σαββατοκύριακα

Η ορεινή Ελλάδα μας εξιτάρει, μας καλεί να την ανακαλύψουμε ξανά και ξανά. Κάθε φθινόπωρο τέτοιες μέρες ετοιμάζουμε βαλίτσες και προγραμματίζουμε τα σαββατοκύριακα μας, με σκοπό να π#εράσουμε όμορφα και να ανανεωθούμε

1) Πήλιο

Κλασικό, αγαπημένο, χιλιοπερπατημένο, το Πήλιο είναι ένα βουνό που μπορεί ακόμη να μας εκπλήξει. Κάθε χωριό έχει και το δικό του lifestyle. Η Μακρυνίτσα και η Πορταριά είναι τα πιο κοντινά στο Βόλο χωριά, αποτελώντας, στην ουσία, το μπαλκόνι του. Σταθερή αξία η Τσαγκαράδα και η Ζαγορά αναδεικνύουν με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο το προφίλ του ανατολικού Πηλίου με την άγρια βλάστηση και τη θέα στις υπέροχες παραλίες του Αιγαίου. Η Αργαλαστή και ο Λαύκος αποτελούν την πιο γλυκιά και μεσογειακή εκδοχή του βουνού, με τα ατελείωτα ελαιοπερίβολα, τη «λιμναία» θέα στον κλειστό κόλπο του Παγασητικού και τους ήρεμους ρυθμούς.

2) Αράχοβα

Αν και πιο «συγκρατημένα» σε σχέση με το παρελθόν, τα σαββατοκύριακα στην Αράχοβα έχουν πάντα μια δόση κοσμικότητας και δύσκολα περνάει σεζόν χωρίς να πάρουμε την ανηφόρα για το αγαπημένο μας βουνό. Πρώτη στάση ανάμεσα στα έλατα, από την Αράχοβα προς την Αγόριανη. Στάσηδεύτερη, με θέα στη θάλασσα, Δελφοί – ο αρχαιολογικός χώρος τώρα το φθινόπωρο είναι πραγματικά μαγικός. Και, μόλις πέσει το πρώτο γερό χιόνι, γραμμή για το χιονοδρομικό, το οποίο δεν σταματάει ποτέ να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.

3) Μαίναλο

Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Βυτίνα, Λαγκάδια… Τα χωριά του Μαινάλου συναγωνίζονται το ένα το άλλο σε γραφικότητα, κρατώντας όμως το καθένα την προσωπικότητά του. Η Βυτίνα φέρει την παλιά της τουριστική δόξα, η Δημητσάνα ξεπροβάλλει αγέρωχη με τα υπέροχα αρχοντικά της, η Στεμνίτσα πάλι έχει μια πιο εσωστρεφή ομορφιά, ενώ τα Λαγκάδια παίζουν με το πλεονέκτημα της μοναδικής τους τοποθεσίας πάνω σε μια απόκρυμνη χαράδρα. Τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας δεν εξαντλούνται φυσικά σε αυτή την πρώτη καταμέτρηση, οπότε λέμε να τους αφιερώσουμε περισσότερα από ένα σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Είναι άλλωστε και από τις πλέον εύκολες λύσεις για αποδράσεις από το κλεινόν άστυ.

4) Καλάβρυτα

Με πόλο έλξης το δραστήριο χιονοδρομικό της, η ορεινή κωμόπολη έλκει ένα πολυσυλλεκτικό κοινό. Από τη μία τα πούλμαν των κλασικών εκδρομέων που γεμίζουν τις τουριστικές ταβέρνες και από την άλλη η νεολαία να κατακλύζει τα καφέ του κεντρικού πεζόδρομου, αλλά και το καφενεδάκι του σιδηροδρομικού σταθμού. Οι περιπατητές τσεκάρουν τις αντοχές τους στο φαράγγι του Βουραϊκού, οι οικογένειες πηγαίνουν για πέστροφα στο πλατανόδασος του Πλανητέρου, ενώ πολλοί βάζουν στο πρόγραμμα και μια βόλτα μέχρι τη Ζαρούχλα στην άλλη μεριά του βουνού, η οποία επίσης διαθέτει αξιόλογες υποδομές. Αυτά μέχρι να πέσει το πρώτο χιόνι, οπότε το χιονοδρομικό με το μεγάλο ξύλινο σαλέ του διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press

1