Exclusive Content:

Η μικρή λέξη αγάπη – Αύγουστος Κορτώ

Η μικρή λέξη αγάπη, είναι το νέο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ και ήρθε για να αγγίξει κάθε αναγνώστη για μία ακόμη φορά. Μέσα από μία ιδιαίτερη ιστορία, το βιβλίο γίνεται φωνή και δύναμη, στην προσπάθεια να κλείσει ο φαύλος κύκλος της κακοποίσης και να μπει μία οριστική τελεία στη βία και όλες τις εκφάνσεις της.

Ανέκαθεν, η λογοτεχνία αποτελούσε μεγάφωνο για την εξιστόρηση κοινωνικών ζητημάτων. Πληθώρα γεγονότων, καταστάσεων και ιστοριών, πήραν φωνή και μορφή μέσω των βιβλίων. Τέτοιες ιστορίες, όπως αυτές που αφορούν σε κάθε μορφή κακοποίησης. Οι λέξεις αποτυπώνουν τις σκηνές λεκτικής, σωματικής αλλά και ψυχολογικής βίας, αντικατοπτρίζοντας τα αντίστοιχα συναισθήματα. Αλλά συχνά, δεν μπορούν να προβάλλουν το μέγεθος μιας τέτοιας κατάστασης. Έτσι, ο Αύγουστος Κορτώ μας συστήνει στο νέο του βιβλίο, Η μικρή λέξη αγάπη, εμπνευσμένο από αληθινές καταστάσεις και γεγονότα.

Το βιβλίο

βιβλίο
https://www.patakis.gr/

Στο βιβλίο του Κορτώ, πρωταγωνιστεί η φίγουρα της Μάντια. Ένα κορίτσι που μεγάλωσε σε δύσκολες συνθήκες, βιώνοντας σκληρές καταστάσεις. Γνώρισε τη βία νωρίς, σκιαγραφημένη στο πρόσωπο της μητέρας της, στο χέρι του πατέρα της. Τα γεγονότα έλαβαν χώρα στην γενέτειρά της, μια επαρχιακή πόλη, όπου η ενδοοικογενειακή βία είναι συχνά “νόμος” και κανένας δεν έχει δικαίωμα να ανακατευτεί σε ξένες οικογενειακές υποθέσεις. Στην ηλικία, όμως των 18, η Μάντια γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο του νεαρού Άκη. Τότε, αποφασίζει να διαλέξει τον δρόμο της φυγής, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, έχοντάς τον συνοδοιπόρο σε μία νέα αρχή. Αλλά η μοίρα δεν θα της χαρίσει τόσο εύκολα την ζωή που επιθυμεί. Κι έτσι, επομένως, θα γνωρίσει ένα νέο πρόσωπο, το χειρότερο όλων. Αυτό που φοράει το προσωπείο της αγάπης.

Σε όλα τα σκοτάδια της ζωής της, όμως, θα έχει την τύχη να βρει την αχτίδα φωτός που θα δώσει άλλη όψη στην μοίρα της. Εκείνη την μοίρα που μοιάζει να γράφει εκ νέου, με ελπίδα, θαλπωρή και στήριξη, από ανθρώπους που άνοιξαν την αγκαλιά τους.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκης.

Η πραγματική ιστορία

βιβλίο
https://www.patakis.gr/

Ο Κορτώ, εξέφρασε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του για το νέο βιβλίο και συγκίνησε κάθε έναν από όλους εμάς. Ο λόγος; Η πρωταγωνίστρια, που στο πρόσωπό της φέρει το πρόσωπο γυναίκας που υπέστη βία, υπό όποια συνθήκη. Έμπνευση για την πλοκή του νέου του βιβλίου, αποτέλεσε η πραγματική βιωματική ιστορία ενός αγαπημένου προσώπου από τον περίγυρό του. Η ιστορία αυτή έχει, ευτυχώς, αίσιο τέλος και ένας από τους βασικότερους παράγοντες για αυτή την έκβαση, ήταν η απλόχερη αγάπη, βοήθεια και στοργή.

Φέρνοντας στο μυαλό του τις σκηνές που βίωσε πλάι στο πρόσωπο αυτό ο συγγραφέας, έπλασε το βιβλίο Η μικρή λέξη αγάπη. Ένα βιβλίο που λειτουργεί ως φωνή των κακοποιημένων γυναικών και ως προσπάθεια να καταλάβει το κοινό το γιατί που υπάρχει πίσω από τον φαύλο κύκλο της κακοποίησης. Έναν κύκλο, που ήρθε ο καιρός η κοινωνία να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα.

