Marvin Gaye
Πηγή: people.com/pinterest.com

Φεβρουάριος, ένας μηνάς πολύ σημαντικός. Ένας μήνας που αποδίδουμε φόρο τιμής στη Μαύρη Ιστορία και τους σημαντικότερους ανθρώπους, που αποτέλεσαν και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της. Επέλεξα να κάνω ένα αφιέρωμα σε έναν μοναδικό καλλιτέχνη της μουσικής σκηνής της soul και να προσπαθήσω να σας διηγηθώ την πορεία του και την ιστορία της μουσικής του μέσα από τα δικά μου μάτια… Πάμε να τον γνωρίσουμε…

Βιογραφικά Στοιχεία

Marvin Gaye, ένα όνομα, ένας θρύλος, μια γλυκόπικρη ιστορία… 2 Απριλίου του 1939 στην Ουάσινγκοτν της Αμερικής. Γεννιέται o πρίγκιπας της soul μουσικής. Το πλήρες όνομά του ήταν Marvin Pentz Gay Jounior. Θεωρείται ένας από του σπουδαιότερους πρεσβευτές της μουσικής σκηνής κυρίως κατά τις δεκαετίες των 60’s και 70’s και σίγουρα όλοι μας γνωρίζουμε ένα τραγούδι από την πληθωρική και πανέμορφη δισκογραφία του.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Μεγαλώνει σε ένα αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον και έτσι η μουσική αποτελεί το καταφύγιο του. Πιάνο και ντράμς, οι πρώτες του μεγάλες αγάπες. Αν και τραγουδούσε κυρίως στην εκκλησία, κατάφερε να αποκτήσει κάποιες επιρροές από την R&B και την doo-wop, οι οποίες είχαν μεγάλη συμμετοχή στη διαμόρφωση της μελλοντικής μουσικής του ταυτότητας.

Τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ντράμερ, παραγωγός δίσκων… Πώς όμως τα κατάφερε όλα αυτά; Harvey Fuqua. Αν δε σας είναι γνωστό αυτό το όνομα, είναι ο ιδρυτής της μουσικής-φωνητικής ομάδας “The New Moonglows”, στην οποία συμμετείχε ο Marvin Gaye κατά το τέλος της δεκαετίας του 50′. Ο Fuqua εντυπωσιάστηκε από τις δυνατότητες που είχε ο μελλοντικός πρίγκιπας της soul και δεν είναι τυχαίο που σε σύντομο χρονικό διάστημα ήρθαν σε επαφή με τον Berry Gordy και έτσι ο Marvin γίνεται μέλος της “Motown Records”, την οποία θα απογειώσει με τις επιτυχίες του. Πολλοί δε γνωρίζουν ότι κατά τα πρώτα του βήματα με τη δισκογραφική εταιρεία ήταν συνοδός ντράμερ σε συναυλίες, για πολλά, από τα τότε μεγάλα ονόματα της εταιρείας, όπως ο Little Stevie Wonder, οι Supremes, οι Marvelettes και η Martha και οι Vandellas.

Ένα αστέρι που έσβησε νωρίς…

Ακολούθησαν δυο δεκαετίες κατά τις οποίες έλαμψε. Δημιούργησε αριστουργήματα και λατρεύτηκε από το κοινό. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε τρία παιδιά. Δυστυχώς, δεν κατάφερε να κερδίσει τη μάχη του με την κατάθλιψη και τις ναρκωτικές ουσίες. Όταν, μετά από τις μεγάλες του επιτυχίες και την τελευταία του περιοδεία, γύρισε στο πατρικό του και ξεκίνησε να ζει ξανά με τους γονείς του, τα οικογενειακά προβλήματα που δεν είχαν ξεπεραστεί αναδύθηκαν ξανά. 1η Απριλίου του 1984 , με αφορμή έναν καυγά, πέφτει νεκρός, έπειτα από πυροβολισμό που δέχθηκε από τον πατέρα του. Έτσι, ξαφνικά, μέσα σε μια στιγμή, τα φώτα έσβησαν και ο κόσμος έγινε πιο φτωχός. Αρχικά, ο πατέρας του ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε σε αυτοάμυνα, όμως το δικαστήριο μετά από λίγο καιρό, τον καταδίκασε για ακούσια ανθρωποκτονία.

