No Way Home
nbc.com

Μπορεί ο Scorsese να έχει δίκιο ως ένα βαθμό σχετικά με την ποιότητα των ταινιών της Marvel αν αφήσουμε εκτός τον παράγοντα οπτικοακουστικά εφέ. Ωστόσο, ο κινηματογράφος γενικότερα και οι επιχειρήσεις ειδικότερα είχαν ανάγκη το No Way Home. Όλος ο κόσμος κινείται σε ρυθμούς Spider-Man με τις περισσότερες αίθουσες να είναι μέχρι στιγμής sold out και στη χώρα μας.

Είναι ευρέως γνωστό ότι στην τρίτη ταινίας της τριλογίας του Holland, η Marvel θα έφερνε πρόσωπα από το παρελθόν. Για όσους από εσάς έχετε δει το τρέιλερ γνωρίζετε σε ποια πρόσωπα αναφέρομαι. Προφανώς κυκλοφορούσαν πολλές θεωρίες για το τι μπορεί να συμβεί στο No Way Home, όμως ήθελα να μπω στην αίθουσα με τις χαμηλότερες προσδοκίες. Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο ασχέτως του πόσο καλή ήταν η ταινία ήξερα ότι είχα ζήσει μια από τις πιο αξέχαστες εμπειρίες σε σινεμά.

Υπόθεση

Μετά τα γεγονότα του Far From Home η ταυτότητα του Spiderman γίνεται γνωστή στον κόσμο. Έτσι ο Peter ζητά τη βοήθεια του Doctor Strange. Όταν ένα ξόρκι του τελευταίου πάει λάθος, επικίνδυνοι εχθροί από αλλά σύμπαντα εμφανίζονται αναγκάζοντας τον Peter να ανακαλύψει τι πραγματικά σημαίνει να είσαι Spider-Man.

Είναι δύσκολο να κάνεις κριτική για τη συγκεκριμένη ταινία χωρίς να μπεις σε λεπτομέρειες για την υπόθεση. Σίγουρα αποτελεί τον ιδανικότερο τρόπο προκειμένου η Marvel να μας εισάγει, έστω και σε μικρό βαθμό στην έννοια του Multiverse. Τα πιο δυσνόητα και ενδιαφέροντα ωστόσο, θα τα δούμε στην επερχόμενη ταινία Doctor Strange in the Mutiverse of Madness.

No Way Home
nytimes.com

Η ουσία του χαρακτήρα

Το No Way Hοme είναι με διαφορά η καλύτερη ταινία Spider-Man με τον Holland στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Όχι απλά επειδή μας δημιούργησε ένα μοναδικό αίσθημα νοσταλγίας που είχαμε πολύ καιρό να νιώσουμε, αλλά επειδή ήταν η ταινία που δίνει πραγματικό βάρος στον Peter Parker του Tom Holland. Ωραία είχαμε φτάσει ως εδώ με τις δύο προηγούμενες ταινίες (Homecoming και Far From Home), οι οποίες μας προσέφεραν πολλές αστείες στιγμές με τους προβληματισμούς του Spiderman να είναι από λιγότερο σημαντικοί έως ασήμαντοι. Ωστόσο, είχε έρθει η ώρα να δούμε ποια είναι η πραγματική ουσία του ήρωα που δημιούργησε ο Stan Lee το 1962.

Το μυστικό της επιτυχίας του Spider-Man ως χαρακτήρα είναι ότι αποτελεί έναν από τους πιο προσφιλείς ήρωες προς τους νέους. Δεν γεννήθηκε με κάποια υπερδύναμη, δεν είναι πλούσιος και το σημαντικότερο είναι ένα παιδί. Ένα παιδί που κάνει λάθη όπως καθένας μας στην ηλικία του. Ένα παιδί που μαθαίνει τι σημαίνει να αποκτάς ευθύνες ή ακόμη και να ερωτεύεσαι και φυσικά να υφίστασαι την απώλεια. Ο Spider-Man είναι με διαφορά από τον δεύτερο ο πιο ντροπαλός χαρακτήρας του MCU. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στη δημιουργία ενός ήρωα που ήταν αδύνατο να μην αγαπηθεί από την πλειονότητα του κοινού.

