Μάντοφ
Πηγή: iEidiseis.gr

Πέθανε ο εγκέφαλος της μεγαλύτερης απάτης επενδύσεων του αιώνα, Μπέρναρντ Μάντοφ. Στα 82 του χρόνια άφησε την τελευταία του ανάσα την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 στις ομοσπονδιακές φυλακές της Βόρειας Καρολίνας. Ο Μπέρναρντ Μάντοφ διέπραξε την μεγαλύτερη επενδυτική απάτη του 21ου αιώνα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε τον θάνατό του. Απεβίωσε από φυσικά αίτια. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, ο Μάντοφ ήταν ασθενής νεφρικής νόσου τελικού σταδίου.

Μάντοφ
Μπέρναρντ Μάντοφ Πηγή: cnn.gr

Το Σχήμα Πόντσι

Τι σημαίνει σχήμα “Πόντσι”; Ένας επενδυτής βάζει το κεφάλαιό του σε ένα τσουκάλι μαζί με τα λεφτά όλων των υπόλοιπων επενδυτών. Οι επενδυτές νομίζουν ότι η απόδοση της επένδυσης τους είναι απότοκος ανάπτυξης. Όμως, στο σχήμα “Πόντσι” η απόδοση των επενδύσεων ουσιαστικά είναι τα χρήματα των άλλων, καινούριων επενδυτών. Δηλαδή, απλώς γίνεται μετακίνηση χρημάτων. Το κόλπο στηρίζεται στην συνεχώς αυξανόμενη κίνηση των χρημάτων, ώστε να προσελκύονται όλο και περισσότεροι επενδυτές. Στην περίπτωση του Madoff, φαίνεται να εμπλέκονται πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν εντοπίστηκε ποτέ το ακριβές ποσό. Ο όρος “Σχήμα Πόντσι” προέρχεται από τον Τσαρλς Πόντσι, πλούσιος επενδυτής της δεκαετίας του 1920.

Μάντοφ
Τσάρλς Πόντσι Πηγή: taNea.gr

Η σύλληψη και η φυλάκιση του Μάντοφ

Αφού τον κατέδωσαν οι δυο γιοί του, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2008

O Μάντοφ φυλακίστηκε το 2009 μετά από την ομολογία του για απάτη-μαμούθ. Εκτιμάται ότι τα θύματα της απάτης του έφταναν τις 37.000. Ξεγέλασε και εξαπάτησε θεσμικούς επενδυτές, οργανισμούς, μεγάλες τράπεζες και ιδιώτες. Η απάτη του εξαπλωνόταν σε όλο τον πλανήτη. 136 χώρες από τις οποίες μέσα σε 40 χρόνια κατάφερε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για την μεγαλύτερη επενδυτική απάτη του 21ου αιώνα, ο Μάντοφ καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 150 χρόνων, με τις κατηγορίες να αφορούν ξέπλυμα χρήματος, οικονομική απάτη και ψευδορκία.

Τον Ιούνιο του 2020 είχε αιτηθεί αποφυλάκιση, όμως απορρίφθηκε.

Πηγή: cnn.gr, wikipedia.com, capital.gr

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