λοιπόν, ήταν η ομιλία της Maria Juliana Byck, η οποία είναι ethical fashion designer και δημιουργεί μόδα με όσο πιο βιώσιμες πρακτικές γίνεται. Η Maria αναφέρθηκε στην υπερκατανάλωση και πως αυτή μας ωθεί να αγοράζουμε διαρκώς καινούρια ρούχα προκειμένου να είμαστε μέσα στη μόδα, με αποτέλεσμα την συσσώρευση αχρησιμοποίητων ενδυμάτων που απλώς γεμίζουν την ντουλάπα μας. Για να μην συμβαίνει αυτό προτίνει την “ανακύκλωση” των ενδυμάτων μας, είτε μέσω της προσφοράς  σε οργανισμούς που χρειάζονται ρούχα είτε μέσω της ανανέωσης και επαναχρησιμοποίησης τους. Επίσης, ιδιαίτερη και ξεκαρδιστική ήταν η αμέσως επόμενη ομιλία της Μαρία Μαραγκοδίζου, συνεργάτη του γραφείου τελετών “τελεταί Μπούκουρα” ,η οποία αναφέρθηκε στον τρόπο που προώθησαν την επιχείρηση με χιούμορ, επιχειρώντας να εξαλείψουν τα ταμπού που υπάρχουν στο χώρο αυτό.

Ακολούθησε ένα διάλλειμα για φαγητό και μετά απο μια ώρα περίπου ξεκίνησε το δεύτερο session όπου μια απο τους ομιλιτές ήταν η travel blogger Μαρία Κόφου. Πρόκειται για μια full-time travel blogger, η οποία μίλησε για την απόφασή της να κάνει τα ταξίδια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της και πως αυτό την βοήθησε να αλλάξει την προοπτική της για τον κόσμο που την περιβάλλει. Μάλιστα, δημιούργησε ένα group, το solo women groups, όπου γυναίκες ταξιδεύουν μόνες με μια ομάδα αγνώστων, εγχείρημα που δημιουργήθηκε μετά τα πλείστα μηνύματα που δεχόταν απο γυναίκες που την ρωτούσαν πως και δεν φοβάται που ταξιδεύει μόνη της σε τόσες χώρες. Επιπλέον, συγκινητική ήταν και η ομιλία του Jean Didier Totow Tom-Ata , προέδρου της Κονγκολέζικης Κοινότητας που σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε ,όπως έκανε και αυτός όταν ήρθε στην Ελλάδα πριν απο επτά χρόνια.

Φτάνοντας στο τέλος, γεμάτη έμπνευση ήταν η ομιλία του Οδυσσέα Λαμτζίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική ευθύνη που έχει ο καθένας προκειμένου να καλυτερεύσει την ζωή του, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι ο τρόπος που βλέπουμε το πρόβλημα και ότι πρέπει να αναρωτηθούμε αν η ζωή μας είναι σύμφωνα με τα δικά μας θέλω προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας και να έχουμε μια καλή ζωή.