Ο ιδρυτής των ZARA

Ο Amancio Ortega Gaona είναι ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ομίλου Inditex και κατά βάση των καταστημάτων ZARA. Ο γνωστός επιχειρηματίας γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1936 στη Λεόν της Ισπανίας και είναι γόνος ενός απλού υπαλλήλου των σιδηροδρόμων. Έζησε εκεί κατά την παιδική του ηλικία για να καταλήξει στην Κορούνια, μια φτωχή περιοχή ψαράδων, όπου ο 13χρονος, τότε, Amancio παράτησε το σχολείο και άρχισε να δουλεύει ως το παιδί για τα θελήματα σε μια βιοτεχνία πουκαμίσων. Αυτή ήταν η αρχή για ένα λαμπρό μέλλον.

Πηγή: Pinterest
Επιχειρηματικές κινήσεις

Το 1963 σε ηλικία 37 ετών μαζί με την πρώτη του γυναίκα Rosalia Mera, δημιούργησαν την δική τους μικρή επιχείρηση, που ειδικευόταν στη ραφή μπουρνουζιών και εσωρούχων. Μετά, όμως, από αρκετό κόπο έφτιαξαν και τη δική τους κινητή μονάδα παραγωγής ρούχων για τρίτους, μια πρακτική που εφάρμοζαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόσο στην Ισπανία, όσο και σε άλλες χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Μέχρι το 1974 είχαν καταφέρει να έχουν υπό την ηγεσία τους και μερικές ακόμη μονάδες. Παρ’ όλα αυτά, ο Ortega κατάλαβε ότι με αυτό τον τρόπο δεν θα πάει μπροστά και γι αυτό αποφάσισε να δημιουργήσει δικά του επώνυμα ρούχα και να αποκτήσει το δικό του προβάδισμα στον χώρο της μόδας.

Το πρώτο κατάστημα

Το πρώτο κατάστημα δημιουργήθηκε στο 1975, στο κέντρο της Κορούνια, όπου παραμένει σε λειτουργία ακόμα και σήμερα. Ο Αmancio στην αρχή επιθυμούσε να ονομάσει το κατάστημα ”Zorbas”, όπου εκείνη την εποχή λόγω της ομώνυμης ταινίας είχε διεθνή αναγνωρισιμότητα. Όμως, στη συνέχεια αναγκάστηκαν να το αλλάξουν, γιατί ένα καφενείο δύο στενά πιο κάτω είχε το ίδιο όνομα. Έτσι, η επωνυμία του καταστήματος έγινε ΖΑRA, χωρίς να έχει κάποια σημασία, απλώς του φάνηκε εύηχο. Την ίδια τακτική ακολούθησε και για τις υπόλοιπες αλυσίδες καταστημάτων που ενέταξε στον όμιλο Inditex (ZaraHome, Massimo Dutti, Stradivarious, Bershka, Oysho, Pull&Bear, Uterque).

Το ξάνοιγμα της εταιρείας

Το 1982 δημιούργησε άλλο ένα κατάστημα, στη Μαδρίτη, ενώ το 1988 έθεσε βάσεις διεθνούς επέκτασης του ομίλου με τη δημιουργία καταστημάτων στην Πορτογαλία. Μέσα σε οχτώ χρόνια άνοιξε τα καταστήματα ZARA σε εννιά διαφορετικές περιοχές. Σήμερα ο όμιλος έχει παρουσία σε 86 χώρες σε όλο τον κόσμο, έχει υπό την επίβλεψή του 7.490 καταστήματα, με πάνω από 120.000 υπαλλήλους. Συνεχίζοντας, λοιπόν, ο όμιλος ακολούθησε μια καινοτόμα πρακτική για τα δεδομένα της βιομηχανίας. Επέλεξε, δηλαδή, να μη διαφημίζεται, αλλά ούτε να χρησιμοποιεί συνεργάτες franchise. Το κύριο βήμα ήταν η επένδυση στην τοποθεσία, ανάμεσα σε προβεβλημένα καταστήματα ( Prada, Gucci και Cartier, Hermes στο Παρίσι). Άλλη μία πρωτοποριακή κίνηση στον κόσμο του marketing, είναι τα αποτελεσματικά συστήματα προμηθειών παγκοσμίως, που επιτρέπει να διακινεί 900 εκατομμύρια τεμάχια ρούχων τον χρόνο με παράδοση στο κατάστημα μέσα σε 48 ώρες από τη στιγμή της παραγγελίας.

Πολλές νέες κοπέλες δουλεύουν στα καταστήματα του ομίλου. Αυτό είναι αποτέλεσμα άλλης μιας έξυπνης επιχειρηματικής κίνησης. Τα καταστήματα ZARA δημιουργούν μπλουζάκια, έχοντας ως logo πάνω τους την λέξη feminism, προωθώντας, έτσι, τον φεμινισμό και παρασύροντας τις κοπέλες στο να υποστηρίζουν ακράδαντα τις αλυσίδες. Παράλληλα στις χώρες της Ινδίας και της Ασίας πολλές κοπέλες που δουλεύουν στα κλωστοϋφαντουργία έχουν υποστεί βία και σεξουαλική παρενόχληση.

