Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Harper's BAZAAR @rie @Tammy @Harper's BAZAAR

Η αρχή του Harper’s Bazaar

Το 1867 ο Fletcher Harper από τον αμερικάνικο εκδοτικό οίκο Harper Brothers έκδωσε το γυναικείο περιοδικό Harper’s Bazar με άρθρα για το σπίτι και τη μόδα. Ήταν εβδομαδιαία έκδοση έως το 1901 όπου έγινε μηνιαία. Το 1913 αγοράστηκε από τον μεγάλο εκδοτικό οίκο Hearst και το 1929 προστέθηκε ακόμα ένα a στο Bazar. Την μεγαλύτερη αποδοχή την είχε υπό την διεύθυνση της Carmel Snow. Ήταν σε ανταγωνισμό με την αμερικάνικη Vogue για όλο σχεδόν τον εικοστό αιώνα.

Harper's Bazaar
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@rie

Το Harper’s Bazaar είναι ένα περιοδικό αφιερωμένο στη γυναίκα. Δεν έχει να κάνει μόνο με τη μόδα, αλλά και με τα προβλήματα του τότε και του τώρα. Κατάφερε να βοηθήσει και να δώσει πνοή σε κάθε γυναίκα, που καταπιεζόταν σε ρόλους καθορισμένους από την πολιτεία -εκείνο της μητέρας και του συζύγου- κι από κυρία του συζύγου, κατάφερε να γίνει κυρία του εαυτού της.

Πιο  συγκεκριμένα

  • Δημιουργήθηκε από τον εκδοτικό οίκο Harper&Brothers

Ο εκδοτικός οίκος άνηκε στα αδέρφια James, John, Joseph, Fletcher και Wesley Harper, οι οποίοι είχαν δυναμική στον χώρο του βιβλίου. Παράλληλα, είχαν στην κατοχή τους περιοδικές εκδόσεις. Εφημερίδες με εικονογραφήσεις, που ασχολούνταν με τις τέχνες, την πολιτική και τις επιστήμες. Αυτά ήταν τα Harper’s New Monthly και Harper’s Weekly.

  • Ο Fletcher ήταν αυτός που σκέφτηκε την ιδέα του περιοδικού Harper’s Bazaar

Ο μικρότερος αδελφός της οικογένειας ήταν αυτός που είχε έρθει σε επαφή με την γερμανική εφημερίδα Der Bazaar. Αυτή, όπως και οι εφημερίδες των Harper’s είχε εικόνες και κείμενα πάνω σε πολλά θέματα. Αυτό, όμως, την έκανε ξεχωριστή ήταν τα θέματα μόδας, που είχαν ως βάση τα ρούχα που φορούσαν στην Ευρώπη, Λονδίνο, Παρίσι και Βιέννη.

Harper's Bazaar
Πηγή εικόνας: wikipedia.com
  • Η Βιομηχανική Επανάσταση βοήθησε στη δημιουργία του περιοδικού

Η Βιομηχανική Επανάσταση είχε αρχίσει να αναδεικνύει μια νέα τάξη στην Αμερική, η οποία είχε πάθος οτιδήποτε ευρωπαϊκό. Έτσι ο Fletcher θεώρησε ότι υπάρχει χώρος για μια έκδοση που θα απευθυνόταν στο σύγχρονο lifestyle των γυναικών του τότε. Χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, παρουσιάζοντας αρχικά το πλάνο του στην οικογένειά του, δημιούργησε το Harper’s Bazaar.

  • Η πρώτη αρχισυντάκτρια του περιοδικού ήταν από τις πρώτες ρεπόρτερ των New York Times.

Η πρώτη κίνηση του Fletcher ήταν να προσλάβει ως αρχισυντάκτρια την  Mary Louise Booth, μία 36χρονη συγγραφέα, δημοσιογράφο και μεταφράστρια, που μιλούσε μεταξύ άλλων γερμανικά, γαλλικά και λατινικά και μαχόταν για τα δικαιώματα της γυναίκας. Επίσης, πριν πάει η Booth στο Bazaar είχε δεχτεί συγχαρητήριο γράμμα από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Lincoln για τη μετάφραση ενός κειμένου που υποστήριζε την κατάργηση της δουλείας.

