Κατερίνα Γώγου
Πηγή: elculture.gr

Ηχογράφηση από την Κορνηλία Χαλκίδη:

Στις 3 Οκτωβρίου έκανε πρεμιέρα στον ΧΩΡΟ 2510 η θεατρική παράσταση Κατερίνα Γώγου: Το γαμώτο που δεν έζησα. Την ημέρα, δηλαδή, που συμπληρώθηκαν 28 χρόνια από τον θάνατο της μεγάλης ποιήτριας. Ο Ανδρέας Ζαφείρης, μέσα από το έργο του, μας δίνει τη δική του οπτική γύρω από τη ζωή της αντισυμβατικής αυτής ποιήτριας, που πρόβαλε τα στήθη της σε δύσκολους καιρούς υπέρ του ανθρώπου και κατά της αδικίας και της καταπίεσης.

Σκηνικό

Με μόλις τρεις ηθοποιούς επί σκηνής, ο σκηνοθέτης επιλέγει να φέρει ενώπιόν μας τα παρασκήνια. Δηλαδή, σε όλη την παράσταση η Χαρά Νικολάου και ο Χάρης Γεωργιάδης εναλλάσσουν τους ρόλους «σαν τα πουκάμισα». Η πρώτη, μεταξύ άλλων, έχει τους ρόλους της μάνας και της κόρης και ο Χάρης του πατέρα και του συζύγου της Γώγου. Η Δάφνη Ατία ενσαρκώνει τη μορφή της Κατερίνας Γώγου, επικοινωνώντας τόσο με τους θεατές όσο και τον εσωτερικό της κόσμο.

Κατερίνα Γώγου
Πηγή: elculture.gr

Όλη η σταδιοδρομία της ηθοποιού και ποιήτριας αποκαλύπτονται μέσα από μικρά σκετσάκια. Αυτά δείχνουν ποιες ήταν οι συγκυρίες που ώθησαν τη Γώγου στην υποκριτική και την ποίηση. Δείχνουν με ποιους δαίμονες έπρεπε η ίδια να παλέψει και πάνω σε ποιο νήμα βάδιζε η ζωή της. Η καταπιεστική μορφή του πατέρα, οι κοινωνικοπολιτικές μάχες που έδωσε με όπλο τα ποιήματά της και όχι μόνο, η σχέση με την μοναχοκόρη της, όλα αυτά συμπληρώνουν ένα παζλ με πολλά κομμάτια, που καθρεπτίζει μια ψυχή γεννημένη να παλεύει, να μην δέχεται την αδικία και να διεκδικεί τη θέση της ως άνθρωπος μιας κατακερματισμένης κοινωνίας. Σε αυτό έρχεται να συνεισφέρει η ερμηνεία της Δάφνης. Με τα μάτια της καρφωμένα πολλές φορές πάνω στο κοινό, μας βάζει στη θέση της Γώγου και μας υποχρεώνει να συζητήσουμε με τον εαυτό μας για το ποια είναι η θέση μας σε αυτόν τον κόσμο και σε αυτήν την κοινωνία.

Επίλογος

Η παράσταση υπόσχεται πολλά στο κοινό που θα την παρακολουθήσει. Αποτελεί ένα σημαντικό ερέθισμα για τον καθένα να κάνει την αυτοκριτική του και να αναπροσδιορίσει όσα κρύβει μέσα του. Η παράσταση θα ανεβαίνει στη σκηνή του Χώρου 2510 ως τα τέλη του Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 20:00. Ο Χώρος 2510 βρίσκεται στα Εξάρχεια, Θεμιστοκλέους 52.
Τιμή εισιτηρίου: κανονικό 10€, φοιτητές – άνεργοι – ΑΜΕΑ 5€.


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.