Γαλλική Λογοτεχνία
Πηγή εικόνας: effet-a.com

Η γαλλική λογοτεχνία, με τις ιστορίες που πλάθουν οι συγγραφείς που την εκπροσωπούν, χαρίζει μέσα στους αιώνες στιγμές μοναδικής αναγνωστικής απόλαυσης στους αναγνώστες. Από τον δωδέκατο αιώνα που καταγράφεται ο πρώτος γάλλος μυθιστοριογράφος μέχρι και σήμερα. O γαλλικός λογοτεχνικός κόσμος είναι πλούσιος σε αφηγήσεις παντός τύπου. Ονόματα γνωστά όπως: J.M.GLe Clezio, Diderot και Victor Hugo έχουν γράψει τη δική τους μοναδική ιστορία. Έχουν χαράξει στη μνήμη μας και στις καρδιές μας δρόμους λέξεων γεμάτους εικόνες και περιγραφές αστείρευτης ομορφιάς και χάρης.

Η γαλλική λογοτεχνία του ρεαλισμού, του νατουραλισμού, του ρομαντισμού και τόσων άλλων κινημάτων διαπρέπει με μία σθεναρή πίστη στον ανθρωποκεντρισμό. Μιλώντας ανοιχτά ή έμμεσα για τα πάθη, τις σκέψεις, τους έρωτες και τις αγωνίες του ανθρώπου.

Γνωστοί λογοτέχνες και το έργο τους:

  • J.M.G. Le Clezio- Η έρημος

Το μυθιστόρημα ξεκινά και τελειώνει με την ιστορία του Νουρ. Eνός νεαρού αγοριού που ήταν μέρος ενός τροχόσπιτου νομάδων το υαρέγκ, των «γαλάζιων της ερήμου». Eγκατέλειψαν τον αποικισμό της Σαχάρας από χριστιανούς, προς την κατεύθυνση μιας γης που υποσχέθηκε ο μεγάλος σεΐχης Μα-ελ-Αινίν.

Η ιστορία της Λάλα βρίσκεται σε ένα θολό δώρο (1970-1975), στο Μαρόκο κοντά στην Ταγγέρη, σε μια παραγκούπολη. Το κορίτσι ζει μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία στις πύλες της ερήμου. Όμως, στην εφηβεία της, έπρεπε να πάει στην εξορία στη Μασσαλία για να αποφύγει τον αναγκαστικό γάμο. Η προσαρμογή στη νέα της ζωή είναι τόσο διαφορετική από αυτή που πάντα γνώριζε, είναι δύσκολη.

Οι δύο αυτές ιστορίες τέμνονται σε ολόκληρο το μυθιστόρημα.

  • Dennis Diderot- Le Père de famille

Σε αυτήν την κωμωδία, ο Saint-Albin, ένας νεαρός άνδρας, ερωτεύεται τη Sophie, μια φτωχή νεαρή γυναίκα άγνωστης προέλευσης. Ο πατέρας της, είναι εναντίον τους και ο θείος της κινείται ενεργά εναντίον του Saint, προσπαθώντας να αναγκάσει τη Sophie να καταφύγει σε ένα μοναστήρι. Η Cécile, η αδερφή του Saint-Albin, κρύβει τη Sophie στο σπίτι τους κατόπιν αιτήματος του Germeuil, ενός οικογενειακού φίλου. Όταν ο πατέρας τους ανακαλύπτει την ανυπακοή των παιδιών του, ταράζεται. Όλη η κατάσταση επιδεινώνεται από τον κακόβουλο θείο. Ο οποίος αντιμετωπίζει τη νεαρή γυναίκα αυτοπροσώπως  και αντιλαμβάνεται πως είναι ανιψιά του. Με την επίλυση του ζητήματος από τους γονείς τους, ο Saint-Albin είναι ελεύθερος να παντρευτεί τη Sophie. Η Cécile είναι ελεύθερη να παντρευτεί τον Germeuil και ο πατέρας καλωσορίζει όλα τα παιδιά του με ανοιχτές αγκάλες.

  •  Victor Hugo- H τελευταία μέρα ενός κατάδικου

Ένας άντρας καταδικασμένος σε θάνατο καταγράφει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους φόβους του, καθώς περιμένει την εκτέλεσή του. Στη διάρκεια του βιβλίου δεν αποκαλύπτει στον αναγνώστη το όνομά του ή το έγκλημά του, εκτός από ένα και μοναδικό υπονοούμενο ότι δολοφόνησε κάποιον. Ο άντρας αναφέρει στον αναγνώστη όλα όσα κάνει, σκέφτεται κι αισθάνεται. Για παράδειγμα περιγράφει το κελί του και τον ιερωμένο της φυλακής. Τη μέρα που θα εκτελεστεί βλέπει για τελευταία φορά την τρίχρονη κόρη του. Τον θλίβει το γεγονός ότι αυτή πλέον δεν τον αναγνωρίζει.

Πηγές:

www.wikepedia.org  www.bookfeed.gr

παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τη σελίδα μας σε facebook και instagram για περισσότερη έμπνευση.

Giving sight by beasty-press

 

2