Exclusive Content:

Σειρές βιβλίων φαντασίας για να διαβάσετε τον χειμώνα

Για όσους είναι λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού, εδώ θα βρείτε προτάσεις από σειρές βιβλίων φαντασίας για να διαβάσετε μέσα στο χειμώνα και να ταξιδέψετε και εσείς μέσα από τις ιστορίες σε μαγικούς κόσμους...

Θεωρώ πως ο χειμώνας είναι μαγική εποχή. Εποχή κατάλληλη για ένα βιβλίο, το οποίο θα σε ταξιδέψει σε τόπους μαγικούς, σε μέρη άγνωστα, με όντα υπερφυσικά και ήρωες που ξεπηδάνε από τις άκρες της φαντασίας μας. Σε αυτό το άρθρο, προτείνω 5 σειρές βιβλίων φαντασίας, που μπορείτε να διαβάσετε μέσα στο χειμώνα, αφού και εκείνες με τη σειρά τους εξελίσσονται σε τοπία χιονισμένα και μέρη γεμάτα μαγεία.

Οι Γκρίσα της Leigh Bardugo

Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Βενιζέλου

Η μυθική χώρα της Ράβκα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, εξαιτίας ενός τοίχους από σκιές, γεμάτο τέρατα, το Διάσελο. Η Ράβκα κατοικείται από τους Γκρίσα -ανθρώπους με μαγικές ικανότητες, οι οποίοι ανήκουν στον δεύτερο στρατό- και τους απλούς θνητούς, που συντελούν το πρώτο τάγμα. Η Αλίνα Στάρκοφ χαρτογράφος του πρώτου τάγματος, αναλαμβάνει με το σύνταγμά της την αποστολή να διασχίσουν το Διάσελο περνώντας στην απέναντι πλευρά.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής γίνεται επίθεση από τα τέρατα κι ο καλύτερος της φίλος, ο Μαλ, τραυματίζεται. Η Αλίνα στην προσπάθειά της να το σώσει, ανακαλύπτει πως δεν είναι μια απλή θνητή αλλά ανήκει στους Γκρίσα και ίσως έχει τη δύναμη να φέρει την ελευθερία στη χώρα της και να την απαλλάξει από το Διάσελο. Υπό τις εντολές του Ντάρκλινγκ, στρατηγού των Γκρίσα, οδηγείται στη βασιλική Αυλή για να εκπαιδευτεί. Ωστόσο, τα φαινόμενα απατούν και η Αλίνα θα κληθεί να ξεχωρίσει την αλήθεια από την πλάνη. Τότε, θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας της.

Οι Γκρίσα είναι μια σειρά βιβλίων φαντασίας, η οποία αποτελείται από τρία βιβλία. Το σύμπαν της Ράβκα αντλεί στοιχεία από την αυλή της αυτοκρατορικής Ρώσιας. Περιλαμβάνει εξαιρετικές ανατροπές, πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή αλλά και πολύ δυνατούς χαρακτήρες. Ήρωες ανθρώπινοι, με ελαττώματα, που ελπίζουν, παγιδεύονται, προδίδονται αλλά επιβιώνουν και συνεχίζουν. Οι Γκρίσα είναι μια σειρά βιβλίων με ανατροπές που σίγουρα θα σας κρατήσουν το ενδιαφέρον.

Χάρι Πότερ της J.K. Rowling

φαντασία
Πηγή εικόνας: unsplash.com

Φυσικά δε θα μπορούσα να παραλείψω τη σειρά βιβλίων με τον αγαπημένο μάγο μικρών και μεγάλων. Ο Χάρι Πότερ ανήκει στις πιο γνωστές σειρές βιβλίων φαντασίας όλων των εποχών και αποτελείται από 7 βιβλία. Το σύμπαν της Rowling αγαπήθηκε από όλα τα παιδιά που επιθυμούσαν να πάνε στο Χόγκουαρτζ και να μυηθούν στα μυστικά της μαγείας. Η σειρά  των βιβλίων σημείωσε τεράστια επιτυχία και μεταφέρθηκε και στο κινηματογράφο.

Τα βιβλία του Χάρι είναι ιδιαίτερα αγαπητά στο νεανικό κοινό, το οποίο μέσα από την ανάγνωση, ακολουθεί τον Χάρι στα σχολικά του χρόνια στο Χόγκουαρτς, βιώνοντας μαζί του όλα τα εμπόδια και τις εμπειρίες που καλείται να αντιμετωπίσει. Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων που αποτελούν ύμνο στη φιλία, στην αγάπη και στην καλοσύνη. Προσωπικά, τη θεωρώ από τις πιο όμορφες και μαγικές σειρές που έχω διαβάσει.