Πηγή εικόνας: wikipedia.com
  • Το πρώτο τεύχος του Bazaar κυκλοφόρησε στις 2 Νοεμβρίου του 1867

Ένα ανυπόγραφο σημείωμα με τίτλο “Our Bazaar”περιέγραφε τους στόχους του περιοδικού. Ήθελε να γίνει μία αποθήκη όλων των σπάνιων και ακριβών πραγμάτων του κόσμου, μετάξι, βελούδο, κασμίρ, αρώματα και λαμπερά διαμάντια, οποιουδήποτε πράγματος μπορεί να ευχαριστήσει την καρδιά και το μάτι.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@Raphela M
  • Ήταν σαφές ότι ο ορισμός της μόδας σύμφωνα με το Bazaar πήγαινε πέρα από τα ρούχα

Υπήρχαν οδηγίες για το πως μπορεί κανείς να δέσει μια γραβάτα ή να φτιάξει τον πιο κομψό κότσο, υπήρχαν ποιήματα, κείμενα φαντασίας.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@babel.hathitrust.org

Συγγραφείς σε αυτήν την προσπάθεια ήταν οι Charles Dickens, George Eliot, Henry James και Thomas Hardy.

  • Η ιδρύτρια του γαλλικού La Mode Illustree συνεργάστηκε με το Bazaar

Η Emmeline Raymond συνεργαζόταν ως ανταποκρίτρια από το Παρίσι γράφοντας λαμπερές στήλες από τη γαλλική υψηλή κοινωνία και το παριζιάνικο στιλ.

  • Ο Fletcher Harper θεώρησε ότι το περιοδικό δεν είχε χώρο για θέματα πολιτικής

Το περιοδικό είχε στόχο να ελκύει διαφορετικούς ανθρώπους με ευχάριστο τρόπο και αυτό το κατάφερε. Βέβαια, αυτό ο στόχος ερχόταν σε σύγκρουση με την έντονα πολιτικοποιημένη και προοδευτική Booth. Παρ’όλα αυτά, δεν δίσταζε να δημιουργήσει προβληματισμούς στους αναγνώστες της, με πιο έμμεσο τρόπο.

  • Ήταν ένα περιοδικό που προώθησε το ”forward thinking”

Ήταν μία από τις πρώτες mainstream εκδόσεις που ενθάρρυνε τη γυναικεία χειραφέτηση. Έγραψε για το δικαίωμα των γυναικών στην ψήφο στο τεύχος, που κυκλοφόρησε στις 12 Ιουνίου του 1869. Βασιζόταν πάνω στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη, αλλά και στην αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης. Εκτός, όμως, από το δικαίωμα των γυναικών στη ψήφο το περιοδικό συμπεριέλαβε τη σημασία της εκπαίδευσης και της εργασίας των γυναικών.

  • Το Bazaar πίστευε ότι το να είσαι μόνο νοικοκυρά κατέληγε ως ένα είδος δουλείας

Στα μέσα του 19ου κάποιες πτυχές της ζωής των γυναικών ήταν πιο εύκολο να συμβιβαστούν με την κοινωνική ευαισθησία της Booth. Κάποιες, όμως, όχι. Μία από αυτές ήταν ο ρόλος ”της κυρίας του σπιτιού”. Σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής υπαγόρευε στις γυναίκες, ότι όσο περισσότερο κάθονται σπίτι, τόσο το καλύτερο.

Στις 19 Αυγούστου του 1871 περιέγραψε τη ζωή των γυναικών, φροντίζοντας μόνο τους συζύγους, τα παιδιά και τα ζητήματα του σπιτιού.

Πηγή εικόνας: pinterest.com |@babel.hathitrust.org
  • Έννοιες, όπως κοινωνικές φιλοδοξίες, υπερβολική αγάπη για την ύλη, τον πλούτο και το κοινωνικό status σατιρίζονταν από το περιοδικό

Το 1882 φιλοξένησε ένα ανώνυμο κοινωνικό μυθιστόρημα ”A Translpanted Rose”, το οποίο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι έγραψε η Mary Elizabeth Wilson Sherwood. Πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού, η οποία έφτασε στη Νέα Υόρκη με την αυταρχική θεία της. Από μια πνευματικά άπειρη κοπέλα μεταμορφώθηκε σε μια καλλιεργημένη γυναίκα. Σε όλη την ιστορία η κοπέλα πάλευε με μια σειρά από ηθικά παράλογα. Τελικά, όμως, βρήκε λύτρωση στην αγκαλιά ενός Βρετανού λόρδου, τον οποίο παντρεύτηκε φορώντας ένα φόρεμα του παριζιάνικου couturier Charles Frederick Worth.

  • Το 2017 το Harper’s Bazaar έκλεισε 150 χρόνια ύπαρξης

Harper's Bazaar
Πηγή εικόνας: pinterest.com |@ebay.us

Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project

1 COMMENT

Comments are closed.