Malcolm & Marie
Πηγή: pinterest.com/variety.com

Σινεμά, τέχνη, συναίσθημα, έρωτας, αγάπη, αυθεντικότητα… ή αλλιώς Malcolm & Marie. Μια σύγχρονη και άκρως αυθεντική ιστορία αγάπης, που έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε στο Netflix από τις 5 Φεβρουαρίου. Ένα ασπρόμαυρο 35mm film, ένα ρομαντικό δράμα που μας παρουσιάζει μέσα σε 106 λεπτά, πολλές και ποικίλες διαστάσεις των ανθρώπων και τον τρόπο που λειτουργούν μέσα στις σχέσεις που συνάπτουν.

You know what, Malcolm? I feel like once you know someone’s there for you, and once you know they love you, you never actually think of them again. It’s not until you’re about to lose someone, that you finally pay attention.

Η ιστορία του Malcolm και της Marie

Η αρχή όλων…

Με το έναυσμα της ταινίας μεταφερόμαστε μέσω ενός όμορφου πλάνου στο σπίτι των Malcolm Elliott και Marie Jones. Ο Malcolm, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, μαζί με την κοπέλα του Marie φθάνουν στο σπίτι, έπειτα από την πρεμιέρα της ταινίας του. Η ταινία έλαβε την ένθερμη αποδοχή από το κοινό. Όμως, σύντομα, ο θεατής αντιλαμβάνεται πως οι πρωταγωνιστές μας, έχουν εντελώς διαφορετική διάθεση μετά από το ευχάριστο αυτό γεγονός. Ο Malcolm ξεκινά να ακούει την αγαπημένη του μουσική, αναμένοντας την κριτική για την ταινία του. Ενώ, η Marie φανερά ενοχλημένη για κάτι, αρχίζει να του ετοιμάζει το αγαπημένο του φαγητό.

I promise you it’s not a good idea. Let’s just talk tomorrow.

Η έκρηξη…

Όταν, τελικά, αποφασίζει να μοιραστεί τις σκέψεις της με τον Malcolm, του αποκαλύπτει πως ο λόγος της ενόχλησής της είναι, ότι δεν έλαβε ένα ευχαριστώ” στο λόγο που έβγαλε για τις ανάγκες της πρεμιέρας της ταινίας. Πιστεύει, ότι ήταν η μοναδική πηγή έμπνευσής του και πώς η ταινία βασίζεται πάνω στη ζωή της. Η Imani, η πρωταγωνίστρια της ταινίας του Malcolm, έχει πολλά κοινά με τη ζωή της Marie. Ωστόσο, ο Malcolm μέσα από μια έντονη σκηνή της ξεκαθαρίζει ότι πηγή έμπνευσης για την Imani, είναι κάποιες από τις γυναίκες, που πέρασαν από τη ζωή του και μόνο ένα μικρό μέρος του χαρακτήρα της είναι βασισμένο σε εκείνη και δεν είναι άλλο από την απελπισία, την έλλειψη ελπίδας για μια καλύτερη ζωή.

You want control because you can’t imagine the reason I’m with you is because I love you. Everything that you’ve been through. Everything. That’s what made you you. The girl that I love.

Ανακωχή ή μήπως όχι…

Λίγο μετά, ο Malcolm διαβάζει την πρώτη θετική κριτική για την ταινία του και μέσα από ένα παραλήρημα σκέψεων και συναισθημάτων εκφράζει το παράπονό του για το πώς η κριτικός δίνει πολιτική διάσταση στην ταινία του, ενώ δεν ήταν αυτό ο σκοπός του. Μέσα από αυτή τη σκηνή βλέπουμε ξανά το ζευγάρι να έρχεται κοντά. Όμως, λίγο μετά η Marie λυγίζει ξανά εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και την απορία της σχετικά με το λόγο που ο Malcolm δεν τη σκέφτηκε για το ρόλο καθώς θα ήταν σε θέση με βάση τα βιώματα της να δώσει στην Imani, μια μεγαλύτερη ευαισθησία και αυθεντικότητα. Ο λόγος; Πολύ απλά… Υπήρξε εθισμένη, υπήρξε αυτοκαταστροφική, υπήρξε ένα άτομα μη-εμπιστοσύνης και έτσι θα μπορούσε να ενσαρκώσει το ρόλο με μεγαλύτερη αλήθεια και ψυχή! Για να του δείξει πόσο καλή θα ήταν, αναπαριστά μια σκηνή από την ταινία και ο Malcolm μένει άναυδος με το πόσο πειστική ήταν.