Ο Χάρι Πότερ, είναι ένα ορφανό παιδί που ζει με τους θείους του και τον ξάδερφό του στο Λονδίνο. Την ημέρα των εντέκατων γενεθλίων του μαθαίνει ότι είναι μάγος. Τότε, καλείται να φοιτήσει στη Σχολή Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια. Τα γεγονότα του βιβλίου εξελίσσονται κατά τη διάρκεια της φοίτησης του Χάρι στο Χόγκουαρτς. Κάθε βιβλίο εξιστορεί ένα έτος από τη ζωή του Χάρι. Παράλληλα με την εκπαίδευσή του, ο Χάρι κάνει σημαντικούς φίλους και έρχεται αντιμέτωπος με έναν πόλεμο ενάντια στον πιο σκοτεινό κακό του κόσμου των μάγων, τον άρχοντα Βόλντεμορτ.

Ο Γητευτής του Andrzej Sapkowski

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Ο Γητευτής είναι μια σειρά βιβλίων φαντασίας που δημιούργησε ο Πολωνός συγγραφέας Andrzej Sapkowski. Τα πρώτα δύο βιβλία της σειράς, Η Τελευταία Ευχή και Το Σπαθί του Πεπρωμένου, αποτελούνται από μικρές ιστορίες, στις οποίες παρουσιάζονται οι βασικοί χαρακτήρες. Η βασική σειρά της πλοκής ξεκινά με το βιβλίο Το Αίμα των Ξωτικών, και έπειτα ακολουθούν ακόμα τέσσερα βιβλία.

Η ιστορία λαμβάνει χώρα στην Κόντινεντ, μια ήπειρο γεμάτη μαγικά πλάσματα. Εκεί, χιλιάδες χρόνια πριν, ξωτικά και νάνοι βρίσκονταν σε πόλεμο. Αποτέλεσμα του πολέμου ήταν τα ξωτικά να εγκατασταθούν στις πεδιάδες και τα δάση, ενώ οι νάνοι στα βουνά. Όταν οι άνθρωποι έφτασαν εκεί, περίπου πεντακόσια χρόνια πριν την αρχή της ιστορίας, ξεκίνησε μια νέα σειρά από μάχες, τις οποίες κέρδισαν. Οι περισσότερες από τις Νότιες περιοχές της Κόντινεντ ανήκουν στην Αυτοκρατορία Νίλφγκαρντ, ενώ ο Βορράς ανήκει στα Βόρεια Βασίλεια.

Το έπος Witcher διαδραματίζεται την περίοδο μετά τον πρώτο μεγάλο πόλεμο μεταξύ της Αυτοκρατορίας Νίλφγκαρντ και των Βόρειων Βασιλείων, με έναν δεύτερο πόλεμο, ο οποίος αρχίζει στη μέση της σειράς. Τα βιβλία εξιστορούν τις περιπέτειες  ενός κυνηγού τεράτων, του Γκέραλτ από τη Ρίβια. Ο Γκέραλτ ταξιδεύει στην Κόντινεντ προκειμένου να σκοτώσει τέρατα που απειλούν τα υπόλοιπα πλάσματα. Στα βιβλία πρωταγωνιστεί επίσης και η πριγκίπισσα της Σίντρα, Σίρι, η μοίρα της οποίας είναι δεμένη με τον Γκέραλτ και η σχέση τους αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες των βιβλίων. Βασικό χαρακτήρα αποτελεί και η Γένεφερ, μια πολύ ισχυρή μάγισσα και ερωμένη του Γκέραλτ.

Η σειρά αξίζει την προσοχή σας, καθώς ο μαγικός κόσμος του Sapkowski καταφέρνει να σαγηνεύσει όχι μόνο το νεανικό κοινό αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία αναγνώστες, οι οποίοι θα παρασυρθούν από αυτόν τον μαγικό τόπο και τις περιπέτειες του γητευτή.

