Eternals
imdb.com

Πολλές απόψεις έχουν ακουστεί για τις ταινίες της Marvel την τελευταία τριετία, τόσο από κοινό-κριτικούς όσο και από σκηνοθέτες. Επίκεντρο της κριτικής τους αποτελεί το γεγονός ότι οι ταινίες αυτές δεν ανήκουν στην 7η τέχνη, καθώς δεν επικεντρώνονται στη σκηνοθεσία ή τις ερμηνείες των ηθοποιών. Αντίθετα, αναλώνονται σε σκηνές μάχης και υπερβολικό πολλές φορές χιούμορ που καταντά κουραστικό.

Υπόθεση

Μετά τα γεγονότα του Avengers: Endgame μια αναπάντεχη τραγωδία οδηγεί στην επανένωση των Eternals. Αυτοί οι εξωγήινοι υπερήρωες που ζούσαν για χιλιάδες χρόνια στον πλανήτη μας, χωρίς να αποκαλύπτουν την ταυτότητα τους, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την αρχαιότερη απειλή της ανθρωπότητας, τους Deviants.

Οι προβλέψεις και η άποψη των κριτικών

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε το πρότζεκτ της ταινίας Eternals και κυρίως η σκηνοθέτις που θα το αναλάμβανε δημιουργήθηκε μια μεγάλη προσδοκία ότι θα δούμε κάτι πολύ διαφορετικό από τα τετριμμένα. Το όνομα αυτής Chloé Zhao. Μιλάμε φυσικά για τη νικήτρια του φετινού Όσκαρ σκηνοθεσίας για την ταινία Nomadland. Μία σκηνοθέτρια που φημίζεται για τα ειδυλλιακά τοπία που εντάσσει στις ταινίες της και τις ρεαλιστικές ερμηνείες που αποσπά από τους ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάζεται.

Το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί ωστόσο, ήρθε να γκρεμίσει η πλειονότητα των κριτικών που είδαν το φιλμ πριν κυκλοφορήσει επίσημα στους κινηματογράφους. Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για μια ταινία χωρίς κάποια ιδιαίτερη καινοτομία, ενώ άλλοι την κατέταξαν στις χειρότερες του franchise.

imdb.com

Προσωπικά διαφωνώ καθέτως. Ήταν η καλύτερη ταινία Marvel; Σε καμία περίπτωση. Σίγουρα ωστόσο κατατάσσεται ανάμεσα στις πιο αξιόλογες του franchise. Οι λόγοι ποικίλουν. Αρχικά, μετά από πολύ καιρό η Marvel διευρύνει το σύμπαν της. Αυτή η ταινία αποτελεί τον βασικό συνδετικό κρίκο για τα όσα προηγήθηκαν και όσα θα ακολουθήσουν. Εκτός από την εισαγωγή νέων χαρακτήρων μας δίνει πολλές πληροφορίες και για τη δημιουργία του σύμπαντος της Marvel. Είχε λοιπόν ένα πολύ δύσκολο σκοπό να υπηρετήσει και αποτελεί πράγματι μια δύσπεπτη ταινία.

Η υπογραφή της Chloé Zhao

Καταφέρνει ωστόσο πάρα τη μεγάλη διάρκεια της (2 ώρες και 37 λεπτά), να κρατήσει το ενδιαφέρον του θεατή. Επιπλέον σχεδόν όλα τα μέλη του καστ ανταποκρίνονται εξαιρετικά στον ρόλο που τους έχει δοθεί. Από την Angelina Jolie (Thena) και τον Richard Madden (Ikaris) μέχρι τον Kumail Nanjiani (Kingo) και την Gemma Chan (Sersi) οι περισσότεροι φαντάζουν ιδανικοί για τον ρόλο τους και μας χαρίζουν εξαιρετικές όχι ωστόσο αξέχαστες ερμηνείες. Τέλος, ειδοποιός διαφορά του Eternals με κάθε άλλη ταινία του MCU αποτελεί η σκηνοθετική προσέγγιση της Zhao.

Ξεφεύγοντας από την τυπική κινηματογράφηση των ταινιών της Marvel καταφέρνει πράγματι να κάνει τη διαφορά ως έναν βαθμό. Φέρνει το σήμα κατατεθέν της, τη μοναξιά των χαρακτήρων σε μεγάλα, αχανή τοπία και προσπαθεί να ανταλλάξει τις φορτωμένες με εφέ εικόνες που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια  με μια πιο γήινη αίσθηση. Είναι γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήρθε σε μεγάλη αντιπαράθεση με τους παραγωγούς του στούντιο, γιατί ήθελε η πλειονότητα των γυρισμάτων να γίνουν σε φυσικά τοπία και όχι στούντιο. Η επιμονή της την δικαίωσε χαρίζοντας μας μια αν μη τι άλλο διαφορετική ταινία Marvel.

Eternals
hollywoodreporter.com

Θετικές και αρνητικές σημειώσεις

Όσον αφορά το σενάριο της ταινίας, όπως είπαμε έχει πολλή νέα πληροφορία για το MCU. Υπάρχει γενικά μια μεγαλύτερη εστίαση στο εσωτερικό των χαρακτήρων. Στα κίνητρα τους, την ψυχολογία τους και τα ηθικά διλήμματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι. Ηθικά διλήμματα βέβαια τα οποία δυστυχώς στο μεγαλύτερο βαθμό τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πρόχειρα. Σε κάθε περίπτωση γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια να δημιουργηθεί κάτι ξεχωριστό και αυτό από μόνο του αποτελεί ευχάριστη είδηση.

Τη μουσική επένδυση της ταινίας υπογράφει ο μετρ Ramin Djawadi γνωστός για τη δουλειά του στο Game of Thrones, το Prison Break αλλά και το Westworld. Η αλήθεια είναι πως δεν δημιούργησε κάτι τόσο επικό που θα συνοδεύει τους χαρακτήρες στο μέλλον όπως κατάφερε ο Alan Silvestri στο παρελθόν. Παρόλα αυτά έδωσε μια ευχάριστη νότα με τη μουσική του υπόκρουση στην ταινία και συγκαταλέγεται στα θετικά της.

Εν κατακλείδι

Αν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε το Eternals της Chloé Zhao με μια λέξη αυτή θα ήταν ιδιαίτερο. Η διάρκεια του θα μπορούσε να ήταν μικρότερη μιας και η ταινία μολονότι κυλούσε πολύ ευχάριστα την πρώτη 1 ώρα και 30 λεπτά έκανε κοιλιά στην 3η πράξη. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η σκηνοθέτις κατάφερε να δημιουργήσει μια ταινία με τη δική της υπογραφή. Μία ταινία που μπορεί να δει κάποιος είτε έχει παρακολουθήσει όλα τα προηγούμενα 25 φιλμ, είτε όχι και αυτό μόνο σύνηθες δεν είναι.

Eternals
Η Chloé Zhao και ο Richard Madden στα γυρίσματα της ταινίας

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.