Just because the film doesn’t star anybody that looks like her doesn’t mean it’s political.

Όταν υπερισχύει ο εγωισμός…

Στη συνέχεια βλέπουμε τους δυο πρωταγωνιστές μας να συνεχίζουν μια αέναη διαμάχη, η οποία μας οδηγεί σε μια από τις τελευταίες σκηνές της ταινίας όπου η Marie τονίζει στον Malcolm την ανάγκη του να τρέφει τον εγώ του, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μην κατανοεί πώς η αγάπη τους και η σχέση τους έχει επηρεάσει και διαμορφώσει την ταινία σε μεγάλο βαθμό.

Don’t push away the people that ground you.

Το τέλος…

Λίγο πριν το τέλος της ταινίας βλέπουμε τον Malcolm να λέει “ευχαριστώ” στη Marie και να πηγαίνουν για ύπνο. Στην τελευταία σκηνή, πιο συγκεκριμένα, το επόμενο πρωί, τους βρίσκει μαζί, μη ξεκαθαρίζοντας, ποιο θα είναι το μέλλον αυτής της σχέσης!

Look at me. I’m the last person standing. Hold on to me for dear life.

Λίγα λόγια για την παραγωγή της ταινίας…

Πρωταγωνιστές η Zendaya και ο John David Wanshighton, οι οποίοι συμμετείχαν και στην παραγωγή της ταινίας. Γράφει και σκηνοθετεί ο Sam Levinson. Το ιδιαίτερο που έχει η συγκεκριμένη παραγωγή για τα δεδομένα του Hollywood, είναι πως γυρίστηκε με τη βοήθεια πολύ λίγων ατόμων (μέχρι 12 άτομα στο set κάθε φορά), λόγω της πανδημίας, έτσι ώστε να είναι όσο το περισσότερο γίνεται ασφαλές για τους συμμετέχοντες. Έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα με βάση τις υποδείξεις που είχαν από την πολιτεία της Καλιφόρνια τη δεδομένη στιγμή. Οι πρωταγωνιστές ήταν υπεύθυνοι για τις ενδυματολογικές τους επιλογές και το make-up, έτσι ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το “Malcolm & Marie”;

Η ιδέα γεννήθηκε όταν η παραγωγή του project “Euphoria” του HBO, όπου συμμετείχαν ο Sam Levinson και η Zendaya, σταμάτησε λόγω του covid-19. Έτσι, συζήτησαν το ενδεχόμενο να γυρίσουν μια ταινία. Στην αρχή, είχαν πολλές ιδέες, αλλά έπειτα από συζητήσεις κατέληξαν στο Malcolm & Marie, μια σύγχρονη ιστορία αγάπης, η οποία θα λάμβανε χώρα σε real time. Ο John David Wanshighton, είπε το ναι αμέσως και έτσι, έχοντας το cast ολοκληρωμένο ξεκίνησε η κινηματογράφηση της ταινίας, η οποία διήρκησε από τις 17 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου του 2020, στο Cartepillar House, σε μια πανέμορφη τοποθεσία, στην περιοχή Carmel-by-the-Sea της Καλιφόρνια. Τη μουσική την επιμελήθηκε ο Labrinth.

