Exclusive Content:

Η Γοτθική λογοτεχνία μέσα από το Mexican Gothic

Το Mexican Gothic δεν είναι ακόμα ένα βιβλίο τρόμου. Είναι μια ιστορία που παντρεύει το διαχρονικό με το μοντέρνο.

Υπάρχει μια λογοτεχνική «δοξασία» που λέει πως τα βιβλία τρόμου δεν είναι για όλους. Η αγωνία και η έλξη για το μυστήριο δεν συμβαδίζουν πάντα με τις επιλογές κάποιου αναγνώστη. Το ίδιο ωστόσο δε συμβαίνει με το Mexican Gothic, της Silvia Moreno- Garcia. Το συγκεκριμένο διαμάντι, με αέρα γοτθικό και πλοκή που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την φαντασία του Stephen King, είναι ένα ανάγνωσμα που έχει θέση στη βιβλιοθήκη κάθε βιβλιόφιλου.

«Προσπαθεί να με δηλητηριάσει. Πρέπει να έρθεις να με βοηθήσεις Νοεμί. Πρέπει να έρθεις να με σώσεις!»

Αρχές της δεκαετίας του ’50. Η Νοεμί Τομποάδα, ένα κορίτσι που ζει μέσα στη λάμψη και στην κοσμική ζωή του Μεξικού, λαμβάνει ένα γράμμα από την αγαπημένη της ξαδέρφη, η οποία, από τη στιγμή που παντρεύτηκε, έχει απομακρυνθεί στην έπαυλη του συζύγου της, Βέρτζιλ. Το γράμμα φανερώνει πως η Καταλίνα δεν απολαμβάνει τον έγγαμο βίο, όπως άλλες νιόπαντρες κοπέλες. Ένας κακογραμμένος σωρός από ασυναρτησίες και η παράκληση του πατέρα της, αναγκάζουν τη Νοεμί να ταξιδέψει μέχρι το Ελ Τριούνφο, μήπως και καταλάβει εν τέλει τι συμβαίνει με την ξαδέρφη της.

Το «Ψηλό Μέρος», είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ό,τι τόλμησε το νεαρό κορίτσι να φανταστεί. Μια σκοτεινή έπαυλη, που δεν σηκώνει τις πανάκριβες τουαλέτες της γοητευτικής νεαρής, στην κορυφή του απόμακρου λόφου, βρωμάει από μακριά θάνατο και αποσύνθεση. Με το εσωτερικό του σπιτιού να αποκαλύπτει σιγά σιγά πως κάτι πάει λάθος και τους οικοδεσπότες τόσο αφιλόξενους, όσο και συντηρητικούς σε πεπαλαιωμένες αρχές, αντικρύζει την ξαδέρφη της βουτηγμένη σε μια παρανοϊκή ασθένεια για την οποία δε θέλει κανείς να μιλά. Ο Βέρτζιλ, και η θεία του, Φλόρενς, με αρχηγό την κεφαλή της οικογένειας Χάουαρντ Ντόιλ στήνοντας το δικό τους παραμύθι, αποκαλύπτουν σιγά σιγά στην Νοεμί, το πιο σκοτεινό μυστικό της οικογένειας.

«O θάνατός της ήταν βίαιος. Έχουμε μια κάποια ιστορία βίας, εμείς οι Ντόιλ. Αλλά είμαστε ανθεκτικοί.»

Εμπνευσμένο από κλασικά Gothic έργα, όπως το Ρεβέκα της Daphne du Maurier ή το The Haunting Of Hill House της Shirley Jackson, το Mexican Gothic καταφέρνει να δώσει την αίσθηση του παλιού, ατόφιου, σαγηνευτικού μυστηρίου. Σε μια ιστορία πλούσια σε συναίσθημα και πληροφορία, η συγγραφέας χειρίζεται την γραφή με απόλυτη σιγουριά, καταφέρνοντας να γυρίσει τον αναγνώστη σε μια άλλη εποχή, τότε που ο τρόμος είχε εντελώς διαφορετική διάσταση. Οικογενειακές κατάρες, τα φαντάσματα του παρελθόντος, μυστήρια αρχιτεκτονική, αλλά και το απόλυτο σκότος στο κάδρο των πρωταγωνιστών, είναι μόνο μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που θα συναντήσει ο αναγνώστης ή ο θεατής Gothic έργων.

Πράγματι, η Silvia Moreno- Garcia κατάφερε να επαναφέρει ένα είδος που δύσκολα κάποιος συγγραφέας αγγίζει πλέον με επιτυχία. Αξιοσημείωτη είναι η ξενάγηση στους χώρους του «Ψηλού Μέρους», όπως στην αποκρουστική βιβλιοθήκη με την μακάβρια ιδιοκτησία της, αλλά και η εκτύλιξη των χαρακτήρων. Περιγραφές που σοκάρουν όπως αυτή του Γέρο- Χάουαρντ ή η σκιαγράφιση του Βέρτζιλ, στέκονται ικανές να δοκιμάσουν τα όρια κάθε ανθεκτικού στον τρόμο αναγνώστη.

Το Mexican Gothic, είναι από αυτά τα βιβλία που φιλοξενούν κάθε είδους ανθρώπους.

Από τον πιο σκληρό και αποφασιστικό, μέχρι και τον ελαφρώς καταθλιπτικό που παλεύει μέσα του με τους δικούς του δαίμονες. Συνήθως στις περιπτώσεις αυτές, ο κεντρικός πρωταγωνιστής βρίσκεται κάπου στη μέση. Είναι ο χαρακτήρας που τολμά να γευτεί την λαγνεία, που προκαλεί, που δε φοβάται, ακριβώς όπως η Νοεμί. Είναι ο ήρωας που στο τέλος αναδύεται από τις στάχτες του και σηκώνει στις πλάτες του όλη την ιστορία. Άλλωστε ο φεμινισμός ανέκαθεν υπήρξε ένα εκ των βασικών προϋποθέσεων της Gothic τέχνης.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα, καθώς από την αρχή του προμηνύει ένα ταξίδι τόσο φρικιαστικό, όσο και μαγευτικό. To Mexican Gothic, με την άκρως ατμοσφαιρική του αφήγηση, οπωσδήποτε ήρθε για να μείνει στον λογοτεχνικό κόσμο, αλλά και για να ανοίξει τις πόρτες και σε παρόμοια έργα του είδους του.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Θεοδώρα Παπαζιάκα
Θεοδώρα Παπαζιάκα
Τα βιβλία και οι γνώσεις, υπάρχουν ζωντανά μέσα στα άδυτα του νου και της ψυχής μας...

Latest Articles

Διάβασε επίσης...