Το Xόμπιτ του J. R. R. Tolkien

Πηγή εικόνας: pinterest.com

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί το prequel της επικής τριλογίας του Tolkien, Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών. Παρόλο που μπορεί να θεωρηθεί ως αυτόνομο μυθιστόρημα, συχνά παρουσιάζεται ως το προοίμιο του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Στο συγκεκριμένο μυθιστόρημα δεν λείπει τίποτε από το μαγικό κόσμο του Tolkien, που υπάρχει και στην τριλογία. Το Χόμπιτ είναι εξίσου περιπετειώδες και καθηλωτικό. Το βιβλίο βρίσκεται στη λίστα των βιβλίων με περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα και αυτό από μόνο του αποτελεί λόγο για να το διαβάσετε!

Το Χόμπιτ περιγράφει τις περιπέτειες του Μπίλμπο Μπάγκινς, όταν αφήνει το χωριό του, το Σάιρ, για να ταξιδέψει σε άγνωστους και σκοτεινούς τόπους. Συντροφιά με δεκατρείς Νάνους και τον μάγο Γκάνταλφ, εμπλέκεται σε περιπέτειες της Μέσης Γης και καταλήγει να διεκδικήσει μερίδιο από τον κρυμμένο θησαυρό ενός Δράκου. Ο Μπίλμπο κατά τη διάρκεια των περιπετειών του, χρησιμοποιεί την εξυπνάδα και τη λογική του, ωριμάζει και γίνεται σοφότερος.

Τα Xρονικά της Nάρνια του C. S. LEWIS

Πηγή εικόνας: pinterest

Πρόκειται για μια σειρά φαντασίας του C. S. Lewis, η οποία αποτελείται από επτά βιβλία, κάθε ένα από αυτά περιέχει και μια ιστορία. Οι ιστορίες είναι αυτοτελείς και εξελίσσονται σε διάφορες χώρες που συνδέονται ή καταλήγουν με κάποιο τρόπο σε μια μυθική χώρα, τη Νάρνια.

Όλα ξεκινούν όταν τέσσερα αδέρφια ο Πήτερ, η Σούζαν, ο Έντμουντ και η Λούσι μπαίνουν σε μια παλιά ντουλάπα και ανακαλύπτουν την Νάρνια. Η Νάρνια, είναι ένας μαγικός κόσμος ο οποίος δημιουργήθηκε από το τραγούδι ενός λιονταριού του Ασλάν απ’ τις απαρχές του χρόνου. Η Νάρνια είναι γεμάτη μαγικά πλάσματα, ζώα που μιλούν και δέντρα που μερικές φορές χορεύουν, αλλά και μια Λευκή Μάγισσα, η οποία έχει φέρει στη χώρα έναν παγερό χειμώνα που δεν τελειώνει ποτέ. Μόνο ο Ασλάν μπορεί να τη νικήσει, και τα παιδιά πρέπει να τον βρουν προτού να είναι αργά.

Η έμπνευση για το πρώτο βιβλίο ξεκίνησε από μια εικόνα στο μυαλό του συγγραφέα. Ενός Φαύνου που κρατούσε μια ομπρέλα και κουβαλούσε δέματα μέσα σ’ ένα χιονισμένο δάσος. Η σειρά δικαιολογημένα χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα αριστουργήματα της λογοτεχνίας καθώς περιέχει εκτός από περιπέτεια, φαντασία και δράση πάρα πολλά κρυμμένα μηνύματα, ειδικά στον τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνονται οι χαρακτήρες των ηρώων.

Αυτές ήταν οι προτάσεις μου για τον φετινό χειμώνα. Όσοι είναι λάτρεις της λογοτεχνίας του φανταστικού, ελπίζω τα συγκεκριμένα βιβλία να τους γοητέψουν όπως και εμένα. Εύχομαι να κάνετε και εσείς αυτό το ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας, ακολουθώντας τη μαγεία του χειμώνα…


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Κωνσταντίνα Βενιζέλου
Αγαπώ τα βιβλία, τη φιλοσοφία, το θέατρο, τις σειρές και τα ταξίδια. Το αγαπημένο μου μέρος, μια σκονισμένη βιβλιοθήκη. Είμαι κάπως μοναχική, μονίμως αναποφάσιστη και θέλω διαρκώς να ασχολούμαι με νέα πράγματα, διότι με ενοχλεί αφόρητα η ρουτίνα. Από μικρή μου άρεσε να εκφράζομαι μέσω της γραφής και πιστεύω ότι τα όνειρα και η φαντασία αποτελούν κίνητρο για περιπέτεια στη ζωή.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...