Malcolm & Marie House
Πηγή: pinterest.com/deadline.com, Cartepillar House – California – USA

Η βαθμολογία της ταινία στο IMDb μέχρι στιγμής έχει διαμορφωθεί στο 6,8/10. Ωστόσο, η ταινία του Sam Levinson, δίχασε πολύ τους κριτικούς. Άλλοι το αποκάλεσαν ως “αποκάλυψη” και άλλοι ως “ένα ανυπόφορο project ματαιοδοξίας”. Ανεξάρτητα, απ’ όλες τις γνώμες, νομίζω πώς οι περισσότεροι συμφωνούν ότι οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών, η μουσική, η εικόνα, άξιζαν την αναμονή της ταινίας.

Give me your pain, give me your sorrow
Tell me what hurts
If not today then tomorrow
It’s the protection from life and death

The Official Soundtrack

Παρά το γεγονός ότι η ταινία διαδραματίζεται σε ένα μέρος, έχει κίνηση, έχει μια όμορφη ροή και δε σε κουράζει. Οι έντονοι διάλογοι σε συνδυασμό με την εναλλαγή των συναισθημάτων συνθέτουν μια όμορφη χορογραφία, η οποία σε καθοδηγεί προσπαθώντας να περάσει κάποια σημαντικά μηνύματα. Η εικόνα είναι φανταστική και το γεγονός ότι γυρίστηκε σε ασπρόμαυρη μορφή το κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο καθώς δίνει την αίσθηση ότι ο δημιουργός, ήθελε να δώσει χρώμα στην ταινία μέσω των διαφορετικών συναισθημάτων, που καλλιεργεί στον κάθε θεατή ξεχωριστά, η ιστορία, καθώς και να δώσει στην ταινία, μια μεγαλύτερη δραματική έμφαση.

Κάποιες σκέψεις …

Περίμενα με ανυπομονησία να δω τη συγκεκριμένη ταινία από τη στιγμή που ανακάλυψα το trailer και η αλήθεια είναι πως είχα μεγάλες προσδοκίες καθώς μου φάνηκε ιδιαίτερη σύγχρονη και διαφορετική. Μου δημιουργούσε έντονο ενδιαφέρον το πώς μόνο δυο άτομα θα καταφέρουν να αποτυπώσουν επιτυχώς τόσα πολλά διαφορετικά και έντονα συναισθήματα που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ιστορία. Μια ιστορία δύσκολη καθώς αναφέρεται στον έρωτα, στην ανιδιοτελή αγάπη, στον εθισμό, στην παραίτηση από τη ζωή, στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουν πολλοί άνθρωποι και πώς όλα αυτά μαζί επηρεάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις.

Θεωρώ πως η ταινία αυτή σε διδάσκει πως τίποτα δε θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο, τη σημασία της αγάπης, η οποία πρέπει να έρχεται πάντα πριν από τον εγωισμό, την αρετή του να λες “ευχαριστώ”, τη σημασία της αυθεντικότητας και της ειλικρίνειας μέσα στις σχέσεις καθώς και τη σημασία της έκφρασης των συναισθημάτων ακόμα και όταν είναι αργά. Ακόμα, το να μάθουμε να μην κρίνουμε τους υπόλοιπους ανθρώπους τόσο εύκολα, χωρίς να γνωρίζουμε την ιστορία τους, η οποία πιθανά θα δικαιολογεί συμπεριφορές και αντιδράσεις. Φτάνοντας στο τέλος αυτού του αφιερώματος, δε θα μπορούσα να παραλείψω, το πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία στις σχέσεις οποιασδήποτε μορφής. Επικοινωνία συναισθημάτων, σκέψεων, ονείρων, στόχων… Κάνεις τον συνομιλητή μέρος του κόσμου σου, μέρος της ζωής σου… Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο!

Official Trailer “Malcolm & Marie”

Ελπίζω να το απολαύσατε όσο και εγώ! Ραντεβού στο επόμενο!

Don’t Forget: “You were able to take all the ugly sh*t and make it beautiful.” 


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • www.youtube.com

Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

4 COMMENTS

Comments are closed.