Ubuntu
Πηγή εικόνας: Πηγή εικόνας: emst.gr

Ηχογράφηση από τη Σοφία Σακαρίκου:

Καθώς έψαχνα στο ίντερνετ για να εντοπίσω κάποιο θέμα για να σας μεταφέρω αυτή την εβδομάδα συνειδητοποίησα ότι έχω παραλείψει τελείως μια εξαιρετική έκθεση απο το ΕΜΣΤ. Πρόκειται για την έκθεση Ubuntu από την Συλλογή του Χάρη Δαυίδ. Βρίσκεται στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του ΕΜΣΤ, από τις 22 Σεπτεμβρίου 2020 έως τις 18 Μαρτίου 2021 και μπορείτε τώρα να πλοηγηθείτε και μέσω του κυβερνοχώρου.

Η έκθεση είναι δομημένη σε πέντε δωμάτια σχεδιασμένα από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kallos Turin. Κάθε δωμάτιο έχει διαμορφωθεί από τον επιμελητή του με σκοπό να δημιουργήσει έναν διαφορετικό διάλογο με τον θεατή και να παρουσιάσει μια καινούργια προσέγγιση για την ιστορία της αφρικανικής κουλτούρας. Ο λόγος γίνεται για τους Osei Bonsu (Επιμελητή της Συλλογής Αφρικανικής Τέχνης της Tate Modern), Rashid Johnson (Eικαστικό), Elvira Dyangani Ose (Λέκτορα του Goldsmiths College, Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Διευθύντριας του Τhe Showroom), Emily Tsingou (Art Advisor), και Burkhard Varnholt (Συλλέκτη σύγχρονης τέχνης, Ιδρυτή του Kindl Zentrum für Ζeitgenössische Kunst στο Βερολίνο).

Ubuntu
Πηγή εικόνας: emst.gr

Με τον όρο Ubuntu αναφερόμαστε σε έννοιες όπως «ανθρωπιά» ή «ανθρωπότητα». Ο σκοπός της έκθεσης ούτως ή άλλως είναι να μας παρουσιάσει την αφρικανική ιστορία και τέχνη, μέσα από την περιγραφή του ανθρώπου που μεταναστεύει, που ζει ως σκλάβος, που είναι το παράδειγμα «προς αποφυγήν». Η αφρικανική ήπειρος είναι τόσο αχανής και τόσο πανέμορφα περιπετειώδης που ακόμα και σήμερα θεωρώ ότι γνωρίζουμε ελάχιστα γι’ αυτήν και τους πολίτες της. Σίγουρα όμως είμαστε γνώστες των φρικτών εγκλημάτων της ανθρωπότητας κατά της αφρικανικής φυλής.

Ο ανεπτυγμένος κόσμος

Οι χριστιανοί και οι ισλαμιστές έχουν προσπαθήσει πολλά χρόνια τώρα να εκμηδενίσουν τον πολιτισμό της Μητέρας Αφρικής και να τερματίσουν οποιαδήποτε έννοια ενοποίησης έχει προσπαθήσει να δημιουργηθεί ανάμεσα στις Αφρικανικές χώρες. Τόσες φυλές, τόσα εξαιρετικά έθιμα και παραδόσεις που συσχετίζονται με την τέχνη έχουν παραμείνει στην σκιά. Όπως και οι άνθρωποι του χρώματος που παραμένουν σε δεύτερη μοίρα από την υπόλοιπη ανθρωπότητα, σαν να είναι μολυσμένοι από κάτι.

Η Αφρική πλήττεται από πολλές αρρώστιες και πολλά δεινά που έχουν φτάσει στα παράλιά της μέσα από την Γηραιά Ευρώπη, την Αφέντρα Αμερική και την επιθετική ιμπεριαλιστική πολιτική τους. Υπό το πέπλο της παγκοσμιοποίησης ο «ανεπτυγμένος κόσμος» έχει δημιουργήσει στην Αφρική κάτι το αδιανόητο. Τον άνθρωπο που εκβιαστικά έχει γίνει μετανάστης. Τον άνθρωπο που έχει σαν μόνη του επιλογή την σκλαβιά και την ταπείνωση για όλη του την ενήλικη ζωή. Τον άνθρωπο που δεν μπορεί να έχει άποψη για τίποτε. Τον άνθρωπο που πάντα θα φοβάται και θα παραμένει κλεισμένος στο καβούκι του. Γιατί αν πράξει διαφορετικά το δίκιο δεν θα είναι με το μέρος του.

Ubuntu
Πηγή εικόνας: emst.gr

Οι καλλιτέχνες

Στον καιρό που ζούμε, τα φυλετικά προβλήματα του κόσμου μας έχουν αρχίσει και αναδύονται όλο και περισσότερο στην επιφάνεια. Καταλαβαίνουμε σιγά σιγά πόσο μεγάλο κακό έχουμε κάνει στις κοινωνίες των ανθρώπων που δεν πλαισιώνονται από το κλασσικό λευκό όνειρο και τον τρόπο ζωής του. Η αφρικανική τέχνη, που συχνά μεταδίδεται από την σκοπιά του Δυτικού κόσμου, αρχίζει να περιγράφεται από τους ίδιους του Αφρικανούς καλλιτέχνες. Αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε το Ubuntu. Αρχίζουμε να αποζητάμε πλέον την ενοποίηση όλης της ανθρωπότητας. Την ανάγκη να είμαστε όλοι μια γροθιά στον αγώνα υπέρ της διαφορετικότητας.

Η τέχνη του δυτικού κόσμου έχει επηρεαστεί αφάνταστα από την αφρικανική ήπειρο χωρίς να την έχει προβάλει ως πηγή έμπνευσης. Οι Αφρικανοί καλλιτέχνες όμως έχουν εισχωρήσει για τα καλά στην αγορά της τέχνης την τελευταία δεκαετία. Προσφέρουν την ποιοτική πλευρά της στρατευμένης τέχνης.

Στο Ubuntu οι καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται εκτείνονται από καθιερωμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους μέχρι νέους και ανερχόμενους δημιουργούς. Ανάμεσά τους οι Wangechi Mutu, Pascale Marthine Tayou, Ibrahim Mahama, William Kentridge, Abdoulaye Konate, Romuald Hazoumè, Meschac Gaba, Kendell Geers.Η συλλογή Χάρη Δαυίδ περιλαμβάνει επίσης έργα αφροαμερικανών καλλιτεχνών όπως οι Rashid Johnson, Ellen Gallagher, Mickalene Thomas, Sanford Biggers, Theaster Gates και Toyin Ojih Odutola.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την εικονική περιήγηση στην ομαδική έκθεση Ubuntu εδώ.


Παρόμοια άρθρα

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

5 COMMENTS

  1. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks,
    However I am going through issues with your RSS.

    I don’t understand the reason why I cannot join it.
    Is there anybody having identical RSS problems? Anyone that knows the solution can you kindly respond?
    Thanx!!

  2. … [Trackback]

    […] Here you can find 98332 more Information on that Topic: beasty.gr/ubuntu-pente-dwmatia-apo-th-syllogh-xarh-david-ston-kyvernoxwro-emst/ […]

Comments are closed.