kuchisake-onna
Πηγή εικόνας: mubi.com

Η Ιαπωνία είναι η χώρα της παράδοσης και της τεχνολογίας. Είναι η χώρα που μπορεί να συνδυάσει την καινοτομία με την προκατάληψη και τους αστικούς μύθους. Ένας τέτοιος μύθος είναι και η ιστορία της Kuchisake-onna, ή αλλιώς της γυναίκας με το σκισμένο στόμα πίσω από τη μάσκα.

Η υπόθεση

Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης της Ιαπωνίας βρίσκονται αντιμέτωποι με τον μεγαλύτερό τους φόβο. Νέα παιδιά αρχίζουν να εξαφανίζονται από την περιοχή ενώ όλοι αναζητούν τον ένοχο. Μερικοί υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν πέσει θύματα της εκδίκησης του πνεύματος μίας γυναίκας με χειρουργική μάσκα. Μία νεαρή γυναίκα προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια και να σώσει τους κατοίκους.

Λίγα λόγια

Η ομώνυμη ταινία κυκλοφόρησε το 2007 στην Ιαπωνία ενώ στον δυτικό κόσμο κυκλοφόρησε με τον αγγλικό τίτλο Carved: The Slit-Mouthed Woman. Πιστή στα χαρακτηριστικά των ιαπωνικών ταινιών τρόμου της δεκαετίας, η ταινία στηρίζεται στο suspence, στα ειδικά εφέ και στην ατμόσφαιρα που χτίζει σταδιακά ο σκηνοθέτης. Η ταινία, αν και βασίζεται στον γνωστό αστικό μύθο, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί αρκετά προσφέροντας στους θεατές της μια αρκετά ικανοποιητική πλοκή. Αυτό που σίγουρα κατορθώνει είναι να σε κάνει να αμφιβάλεις για το πόσο ασφαλής είσαι.

Η Kuchisake-onna, όπως και ο Freddy Krueger, έχουν στη διάθεσή τους ένα ισχυρό όπλο που πολλοί κακοί ταινιών τρόμου δεν έχουν. Στην περίπτωση του Krueger, ο ίδιος χτυπάει τα θύματα του στον ύπνο τους. Αυτό σημαίνει πως κανένας δε μπορεί να είναι ασφαλής καθώς παραβιάζει μία από τις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες, την ανάγκη του ύπνου. Στην περίπτωση της Kuchisake-onna, το όπλο της είναι η μάσκα. Στις ασιατικές χώρες, και ειδικά στην Ιαπωνία, η χρήση μάσκας όταν κάποιος είναι άρρωστος είναι μία λογική και κοινή πρακτική εδώ και δεκαετίες. Έτσι κανείς δε μπορεί να αναγνωρίσει το φάντασμα της Kuchisake-onna. Κρύβεται πίσω από μία μάσκα, κυκλοφορώντας ανάμεσα στα θύματά της.

Ο αστικός μύθος

Ο θρύλος της γυναίκας με το σκισμένο στόμα, Kuchisake-onna, προέρχεται από την Ιαπωνία και οι ρίζες του φτάνουν πίσω στον 18ο αιώνα μ.Χ. Σε μια επαρχιακή πόλη ζούσε κάποτε μία γυναίκα, σύζυγος σαμουράι, ενός πολύ βάναυσου αλλά και ζηλιάρη συντρόφου. Ο άντρας έμαθε πως η γυναίκα τον απατούσε με έναν νεότερο άντρα και για να την τιμωρήσει πήρε το σπαθί του και έσκισε το στόμα της από τη μία άκρη του αριστερού αυτιού έως την άλλη. «Τώρα που δεν είσαι όμορφη, δεν θα σε θέλει κανείς», της φώναξε. Η γυναίκα πέθανε από τα τραύματά της, όμως ορκίστηκε εκδίκηση.

Σύμφωνα με το θρύλο, το πνεύμα της εμφανίζεται φορώντας χειρουργική μάσκα και επιτίθεται κυρίως σε παιδιά. Όταν πλησιάζει τα θύματά της, κάνει την εξής ερώτηση: «Με βρίσκεις όμορφη;» Αν κάποιος απαντήσει όχι, τότε τον σκοτώνει με το σκουριασμένο ψαλίδι που κρατάει στα χέρια της. Αν αντιθέτως πει ναι, τότε αφαιρεί τη μάσκα αποκαλύπτοντας το παραμορφωμένο πρόσωπό της. Τότε κάνει πάλι την ίδια ερώτηση. Αν κάποιος απαντήσει όχι, τότε βρίσκει πάλι τραγικό θάνατο. Αν πάλι επιλέξει να πει στο φάντασμα της γυναίκας πως είναι όμορφη, τότε θα σκίσει το στόμα του θύματος της με παρόμοιο τρόπο όπως το δικό της για να γίνει και εκείνο το άτομο τόσο «όμορφο» όσο εκείνη.

Πολλοί υποστηρίζουν πως γλύτωσαν από το φάντασμα όταν απάντησαν: «Συγγνώμη αλλά είμαι βιαστικός». Οι περισσότεροι, όμως, υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγει κανείς από την Kuchisake-onna!


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.