Ο συγγραφέας

κορτώ
https://e-thessalia.gr/

Ο Αύγουστος Κορτώ (1979) μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια ζει στην Αθήνα. Το πραγματικό του όνομα είναι Πέτρος Χατζόπουλος, ενώ έμπνευση για το ψευδώνυμο του αποτέλεσε το όνομα του Σουηδού συγγραφέα August Strindberg και ένα γαλλικό επώνυμο που ξεχώρισε. Σπούδασε στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Το ίδιο διάστημα στράφηκε προς τον δρόμο της μετάφρασης και της συγγραφής. Το 1999 έγραψε το πρώτο του βιβλίο,με τίτλο “Το βιβλίο των βίτσιων” (εξαντλημένο σήμερα) ενώ έχει γράψει πάνω από 20 βιβλία και έχει μεταφράσει άλλα τόσα.

Μας συστήνει τον εαυτό του μέχρι και σήμερα μέσα από πληθώρα βιβλίων, παρουσιάζοντας τις δικές του αλήθειες, βιώματα, γεγονότα αλλά και το ιδιαίτερο χιούμορ του. Εκτός από μυθιστορήματα έχει γράψει διηγήματα, νουβέλες, ποιήματα, βιβλία για παιδιά, αλλά και θεατρικά έργα. Πολλές είναι και οι μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας που έχει πραγματοποιήσει. Το πιο πολυδιαβασμένο του έργο είναι ίσως “Το βιβλίο της Κατερίνας”, όπου διηγείται την πραγματική ιστορία της μητέρας του και συγκλονίζει το αναγνωστικό κοινό. Τέλος, έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία, εκ των οποίων το Α’ Κρατικό Βραβείο 2004 και Α’ Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2004 (IBBY).

Εντυπώσεις

Η κακοποίηση δεν κάνει διακρίσεις σε φύλα, ηλικίες, ψυχές, σώματα. Ιστορίες σαν κι αυτή του Κορτώ, που ειπώθηκαν ανοιχτά και δυνατά, επαληθεύουν αυτό το γεγονός. Και τις έχουμε ανάγκη, όπως και τα αντίστοιχα βιβλία που δείχνουν τον δρόμο προς την χειραφέτηση και την αλλαγή. Ίσως, έτσι, γίνουν η φωνή κάποιων ανθρώπων, ώστε να βρουν τη δική τους δύναμη για βοήθεια, λύτρωση, φυγή. Μέσα από τα βιβλία του και τις βιωματικές ιστορίες του, ο συγγραφέας όχι μόνο παρουσιάζει τη δική του αλήθεια, αλλά θέλει να αφυπνίσει τον αναγνώστη.

Το καυστικό χιούμορ του παραμένει μοναδικό και δίνει μία νότα πιο ευχάριστη σε κάθε βιβλίο του, ακόμα και όταν όλη η ιστορία μοιάζει να δείχνει μία πραγματικότητα που καταρρέει. Το βιβλίο Η μικρή λέξη αγάπη, είναι ένας ακόμη τρόπος να πάρουμε θάρρος. Θάρρος και δύναμη να μιλήσουμε και να ξεφύγουμε από τους κακοποιητικούς ανθρώπους της ζωής μας, ή να στηρίξουμε όσους το έχουν ανάγκη.

Ας μη σταματήσουμε να ελπίζουμε σ’έναν καλύτερο εαυτό, σ’έναν καλύτερο κόσμο, σ’ένα καλύτερο αύριο.

Παρόμοια άρθρα: 

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Αναστασία Παλάσκα
Αναστασία Παλάσκα
Βιβλιοθηκονόμος και βιβλιοφάγος με αγάπη στα βιβλία, τις σειρές και τον κινηματογράφο. Εθισμένη στον καλό καφέ και το ποιοτικό brunch. Λατρεύω το γέλιο, τα ζεστά χαμόγελα, το χιούμορ και τις πολύωρες συζητήσεις. Στόχος μου, να εξερευνώ καθετί νέο και ελπίζω και εσείς να ταξιδέψετε εξερευνώντας τα άρθρα μου.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...