Πηγή: Pinterest

Αναφορικά με τον όμιλο Inditex, η οποία έχει αναπτύξει σχέσεις με 1.500 προμηθευτές και παραγωγούς παγκοσμίως, διαθέτει μόνο 10 εργοστάσια στην Ισπανία που καλύπτει ένα μηδαμινό ποσό των αναγκών της. Στον όμιλο εργάζονται 350 σχεδιαστές, οι οποίοι κατά βάση αντιγράφουν τις τάσεις από τις διεθνείς πασαρέλες και τις προωθούν σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Κι όταν όλοι οι γύρω κριτικάρουν αυτή την πράξη, η απάντηση είναι ότι προσφέρουν ο,τι θέλει ο λαός. Κάπως έτσι, ο όμιλος καταφέρνει να θεωρείται ο βασιλιάς της γρήγορης μόδας.

Η άσχημη πλευρά της Inditex
Πηγή: Pinterest

Στις 24.4.2013 κατέρρευσε το κτίριο της Rana Plaza, όπου στεγαζόταν ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας. Σκοτώθηκαν 1.100 εργαζόμενοι και τραυματίστηκαν πάνω από 2.500 άνθρωποι. Ο λόγος που κατέρρευσε το κτίριο, ήταν ο υπερβολικός αριθμός των ορόφων και ο όγκος των ραπτομηχανών. Αντί να κτιστούν πέντε όροφοι, κτίστηκαν εννιά. Το πιο τρομακτικό την υπόθεσης ήταν ότι οι εργοδότες βλέποντας τις ρωγμές του κτιρίου, που ήταν εμφανείς, δεν άφησαν τους εργαζόμενους να εκκενώσουν το κτίριο, αλλά τους απείλησαν, ότι αν συμβεί αυτό, θα απολυθούν.

Πηγή: Pinterest

Για αυτή την πράξη, επιβλήθηκαν ποινές σε 38 άτομα, αλλά όχι στις εταιρίες. Μετά από αυτό το ”ατύχημα” 200 εταιρίες υπέγραψαν το Accord in Fire and Building Safety in Bagladesh, μεταξύ των οποίων ήταν και τα ZARA, με στόχο όλες αυτές οι εταιρίες να συμβάλλουν στη μείωση ατυχημάτων και να διασφαλίζουν έναν καλό μισθό για τους εργαζόμενους. Οι συνθήκες εργασίας έγιναν πιο ασφαλείς για δύο εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά, ωστόσο, δεν έγινε καμία αύξηση.Γι αυτό το 2016 οι πελάτες των καταστημάτων ΖARA βρήκαν σημειώματα στα ρούχα, που είχαν κρύψει οι εργαζόμενοι, γράφοντας ότι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα για την δουλειά τους.

Πηγή: Pinterest

Το 2018, 10.000 εργαζόμενοι αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν, με αποτέλεσμα να θανατωθούν πέντε άτομα από τις επιθέσεις αστυνομίας. Εκτός, όμως, από όλα αυτά έχει κατηγορηθεί και για παράνομο ”ράψιμο”, αφού για να αποφύγει τους δασμούς, βάζει ανθρώπους να ράβουν τα ρούχα μέσα σε καράβια.

Πηγή: Pinterest

Φτάνοντας στο 2020 λόγω της διακοπής των καταστημάτων σε όλη την Ευρώπη θέλουν τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας να αποφασίζει το κλείσιμο έως και 1.200 καταστημάτων σε όλο τον κόσμο. Γιατί από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο οι αλυσίδες του ομίλου είχαν πτώση πωλήσεων έως και 51%.

Πηγή: Pinterest
Μερικές επιπρόσθετες πληροφορίες για τον Amancio Ortega Gaona
  • Δεν τελείωσε ποτέ το σχολείο και γι αυτό πληρώνει κάθε χρόνο τα δίδακτρα 500 Ισπανών φοιτητών για να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.
  • Αποφεύγει τις γραπτές εισηγήσεις και προτιμάει τη προφορική συζήτηση με τους συνεργάτες του και γι αυτό οι συναντήσεις χωρίζονται σε μικρές ομάδες.
  • Τρώει μεσημεριανό με το προσωπικό του στη καφετέρια της εταιρίας κάθε μέρα.
  • Φοράει μπλε σακάκι, άσπρο κοντομάνικο μπλουζάκι και γκρι παπούτσια κάθε μέρα.
  • Το 2015 ο Ortega κατέκτησε τη δεύτερη θέση ως έναν από το πιο πλούσιους άνδρες σε όλο τον κόσμο για μια μέρα.
  • Ζει σε ένα ”διακριτικό” διαμέρισμα στη Κορούνια με θέα στη θάλασσα.
  • Έχει δημιουργήσει στη πόλη που ζει ένα ολόκληρο χωριό της Inditex.
  • Έχει αγοράσει τον τότε υψηλότερο ουρανοξύστη στην Ισπανία για 36.000.000 ευρώ.
  • Έχει το δικό του συγκρότημα στο Μαϊάμι, το οποίο συμπεριλαμβάνει ένα ξενοδοχείο και πολυτελείς διαμερίσματα.
  • Έχει το δικό του ιδιωτικό τζετ αξίας 45.000.000 ευρώ.
Πηγή: Pinterest

Παρόμοια άρθρα

 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram!

Giving Sight by Beasty-press 

 

5 COMMENTS

Comments are closed.