πράσινος
Πηγή Εικόνας: effervescentfilms.tumblr.com

«Μια φορά κι έναν καιρό…». Αυτή και μόνο η φράση θα μπορούσε να αποτελέσει τους τίτλους αρχής των περισσότερων ταινιών του Ντέιβιντ Λόουερι. Ο Πράσινος Ιππότης σίγουρα δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Όπως, όμως, όλες οι άλλες ταινίες του Αμερικανού σκηνοθέτη έτσι και ο Πράσινος Ιππότης απέχει πολύ από την κλασσική αφήγηση παραμυθιού. Πρόκειται περισσότερο για μία επική περιπέτεια φαντασίας, ένα μυστικιστικό και επικίνδυνο ταξίδι αναζήτησης του βαθύτερου «εγώ» και των εννοιών της δόξας και του ηρωισμού.

Οι Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης ξαναζωντανεύουν

Ο μεσαιωνικός, ιπποτικός Αρθουριανός Κύκλος αποτελεί την μυθική αφετηρία πάνω στην οποία χτίζεται ένα έπος φαντασίας. Ο Λόουερι επιχειρεί να ξαναδιαβάσει έναν εκ των μύθων των Ιπποτών της Στρογγυλής Τραπέζης εμμένοντας στα διαχρονικά στοιχεία του και προσπαθώντας πάντοτε να εκμαιεύσει τις βαθύτερες αλήθειες του. Μεταφερόμαστε λοιπόν στην Αγγλία της βασιλείας του Αρθούρου για να μάθουμε την ιστορία του Σερ Γκάουεν, ανιψιού του Βασιλιά και της Γκουίνεβιρ.

Είναι Χριστούγεννα και ο βασιλιάς Αρθούρος έχει διοργανώσει μία μεγάλη γιορτή στην οποία για πρώτη φορά δείχνει μια κάποια εύνοια προς το πρόσωπο του ανιψιού του. Όταν, λοιπόν, ο «δενδρόμορφος» Πράσινος Ιππότης εισβάλλει στο παλάτι και προκαλεί τους παρευρισκόμενους ο Γκάουεν εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για να αποδείξει στον βασιλιά τον ηρωισμό του. Η εύκολη νίκη του, όμως, στην μάχη ενάντια στον Πράσινο Ιππότη δεν καταφέρνει να αποδείξει κάτι. Αντιθέτως, σηματοδοτεί μία πικρή υπόσχεση. Ο Γκάουεν θα πρέπει έναν χρόνο μετά να αναζητήσει τον Πράσινο Ιππότη και να λάβει πίσω το χτύπημα που έδωσε.

πράσινος
Πηγή Εικόνας: olvaheinerthewatcher.tumblr.com

Ο άγνωστος προορισμός μίας πολύχρωμης διαδρομής

Η υπόσχεση του Γκάουεν δεν του αφήνει άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει ένα μακρύ ταξίδι με προορισμό την Πράσινη Εκκλησία και την απόδειξη της γενναιότητας του. Όσο κι αν ο προορισμός του φαίνεται γνωστός, ο Γκάουεν εισέρχεται σε έναν «ανοιχτό λαβύρινθο». Ξεκινά μία άγνωστη πορεία γνωρίζοντας πως στο τέλος της δεν θα συναντήσει παρά το σπαθί του Πράσινου Ιππότη.

Ο Λόουερι δομεί γύρω από τον πρωταγωνιστή του (Ντεβ Πάτελ) ένα οπτικά απόκοσμο, πολύχρωμο σύμπαν γεμάτο μάγισσες, φαντάσματα και γίγαντες. Το γκρι, ανεξερεύνητο περιβάλλον αποκτά μια κίτρινη οξύτητα όταν η υποβόσκουσα δειλία απειλεί την αναζήτηση της δόξας. Την αναζήτηση της πράσινης, φυσικής αρμονίας στην οποία και εστιάζει το μεσαιωνικό ποίημα. Στην ταινία, ωστόσο, το κέντρο της αφήγησης στρέφεται μακριά από τον προορισμό αλλά και από τα εμπόδια του ταξιδιού. Το πραγματικά ενδιαφέρον σημείο είναι η επίδραση του ταξιδιού στον ίδιο τον ταξιδιώτη.

Πηγή Εικόνας: lawlliets.tumblr.com
Ένα ταξίδι αυτογνωσίας

Ο χαρακτήρας του Γκάουεν ακολουθεί πιστά τους «κανόνες» της μεσαιωνικής επικής ποίησης. Φεύγει από το παλάτι και αντιμετωπίζει μία σειρά δυσκολιών για να αποδείξει εν τέλει την ιπποσύνη του. Από ανώνυμος πελάτης ενός σκοτεινού πορνείου γίνεται σε μια μέρα στα μάτια όλων ο ήρωας που τα έβαλε με το τέρας. Κι όμως τίποτα το ηρωικό δεν έχει ο Γκάουεν μέχρι και τη στιγμή που αρχίζει το ταξίδι του και έρχεται αντιμέτωπος με την υπόσχεση του.

Ο Πράσινος Ιππότης είναι ο προορισμός που μετά από ένα δύσκολο ταξίδι τον φέρνει αντιμέτωπο όχι με τον θάνατο αλλά και με το ίδιο του τον εαυτό. Ο Πράσινος Ιππότης είναι η φύση που καλεί τον Γκάουεν να ισορροπήσει ανάμεσα σε πραγματικότητα και φαντασίωση, θρησκεία και μαγεία και να γνωρίσει την αληθινή ιπποσύνη, την δόξα, το θάρρος και τι σημαίνουν αυτά για τον ίδιο.


Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.