Οι κόρες της Βασίλισσας| Κλαίρη Θεοδώρου από τις εκδόσεις Ψυχογιός
Οι κόρες της Βασίλισσας| Κλαίρη Θεοδώρου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός το βιβλίο της Κλαίρης Θεοδώρου με τίτλο «Οι κόρες της βασίλισσας». Πρόκειται για μια συγκλονιστική ιστορία, δείγμα της δύναμης των δεσμών του αίματος και της ανιδιοτελούς αγάπης. Το παρόν βιβλίο αποτελεί συνέχεια του μυθιστορήματος «Άλικες σιωπές». Κεντρικές ηρωίδες αυτή τη φορά είναι η Ρόζα και η Μαργαρίτα, οι δίδυμες κόρες της Ηλέκτρας και του Δημήτρη, ζευγάρι που το αναγνωστικό κοινό γνώρισε και αγάπησε από το προηγούμενο βιβλίο.

Οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα στα τέλη του Εμφυλίου Πολέμου, το ταραγμένο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, δεν επιτρέπουν στις δίδυμες αδερφές να μεγαλώσουν μαζί, ούτε να ζήσουν κοντά στους γονείς τους. Η Ρόζα ζει τα πρώτα της χρόνια μαζί με τον κυρ Ανέστη. Έπειτα οδηγείται σε μία από τις παιδοπόλεις στη Θεσσαλονίκη που είχε δημιουργήσει η βασίλισσα Φρειδερίκη, με σκοπό να προστατέψει τα παιδιά από τους κομμουνιστές. Η Μαργαρίτα μεγαλώνει με τον Ορέστη, στον οποίο την είχε εμπιστευτεί ο πατέρας, ταξιδεύει στη Παιδόπολη Σινάια στη Ρουμανία.

«Τι νόημα είχε να γνωρίσει πως είχε μάνα και πατέρα που την αγαπούσαν και δεν την είχαν εγκαταλείψει, όπως εκείνη βαθιά μέσα της ένιωθε, αγνοούνταν όμως και μάλλον δε θα τους γνώριζε ποτέ, αφού ήταν σχεδόν βέβαιη πως εκείνοι ήταν πια νεκροί; Με την αδερφή της όμως, τη Ρόζα, τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά, αφού στην προκειμένη περίπτωση η Μαργαρίτα ήταν σίγουρη πως εκείνη ήταν ζωντανή. Ένιωθε σχεδόν την παρουσία της, βίωνε πράγματα δικά της και ήταν σίγουρη πως το ίδιο συνέβαινε και στη Ρόζα, όπου κι αν βρίσκονταν.»    

Ο αναγνώστης γίνεται μάρτυρας των γεγονότων της ζωής των κοριτσιών από τη στιγμή που χωρίζονται μέχρι τη στιγμή της επανένωσης τους. Παράλληλα προβάλλονται οι δυσκολίες, οι ανατροπές, τα εμπόδια που χαρακτηρίζουν την ανθρώπινη ζωή. Παρακολουθούμε την προσπάθεια τους να προσαρμοστούν στις συνθήκες ζωής στις παιδοπόλεις, πως αντιμετωπίζουν πως δεν έχουν κάποιο δικό τους άνθρωπο να τους περιμένει μετά τον πόλεμο, την υποδοχή τους από τις θετές τους οικογένειες, τον ξεριζωμό τους από την πατρίδα. Συγχρόνως, στην ενήλικη ζωή τους καλούνται να διαχειριστούν κρίσιμες καταστάσεις και να γνωρίσουν τη μητρότητα με διαφορετικό τρόπο η καθεμία.

Κάτι που καθιστά μοναδική την αφήγηση είναι το γεγονός πως στις αρχικές σελίδες του βιβλίου γίνεται αναφορά σε ορισμένα στοιχεία που ανήκουν στην λύση της ιστορίας πολλαπλασιάζοντας την αγωνία. Μας παρουσιάζεται η Ηλέκτρα και ο Δημήτρης λίγο πριν την επανένωση της οικογένειας τους στο Μπρούκλιν. Η Ηλέκτρα αγωνιά απελπισμένη για τη συνάντηση με τις κόρες της. Η συγγραφέας επιτυγχάνει να φωτίσει άγνωστα και σκοτεινά μονοπάτια της σύγχρονης ιστορίας. Οι ιστορικές αναφορές και πληροφορίες διδάσκουν και δεν κουράζουν τον αναγνώστη. Ένας ενδιαφέροντας συνδυασμός μυθοπλασίας και ιστορικής πραγματικότητας που καθηλώνει τον αναγνώστη από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα.

Μια ιστορία για τη δύναμη των δεσμών αίματος, τη δίψα για επιβίωση, τη διαχρονικότητα του έρωτα, την ανάγκη για «πατρίδα».
Λίγα λόγια για την Κλαίρη Θεοδώρου:

Η Κλαίρη Θεοδώρου γεννήθηκε στην Ελλάδα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Γερμανία. Ζει στην Αθήνα με τον άντρα της και τα σκυλιά τους και λατρεύει τα ταξίδια. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδακτική Ξένων Γλωσσών και την Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Επίσης έχει σπουδάσει φωτογραφία. Έχει εργαστεί ως φωτογράφος και συντάκτρια σε ελληνικά περιοδικά. Σήμερα εργάζεται σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενώ παράλληλα ασχολείται με την καλλιτεχνική φωτογραφία, συμμετέχοντας σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram

 

1 COMMENT

Comments are closed.