Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία
Φωτογραφία: Κατερίνα Γαλαζούλα

Ηχογράφηση από την Τζωρτζίνα Γεωργακοπούλου:

Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, μας μάθαιναν γονείς και συγγενείς από μικρά παιδιά. Τι γίνεται όμως, όταν αρχίζεις να αναθεωρείς; Όταν νιώθεις ότι ο κόσμος γύρω σου χάνεται; Ή όταν πιστεύεις ότι δεν έχεις κάποιον δίπλα σου; Γνώριμα συναισθήματα σε πολλούς από εμάς. Και κυρίως στην εφηβεία. Την πιο ευαίσθητη ίσως ηλικία της ζωής μας. Και εδώ έρχεται η Ελπίδα Ισμαήλ να αποτυπώσει τους φόβους, τις απορίες και τα συναισθήματα του μέσου εφήβου. Όχι όπως πολλοί συγγραφείς, που υιοθετούν κριτική σκοπιά απέναντι στους εφήβους. Αλλά με κατανόηση και πάνω απ’ όλα ενσυναίσθηση. Έτσι, λοιπόν, το Μάη του 2009, κυκλοφορεί, από τις εκδόσεις Κέδρος, το παρθενικό βιβλίο της συγγραφέως.

Έμπνευση

Όπως αναφέρει η Ελπίδα Ισμαήλ στο βιογραφικό της σημείωμα, έγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο, όταν ήταν ακόμη μαθήτρια. Σε συνέντευξή της, για το περιοδικό Teenager Book Lovers, είχε τονίσει χαρακτηριστικά:

Το Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία είναι ένα βιβλίο κυρίως αυτοβιογραφικό. Περιέχει ακόμα και κομμάτια αυτούσια από το ημερολόγιό μου που για μένα είναι σαν καταφύγιο για τις δύσκολες στιγμές αλλά και ένας τρόπος όλα αυτά τα όμορφα ή άσχημα πράγματα που πιέζουν να βγουν από μέσα μου. Υπάρχουν φυσικά και γεγονότα που δεν συνδέονται άμεσα με τη ζωή μου.

Πλοκή

Η πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι η Τζένα. Μία κοπέλα που υιοθετήθηκε σε μικρή ηλικία. Και ίσως δεν έλαβε την αγάπη που της άξιζε. Η 17χρονη Τζένα, λοιπόν, βιώνει άσχημα την εφηβική της ηλικία. Οι εντάσεις στο σχολείο και την οικογένεια, η αποκάλυψη της υιοθεσίας της. Μία σειρά γεγονότων σε συνδυασμό με την εφηβική της φύση, που οδηγούν στην αυτοκαταστροφή της. Η μοναδική κοιτίδα αισιοδοξίας στη ζωή της; Ο μεγάλος της έρωτας, Νίκολας. Κατά τη διάρκεια του βιβλίου θα υπερβεί τον εαυτό της, τα αδιέξοδα της ζωής της. Τι θα γίνει όμως, όταν θα βιώσει μια μεγάλη για εκείνη απώλεια; Δύο είναι οι επιλογές. Ή η αυτοκαταστροφή ή η δημιουργία κάτι όμορφου και νέου μέσα απ’ αυτό.

Οι πρώτοι έρωτες, η μουσική, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η φιλία, το σχολείο ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας. Οι ήρωες της Ελπίδας βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσκολίες, που στα μάτια ενός εφήβου, φαίνονται ανυπέρβλητες. Και μέσα απ΄όλα αυτά η Ελπίδα περνά τα δικά της μηνύματα. Με έναν χαρακτήρα παιδαγωγικό και διδακτικό. Μηνύματα για αναγνώστες κάθε ηλικίας, που είναι στο χέρι τους να τα αξιοποιήσουν.

Καταληκτικά…

Θυμάμαι να διαβάζω το συγκεκριμένο βιβλίο χρόνια πριν. Μέσα σε τόσο λίγες μέρες. Ήταν το καλύτερο δώρο γενεθλίων από μία αγαπημένη φίλη. Ένα βιβλίο από μία έφηβη, απευθυνόμενο σε εφήβους. Η Ελπίδα Ισμαήλ δημιούργησε ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα. Κάθε φορά που το ξεφυλλίζω, νιώθω την ίδια συγκίνηση και αγωνία. Και αυτό είναι το νόημα ενός καλού βιβλίου, άλλωστε. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία είναι το βιβλίο που θα προτείνω για πάντα σε κάθε έφηβο. Αλλά και στον έφηβο που κοιμάται βαθιά μέσα μας.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