No Way Home
imdb.com

Η ενηλικίωση του Peter Parker

Μετά τις δύο πρώτες ταινίες που έδωσαν βαρύτητα στο κομμάτι της αφέλειας και της αθωότητας του Spider-Man είδαμε επιτέλους τον Peter Parker του Tom Holland να έρχεται αντιμέτωπος με πραγματικά δύσκολες αποφάσεις. Διλήμματα ζωής ή θανάτου κυριολεκτικά. Φυσικά μέσα σε αυτό το πλαίσιο δόθηκε η δυνατότητα στον Tom Holland να δείξει το υποκριτικό του ταλέντο. Είναι η πρώτη ταινία της τριλογίας που έχει ξεκάθαρο character development για τον ήρωα, αφού αρχίζει μα αντιλαμβάνεται πως με μεγάλη δύναμη έρχεται και μεγάλη ευθύνη.

Πραγματικά ο Tom Holland που κατά γενική ομολογία θεωρούνταν ο χειρότερος Peter Parker μέχρι σήμερα κατάφερε να αποδείξει πόσο λάθος ήμασταν. Μέσα σε δυόμιση ώρες ταινίας ήταν αψεγάδιαστος σε όλα τα επίπεδα δείχνοντας το range του. Σταθερά καλός στις αστείες σκηνές και στις περιπτώσεις (οι οποίες δεν ήταν λίγες) που το δόθηκε η ευκαιρία, ήταν συγκινητικός βγάζοντας πολύ συναίσθημα. Προσωπικά ήταν η πρώτη φορά που ο ήρωας με έκανε να ενδιαφερθώ γι’ αυτόν μετά την ερμηνεία του Andrew Garfield. Πολλά credits λοιπόν στους σεναριογράφους και φυσικά στον Tom Holland για την ερμηνεία του.

Μια ειδική μνεία

Όπως μας αποκαλύπτει και το τρέιλερ οι εχθροί του Peter Parker προέρχονται από άλλα σύμπαντα. Έτσι, βλέπουμε κακούς από τις προηγούμενες ταινίες να κάνουν την εμφάνιση τους. Εγώ θα αρκεστώ να αναφερθώ σε δύο από αυτούς, καθώς οι ερμηνείες τους ήταν τέτοιες που με υποχρεώνουν. Φυσικά ο λόγος για τον Alfred Molina και τον Willem Dafoe. Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ερμηνείες, με τον πρώτο να έχει έναν πιο κωμικό ρόλο ενώ τον δεύτερο να είναι πιο τρομακτικός από ποτέ. Είναι τεράστιο προνόμιο για την ταινία να έχει δύο ηθοποιούς αυτού του βεληνεκούς στις τάξεις της. Τόσο ο Molina όσο και ο Dafoe ήταν spot on στις ερμηνείες τους ανεβάζοντας αυτομάτως και την ποιότητα της ταινίας.

Το μεγάλο κόλπο των Marvel-Sony που ξεπέρασε κάθε προσδοκία

Η ταινία χάρη στη σύνδεση της με όλες τις προηγούμενες ταινίες Spider-Man κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλη ανυπομονησία τόσο στους σκληρούς φαν του MCU όσο και στους πιο ουδέτερους θεατές υπερηρωικών ταινιών. Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η κίνηση της Marvel και της Sony να προμοτάρουν την ταινία ως την ένωση τριών γενιών Spider-Men αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο εμφάνισης τόσο του Tobey Maguire όσο και του Andrew Garfield ακόμη και με κάποιο cameo. Ούτε οι πιο αισιόδοξοι ωστόσο δεν πρέπει να περίμεναν αυτό που ακολούθησε. Παρά την πανδημία το No Way Home έσπασε όλα τα ταμεία και σημείωσε την τρίτη καλύτερη επίδοση σε άνοιγμα Box Office. Με μόλις μια εβδομάδα στις αίθουσες παγκοσμίως η ταινία έχει ήδη βγάλει 638 εκατομμύρια δολάρια.

Εμπειρία στην αίθουσα

Είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο να βλέπεις μετά από πάρα πολύ καιρό μια κινηματογραφική αίθουσα γεμάτη. Αυτό είχε λείψει πολύ τον περασμένο χρόνο. Το No Way Home κατάφερε να ενώσει το κινηματογραφικό κοινό της χώρας μας και αυτό μόνο ευχάριστο μπορεί να είναι. Πόσο μάλλον σε μια τέτοιου είδους ταινία όπου υπάρχει μια συλλογική εμπειρία, βλέποντας την ταινία μέσα σε μια ξεχώριστη ατμόσφαιρα που μόνο όσοι την έχουν ζήσει μπορούν να το καταλάβουν. Πολύ χειροκρότημα και κάποιες φωνές (θα μπορούσαν να είχαν λείψει) σε ένα κλίμα αποθέωσης για τον άνθρωπο αράχνη που θα επιστρέψει. Η ερώτηση όμως είναι μια. Ποιος θα είναι ο πρωταγωνιστής;

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.