Freak Shows
Πηγή: flashbak.com

Παρουσιάζονταν σε παραστάσεις Freak Shows ως τέρατα. Πέρασαν τη ζωή τους εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονταν το διαφορετικό παρουσιαστικό τους με σκοπό το κέρδος. Άνθρωποι περιθωριοποιημένοι από την κοινωνία λόγω των σπάνιων παθήσεων τους, έγιναν αντικείμενο φόβου και show. Μια σειρά από τα αποκαλούμενα ανθρώπινα τέρατα που έγιναν στόχοι επιχειρηματιών, οι οποίοι αδιαφορούσαν για την προσωπική αξιοπρέπεια των ατόμων αυτών.

Κατά τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα Freak Shows έγιναν επιτυχημένες εμπορικές επιχειρήσεις. Στα τέλη του ίδιου αιώνα και τις αρχές του 20ου η δημοτικότητά τους έφτασε στο απόγειο. Για περίπου εκατό χρόνια, από την δεκαετία του 1840 έως την δεκαετία του 1940, είχαν δημιουργηθεί κερδοσκοπικές οργανώσεις με σκοπό την έκθεση ανθρώπων με σωματικές ή και διανοητικές σπάνιες ιδιαιτερότητες. Παρόλο που δεν ήταν όλες οι περιπτώσεις των ανθρώπων αληθινές, έγιναν αποδεκτές από την Αμερική για το κέρδος. Οι παραστάσεις αυτές πραγματοποιούνταν κυρίως σε κάποιο τσίρκο ή λούνα πάρκ.

Όταν άρχισαν οι επιστήμονες να εξηγούν τις μεταλλάξεις και τις ασθένειες των ανθρώπων αυτών, άρχισαν να γίνονται αντικείμενο συμπάθειας παρά φόβου ή περιφρόνησης. Έτσι, ψηφίστηκαν νόμοι εναντίον των Freak Shows ή την έκθεση οποιουδήποτε παραμορφωμένου ανθρώπινου όντος. Η άνοδος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα άτομα με αναπηρία ήταν η πραγματική αιτία να σταματήσει η επιχείρηση. Ο Frank Lentini, ο τρίποδος άνδρας, είχε σχολιάσει κάποτε χαρακτηριστικά: Τα άκρα μου δεν με ενοχλούν τόσο, όσο το περίεργο, επικριτικό βλέμμα.

Annie Jones, The bearded woman (1865-1902)

Freak Shows
Πηγή: commons.wikimedia.org

Σε ηλικία 5 ετών είχε ξεκινήσει να έχει μουστάκι, φαβορίτες και γένια. Της δόθηκε το προσωνύμιο Γενειοφόρο κορίτσι. Οι φωτογραφίες της διανεμήθηκαν ευρέως και ως ενήλικη έγινε η ατραξιόν σε Freak Shows. Παντρεύτηκε δύο φορές και πέθανε σε ηλικία 37 ετών από φυματίωση.

Chang and Eng Bunker (1811-1874)

Freak Shows
Πηγή: nytimes.com

Στο Σιαμ, σημερινή Ταιλάνδη, γεννιούνται ενωμένα δίδυμα αδέρφια. Από την κατάσταση και την γενέτειρα τους, τους αποδίδεται ο όρος σιαμαίοι δίδυμοι. Το παράδοξο αυτό φαινόμενο γίνεται η αιτία της φήμης τους σε Ευρώπη και Αμερική και το κοινό πληρώνει για να απολαύσει το θέαμα των παράξενων αυτών αδελφών. Τα σιαμαία αδέλφια παντρεύτηκαν 2 αδερφές, έμειναν όλοι στο ίδιο σπίτι και έκαναν πολλά παιδιά, ο Chang 11 και ο Eng 10.

Μετά από τσακωμούς μεταξύ των δύο αδερφών, αποφάσισαν να χωρίσουν τα νοικοκυριά και οι σιαμαίοι αδερφοί περνούσαν από 3 ημέρες στο κάθε σπίτι. Κάποια στιγμή αποφάσισαν να χωρίσουν τα σώματά τους, όμως ο χειρούργος τους προειδοποίησε πως πρόκειται για κάτι πολύ επικίνδυνο και η επέμβαση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Έμειναν αχώριστοι μέχρι την μέρα του θανάτου τους. Ο Chang αρρώστησε από πνευμονία και πέθανε ξαφνικά στον ύπνο του. Ένας γιατρός τότε πρότεινε στον Eng να τον χειρουργήσει και να τον αποκολλήσει από τον νεκρό αδερφό του. Ο Eng αρνήθηκε να χωριστεί από τον αδερφό του και πέθανε 3 ώρες αργότερα.