Δεν κάνω δίσκους για ευχαρίστηση. Αυτό το έκανα ως νέος καλλιτέχνης, αλλά όχι τώρα πια. Ηχογραφώ ώστε να μπορώ να τροφοδοτήσω στους ανθρώπους αυτό που έχουν ανάγκη, αυτό που αισθάνονται. Ηχογραφώ, ελπίζοντας ότι μπορώ να βοηθήσω κάποιον να ξεπεράσει μια άσχημη κατάσταση. ~ Marvin Gaye

Δισκογραφική & Καλλιτεχνική Πορεία

Αφότου έγινε μέλος της “Motown Records” ξεκίνησε μια λαμπρή πορεία, η οποία διήρκησε περίπου 3 δεκαετίες. Μια τεράστια, πλούσια και μαγευτική δισκογραφία, η οποία ταξιδεύει, ακόμα και τον πιο απαιτητικό ακροατή. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 60′, κάνει τεράστια επιτυχία με solo χορευτικές και ρομαντικές εμφανίσεις, ενώ τα κομμάτια των δίσκων του καταλαμβάνουν τα διεθνή charts. Τέλος της δεκαετίας του 60′ και αρχές του 70′  ηχογραφεί πολλά κομμάτια με γνωστές καλλιτέχνιδες, όπως οι Mary Wells, Kim Weston, Diana Ross και Tammi Terrell. Η συνεργασία με την Tammi Terrell, διήρκησε 3 χρόνια. Δυστυχώς, το 1970 πεθαίνει από όγκο στον εγκέφαλο. Ο Marvin, μετά από αυτό το γεγονός, δεν ήθελε να κάνει νέα συνεργασία με κάποια άλλη τραγουδίστρια, ενώ συγχρόνως, ήθελε να εγκαταλείψει τη μουσική σκηνή.

Ταυτόχρονα, το ίδιο έτος μέσα από τη δισκογραφική του δουλειά, λαμβάνει πολιτική θέση ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, παρά τις αντιρρήσεις της “Motown Records”. Γίνεται ο πρώτος καλλιτέχνης, ο οποίος αποδεσμεύεται από την εταιρεία παραγωγής του και ακολουθεί τα δικά του μουσικά και πολιτικά ρίσκα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 70′, περνά τον περισσότερο χρόνο του περιοδεύοντας, ηχογραφώντας και γράφοντας τα κομμάτια του. Το 1978 αποχωρεί από την “Montown Records”. Μετά από λίγα χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 1982, υπογράφει νέο συμβόλαιο με την “Columbia Records”. Ταυτόχρονα, δουλεύει πάνω στο καινούριο και τελευταίο άλμπουμ.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει βρεθεί πολλές φορές στα υψηλά σκαλιά των billboards charts και έχει κερδίσει αρκετά βραβεία όπως “The Rolling Stone Album of the Year Award”, για τον δίσκο του “What’s Going On”, δύο “Grammy Awards” και  ένα “American Music Award for Favorite Soul Single”, για τον δίσκο του “Mindnight Love” και πιο συγκεκριμένα για το lead single του δίσκου “Sexual Healing”.

Τρία χρόνια μετά το θάνατό του εισήχθη στο “The Rock and Roll Hall of Fame”.

Ένα μουσικό ταξίδι…

The Soulful Moods of Marvin Gaye (1961) – “My funny valentine”

That Stubborn Kinda Fellow (1963) – “Pride and Joy”

When I’m Alone I Cry (1964) – “Because of You”

Hello Broadway (1964) – “The Days of Wine and Roses”

How Sweet Is to Be Loved by You (1965) – “Need Somebody”

A Tribute to the Great Nat “King” Cole (1965) – “Mona Lisa”

Moods of Marvin Gaye (1966) – “You’re the One for Me”

I Heard it Through the Grapevine (1968) – “I Heard it Through the Grapevine”

M.P.G. (1969) – “I Got To Get To California”

That’s the Way Love Is (1970) – “Cloud Nine”

What’s Going On (1971) – “What’s Going On”

Trouble Man (1972) – “Cleo’s Apartment”

Let’s Get It On (1973) – “Let’s Get It On “

I Want You (1976) – “After the Dance”

Here, My Dear (1978) – “Is That Enough”

In Our Lifetime (1981) – “In our Lifetime”

Midnight Love (1982) – “Sexual Healing”

Η μουσική του σε κατακλύζει συναισθήματα και χρωματίζει τη ζωή μας με ένα ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο. Έχουμε χορέψει, έχουμε τραγουδήσει, έχουμε κλάψει, έχουμε μοιραστεί σκέψεις, έχουμε ταξιδέψει, ακούγοντας τη μουσική του. Άλλωστε, όπως είχε πει και ο ίδιος, θέλει να κάνει τους ανθρώπους να χαίρονται και να ξεχνούν τις δυσκολίες της ζωής μέσα από τις δημιουργίες του. Υπάρχει κάτι πιο όμορφο και αγνό από αυτό; Νομίζω πως όχι…

Κάπως έτσι, ένα ακόμα αφιέρωμα στα πλαίσια του Black History Month και ενός θρύλου της μουσικής σκηνής της soul έρχεται στο τέλος του. Μπορεί να έφυγε άδικα και νωρίς, αλλά η μουσική κληρονομιά που άφησε πίσω του είναι τεράστια.

Ελπίζω να το απολαύσατε, όσο και εγώ! Ραντεβού στο επόμενο!

Don’t Forget: “If you can not find peace within yourself, you will never find anywhere else. ~ Marvin Gaye


Με αφορμή τον Μήνα Μαύρης Ιστορίας:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project 

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