Exclusive Content:

Ο Μάνος Χατζιδάκις μέσα από τρεις αγαπημένους δίσκους

«Πορνογραφία σημαίνει στην ουσία/ φωτογραφία σημάδι των καιρών...»

Ηχογράφηση από τη Σοφία Σακαρίκου:

Το πρόσωπο για το σημερινό μας άρθρο δεν θα μπορούσε να είναι κανένα άλλο πέρα από τον Μάνο Χατζιδάκι. Είναι από τους συνθέτες που έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στην μουσική. Οι μουσικές του έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Αν κάποιος μου ζητούσε να χαρακτηρίσω τη μουσική του, θα την χαρακτήριζα ως ένα όνειρο που σε παίρνει από το χέρι τρυφερά και σε ταξιδεύει σε χώρες ονειρικές. Σε χώρες που δεν υπάρχει κάτι άσχημο μόνο αγάπη, γαλήνη και ηρεμία.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου του 1925 στην Ξάνθη. Η πρώτη του μουσική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1944. Ο Μάνος Χατζιδάκις σύνθεσε τη μουσική για την παράσταση Ο Τελευταίος Ασπροκόρακας του Αλέξη Σολομού για το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Το 1966 θα εγκατασταθεί στην Αμερική όπου εκεί θα παραμείνει για έξι χρόνια και θα συνθέσει μουσική για τις παραστάσεις του Ζυλ Ντασέν και της Μελίνα Μερκούρη Ίλια Ντάρλινγκ (Illya Darling) που ανέβηκε στο Μπρόντγουεϊ, αλλά και για τη διασκευή του Ποτέ την Κυριακή σε μιούζικαλ.

χατζιδάκις
Πηγή: naftemporiki.gr

Ο Μάνος Χατζιδάκις θα γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το 1961 θα βραβευθεί με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για την ταινία Τα παιδιά του Πειραιά, το οποίο δεν θα παραλάβει. Αναφερόμενος στο βραβείο αυτό ο Χατζιδάκις θα πει «Για μένα το Όσκαρ δεν αποτελεί στεφάνωμα μιας σταδιοδρομίας αλλά το αληθινό μου ξεκίνημα» και θα συμπληρώσει «Μπορεί ένα απλό τραγούδι να μου έφερε το Όσκαρ. Οι φιλοδοξίες μου όμως και οι υποχρεώσεις μου δεν σταματούν σε αυτό…».

Επιπλέον, τη περίοδο 1975-1985 θα διατελέσει διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος. Το 1989 θα ιδρύσει την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Το 1985 θα δημιουργήσει την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Σείριος. Παράλληλα στην μπουάτ Σείριος θα παρουσιάσει επιλεγμένα μουσικά έργα και καλλιτέχνες. Στις 15 Ιουνίου του 1994 θα αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ο Μάνος Χατζιδάκις μας άφησε μια ανεκτίμητη μουσική κληρονομιά. Εμείς προσπαθήσαμε να ξεχωρίσαμε τρεις δίσκους του.

Απόψε αυτοσχεδιάζουμε

Ο Μάνος Χατζιδάκις θα γράψει τη μουσική για την θεατρική παράσταση Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε του Λουίτζι Πιραντέλλο που ανέβηκε την θεατρική περίοδο 1961-1962. Πέρα από την μουσική της παράστασης, θα γράψει και τους στίχους των τραγουδιών που θα ακουστούν. Ανάμεσα στα τραγούδια που ακούγονται είναι και Το Μαντολίνο της Ζωής Φυτούση. Η παράσταση Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε ανέβηκε σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δημήτρη Μυράτ. Στην παράσταση έπαιξαν οι ηθοποιοί Δημήτρης Μυράτ, Βούλα Ζουμπουλάκη, Βύρων Πάλης, Ζωή Φυτούση κ.α.

Πορνογραφία

Το 1982 ο Μάνος Χατζιδάκις θα γράψει την μουσική για την ιστορική πλέον παράσταση Πορνογραφία. Σημειώνοντας στο πρόγραμμα της παράστασης «Πορνογραφία είναι το υποκατάστατο της ερωτικής επικοινωνίας και, σε προέκταση, το υποκατάστατο της κάθε ανθρώπινης επικοινωνίας…». Συμπληρώνοντας «Πορνογραφία είναι η πλαστογράφηση των λέξεων και των εννοιών. Η πλαστογράφηση της αλήθειας. Η πλαστή ταυτότητα της κάθε αλήθειας.» Τα κείμενα της παράστασης είχαν γράψει οι Άρης Δαβαράκης, Γιάννης Βικέλας, Μιχάλης Παπαγγέλης, Αντώνης Κυριακούλης και Μάνος Χατζιδάκις. Παρόλα αυτά, η παράσταση θα κατέβει σύντομα γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Χατζιδάκις στο σημείωμα του δίσκου «Ανέβηκε στο θέατρο Σούπερ Σταρ καθυστερημένα στις 17 Οκτωβρίου 1982 και κατέβηκε εσπευσμένα στις 8 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, λόγω ελλείψεως θεατών».

30 Νυχτερινά

Ο διπλός δίσκος 30 Νυχτερινά, που κυκλοφόρησε το 1983, είναι ένας ορχηστρικός δίσκος που περιλαμβάνει τα τραγούδια που έχουμε αγαπήσει όπως Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι, Τ’ αστέρι του βοριά, Κεμάλ, Μικρή Ραλλού κ.α. Νωρίτερα είχε προηγηθεί ο δίσκος Δεκαπέντε εσπερινοί ο οποίος και αυτός ήταν ορχηστρικός. Την ενορχήστρωση του δίσκου την πραγματοποίησε ο Τάσος Καρακατσάνης. Όπως αναφέρει ο ίδιος στο σημείωμα του δίσκου «Τα 30 Νυχτερινά αναμφισβήτητα διαθέτουν μια ερωτική έλξη. Για κάθε νέο που βρίσκεται μακριά από τις κομματικές κονσέρβες Περί Έρωτος» και Περί Μουσικής».


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Χριστίνα Γεωργιάδη
Χριστίνα Γεωργιάδη
Θέατρο, Μουσική, Βιβλία, Τέχνη. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Έτσι κι αλλιώς "Ο σκοπός της τέχνης είναι να δώσει στη ζωή σχήμα" Ουιλιαμ Σαιξπηρ

Latest Articles

Διάβασε επίσης...