Fannie Mills, The Ohio Big Foot Girl (1860-1899)

Πηγή: genk.vn

Η ασθένεια που είχε ονομαζόταν Milroy και έκανε τα πόδια της γιγάντια. Είχε άλλες 2 αδερφές οι οποίες όμως είχαν γεννηθεί χωρίς κάποιο πρόβλημα. Παντρεύτηκε και έκανε ένα παιδί το οποίο δεν έζησε. Η Fannie πέθανε σε ηλικία 39 ετών.

Felix Wehrle, The elastic man (1858-1933)

Freak Shows
Πηγή: definition.org

Το σύνδρομο Ehlers-Danlos του επέτρεπε να μπορεί να τεντώνει το δέρμα του σε μεγάλο μήκος, σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του. Το σύνδρομο αυτό είναι μια ασυνήθιστη διαταραχή του συνδετικού ιστού, η οποία τον εξασθενεί και κάνει το δέρμα και τα άκρα πολύ εύκαμπτα. Συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις, παντρεύτηκε και έζησε μέχρι τα 75 του χρόνια.

Joseph Merrick,The elephant man (1862-1890)

el.wikipedia.org

Η σπάνια ασθένεια που ταλαιπωρούσε τον Joseph Marrick -γνωστός και ως ο άνθρωπος ελέφαντας- ονομάζεται σύνδρομο του Πρωτέα. Ο ίδιος είχε πει πως η παραμόρφωση αυτή οφειλόταν σε φοβία της μητέρας του για τους ελέφαντες, την οποία ανέπτυξε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Απασχόλησε πολύ την Αγγλία και τους επιστήμονες της βικτοριανής εποχής. Από την ηλικία των 5 ετών άρχισε να εμφανίζει δυσμορφίες στο σώμα του και να αναπτύσσει μεγάλους όγκους. Στην εφηβεία είχε πλέον παραμορφωθεί πλήρως.

Μετά τον θάνατο της μητέρας του, ο πατέρας του παντρεύτηκε ξανά. Το νέο μέλος της οικογένειας έγινε η αιτία να διωχθεί ο Marrick από το σπίτι, λόγω της παραμόρφωσής του. Για λόγους βιοποριστικούς αναγκάστηκε να γίνει θέαμα σε Freak Show. Αργότερα ταξίδεψε στο Βέλγιο για αναζήτηση εργασίας και εκεί έπεσε θύμα κλοπής και εγκατάλειψης. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Λονδίνου, το οποίο φρόντισε να του παραχωρηθεί σπίτι σε ειδική πτέρυγα, καθώς απαγορευόταν να έχει κρεβάτι εντός του νοσοκομείου, επειδή έπασχε από ανίατη ασθένεια. Εν τέλει, πέθανε εκεί, μόνος, σε ηλικία 28 ετών.

Grady Stiles, The Lobster Boy (1937-1992)

Πηγή: historicmysteries.com

Η παραμόρφωσή του ήταν αποτέλεσμα γενετικής ανωμαλίας που ονομάζεται εκτροδακτυλία. Η συγκεκριμένη παραμόρφωση έχει ως χαρακτηριστικό την μερική ή ολική απουσία των δακτύλων, των χεριών και των ποδιών. Η οικογένειά του, αλλά και ο ίδιος, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, συμμετείχαν σε Freak Shows με το όνομα The lobster family.

O Grady Stiles ήταν αλκοολικός και κακοποιούσε την οικογένεια του. Λόγω της κατάστασης των ποδιών του, δεν μπορούσε να περπατήσει και ανάπτυξε μεγάλη μυϊκή δύναμη στο επάνω μέρος του σώματος του. Αυτό, σε συνδυασμό με την κακή του διάθεση και τον αλκοολισμό, τον έκανε επικίνδυνο. Η κακοποιητική συμπεριφορά του τον οδηγεί εν τέλει σε σημείο να πυροβολήσει και να σκοτώσει τον μέλλοντα σύζυγο της κόρης του την παραμονή του γάμου τους. Καταδικάζεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, γιατί κανένα κρατικό ίδρυμα δεν είχε την δυνατότητα να φροντίσει έναν κρατούμενο με αυτήν την πάθηση. Τελικά, το 1992, η πρώτη του σύζυγος προσλαμβάνει έναν πληρωμένο δολοφόνο και σκοτώνει τον Stiles.

Isaac Sprague Living Human Skeleton (1841-1887)

Freak Shows
Πηγή: historyofyesterday.com

Μετά τα 12 του χρόνια ο Issac Sprague, άρχισε να χάνει σημαντικό βάρος και αυτό συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, παρόλο που η όρεξη του για φαγητό δεν είχε μειωθεί. Η κατάστασή του είχε χαρακτηριστεί από ειδικούς ως ακραία προοδευτική μυϊκή ατροφία. Η ασθένεια του δεν του επέτρεπε να έχει μια σταθερή δουλειά και μετά τον θάνατο των γονιών του, αναγκάστηκε να λαμβάνει μέρος σε Freak Shows με το όνομα Ζωντανός Σκελετός. Όταν κατάφερε να φύγει από αυτόν τον τρόπο ζωής, παντρεύτηκε και έκανε τρεις υγιείς γιούς. Οι οικονομικές όμως δυσκολίες και η μάταιη αναζήτηση του για κανονική εργασία τον οδήγησαν ξανά στο να γίνει θέαμα σε τσίρκο και παραστάσεις. Σε ηλικία 44 ετών είχε 1,68 ύψος και ζύγιζε 19 κιλά. Πέθανε από ασφυξία.

Fedor Jeftichew, Jo-Jo the Dog-Faced Boy (1868-1904)

Freak Shows
Πηγή: definition.org

Υπέφερε από υπερτρίχωση. Ο ρωσικής καταγωγής Fedor, μαζί με τον πατέρα του που έπασχε από την ίδια πάθηση, την οποία και είχε κληρονομήσει, έκαναν περιοδείες συμμετέχοντας σε Freak Shows σε Αμερική και Ευρώπη. Με το προσωνύμιο ο άνθρωπος σκύλος, στις παραστάσεις ήταν αναγκασμένος να γαυγίζει. Στη διάρκεια της περιοδείας του στην Ελλάδα, πέθανε από πνευμονία στην Θεσσαλονίκη. Ο Jo-Jo μετατράπηκε σε πηγή έμπνευσης για την δημιουργία φανταστικών χαρακτήρων της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου όπως τον λυκάνθρωπο, το Τέρας από την Πεντάμορφη και το Τέρας και τον Chewbacca του Star Wars. Επίσης, το όνομα του το συναντάμε σε πολλά παλιά και σύγχρονα τραγούδια.

Frank Lentini (1881-1966)

Πηγή: lifeinitaly.com

Ο Αμερικάνο-Ιταλός Frank Lentini ήταν ο άνθρωπος που έγινε γνωστός για το γεγονός ότι είχε τρία πόδια, τέσσερις πατούσες, δεκαέξι δάχτυλα και δύο πλήρως λειτουργικά αρσενικά γεννητικά όργανα. Η διαταραχή του αυτή οφειλόταν στο γεγονός ότι γεννήθηκε με ένα παρασιτικό δίδυμο. Από 8 ετών άρχισε να παίρνει μέρος σε παραστάσεις τσίρκου και γρήγορα έγινε διάσημος, με την καριέρα του να διαρκεί για πάνω από σαράντα χρόνια. Παντρεύτηκε και έκανε 4 παιδιά. Σε ηλικία 82 ετών πέθανε από πνευμονική ανεπάρκεια.

Myrtle Corbin, the Four-Legged Girl from Texas (1868-1928)

Freak Shows
Πηγή: commons.wikimedia.org

Αμερικανίδα ηθοποιός τσίρκου, γεννημένη με τέσσερα πόδια. Σε ηλικία 13 ετών της αποδόθηκε το όνομα το κορίτσι με τα 4 πόδια από το Τέξας. Η ιδιαιτερότητά της την έκανε διάσημη και πολλοί ήταν αυτοί που τη μιμήθηκαν, παριστάνοντας την, με ψεύτικα πρόσθετα μέλη. Στα 19 της παντρεύτηκε και απέκτησε 5 παιδιά. Όταν πέθανε, το 1928, η οικογένειά της κάλυψε με τσιμέντο το φέρετρό της και το παρακολουθούσαν συνεχώς, ώστε να αποφευχθεί η κλοπή του σώματος της. Πολλοί γιατροί και συλλέκτες είχαν προσφέρει χρήματα για το πτώμα της.

Ella Harper, The Camel Girl (1870-1921)

Πηγή: allthatsinteresting.com

Γεννήθηκε με μια πολύ σπάνια ορθοπεδική πάθηση που έκανε τα γόνατά της να λυγίζουν προς τα πίσω. Η προτίμηση της ίδιας να περπατάει στα τέσσερα, είχε ως αποτέλεσμα το παρατσούκλι της, Camel Girl. Έδωσε παραστάσεις ως πρωταγωνίστρια σε Freak Shows για αρκετό καιρό και γνώρισε μεγάλη αποδοχή από το κοινό. Έπαιρνε μισθό 200 δολάρια την εβδομάδα και αργότερα αποφάσισε να εγκαταλείψει αυτό το επάγγελμα και να σπουδάσει. Πέθανε σε ηλικία 51 ετών.

Johnny Eck, King of the Freaks (1911-1991)

Πηγή: classic-monsters.com

Γεννημένος χωρίς το κάτω μισό του κορμού του, ο Johnny Eck έγινε ηθοποιός και λάμβανε μέρος σε παρουσιάσεις παράξενων παραστάσεων. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και για τον ρόλο του ως πουλί σε τρείς ταινίες του Ταρζάν. Πέρα από την έλλειψη του μισού από το σώμα του, ήταν απόλυτα υγιής. Ήταν επίσης λάτρης των αγώνων αυτοκινήτου και συμμετείχε με το δικό του -ειδικά προσαρμοσμένο και σχεδιασμένο- αγωνιστικό αυτοκίνητο. Το 1938 ανέβηκε το μνημείο της Ουάσινγκτον με τα χέρια. Πέθανε από καρδιακή προσβολή στον ύπνο του.

Pascal Pinon The two-headed Mexican (1889-1929)

Freak Shows
Πηγή: ststworld.com

Η περίπτωση του Pascal Pinon ήταν διαφορετική από τις συνηθισμένες στον κόσμο των Freak Shows. Έγινε γνωστός με το προσωνύμιο ο Δικέφαλος Μεξικανός εξαιτίας ενός μεγάλου όγκου που είχε στην κορυφή του κεφαλιού του. Ανακαλύφθηκε από κάποιον που του έκανε εντύπωση και τον έβαλε να παίρνει μέρος σε παραστάσεις. Του δημιούργησε με κερί στο σημείου του όγκου ένα ψεύτικο δεύτερο πρόσωπο και ισχυριζόταν ότι ο Pascal είχε δύο κεφάλια. Χρόνια αργότερα ο διευθυντής του τσίρκου που εργαζόταν, πλήρωσε για την επέμβαση ώστε να αφαιρεθεί ο όγκος από το κεφάλι του.

Schlitzie (1901-1971)

Πηγή: grunge.com

Η πραγματική ημερομηνία γέννησης, το όνομα και ο τόπος καταγωγής του παραμένουν άγνωστα. Γεννήθηκε με μικροκεφαλία, μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που τον άφησε με ασυνήθιστα μικρό κεφάλι και εγκέφαλο, μικρό ανάστημα, μυωπία και σοβαρή διανοητική αναπηρία. Λέγεται ότι είχε γνώσεις ενός τρίχρονου παιδιού, δεν ήταν σε θέση να φροντίσει τον εαυτό του και μπορούσε να χρησιμοποιεί μόνο μονοσύλλαβες λέξεις. Ωστόσο μπορούσε να εκτελεί απλές εργασίες και πιστεύεται ότι μπορούσε να καταλάβει περισσότερα από αυτά που του έλεγαν. Είχε πολύ γρήγορο χρόνο αντίδρασης, ικανότητα στις μιμήσεις και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο κόσμο. Η δια βίου καριέρα του, τον έκανε διάσημο. Το 1971 πέθανε, σε ηλικία 70 ετών. Το πιστοποιητικό θανάτου του ανέφερε ως επίσημο όνομά του το Shlitze Surtees.

Prince Randian (1871-1934)

Freak Shows
Πηγή: unclejrproject.com

Με το σύνδρομο τετρα-αμελίας, έγινε διάσημος ερμηνευτής σε Freak Shows στις αρχές της δεκαετίας του 1900, με πιο γνωστή την ικανότητά του να στρίβει τσιγάρα μόνο με τα χείλη. Ο Randian, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι άγνωστο, γεννήθηκε χωρίς χέρια και πόδια. Μιλούσε 4 γλώσσες, παντρεύτηκε και έκανε 5 παιδιά. Πέθανε σε ηλικία 63 ετών από καρδιακή προσβολή λίγο μετά την τελευταία του παράσταση στην Νέα Υόρκη.

Πηγή: allthatsinteresting.com

Πολλοί από αυτούς και διάφοροι άλλοι πρωταγωνιστές των Freak Shows που δεν αναφέρονται παραπάνω, έχουν λάβει μέρος στην ταινία Freaks του 1932.


Πηγές:


Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.