Exclusive Content:

H «Βενέμπρα» σε μία απόκοσμη και μελωδική performance

Η Βενέμπρα από το βιβλίο Γυναίκες που επιστρέφουν του Χ. Τσαπραΐλη ζωντανεύει και μας τραγουδά για πρώτη φορά στο «Red Jasper Cabaret Theater», της οδού Κεφαλληνίας 18 στην Κυψέλη.

Η πρώτη Κυριακή του Μαρτίου ηχεί λίγο διαφορετικά από τις προηγούμενες, πιο δραματικά και λυρικά. Η performance Βενέμπρα, ένα έργο για φωνή, βιόλα και κιθάρα πηγάζει από το διήγημα του Χ. Τσαπραΐλη Γυναίκες που τραγουδούν αποχαιρετισμούς. Ερμηνεύει η Κλεοπάτρα Μάρκου ενώ το συντονισμό και τη δραματουργία έχει αναλάβει ο Κωστής Καλλιβρετάκης.

Η Βενέμπρα έρχεται να προσδώσει στο αρχικό διήγημα ήχο και πνοή μέσα από τρία όργανα (φωνή, κιθάρα, βιόλα) και μουσικούς αυτοσχεδιασμούς που άλλοτε συμπορεύονται και άλλοτε συγκρούονται με τις λέξεις, πότε τις εγκαταλείπουν, πότε τους επιτρέπουν να επανακάμψουν και πότε τις μεταμορφώνουν σε τραγούδια -είτε πιο σαφή κι ευδιάκριτα, είτε σαν μνήμες θολές και απόηχους σβησμένους. Ένα τοπίο ήχων από χορδές, ανθρώπινες και μη, που πάλλονται αποζητώντας να αποτινάξουν από πάνω τους την ταυτότητα του οιωνού αποκαλύπτοντας τα μύχια και ανείπωτα, ξορκίζοντας την προδιαγεγραμμένη μοίρα.*

Βενέμπρα
Πηγή εικόνας: artplay.gr

Πριν πάτε να τη συναντήσετε, μπορείτε να ανατρέξετε στο άρθρο Γυναίκες που επιστρέφουν: ο ήχος του γυναικείου θρήνου. Εκεί περιγράφω σε λίγες γραμμές την ατμόσφαιρα των ιστοριών του Χρυσόστομου Τσαπραΐλη που εναρμονίζεται άρτια με τα χαρακτικά έργα του Φώτη Βάρθη.

Υ.Γ. Ακούω την φωνή της Βενέμπρας να τραγουδά απαλά, λυρικά και αθέλητα να προκαλεί τον θάνατο όσων ακούν τα σκοτεινά μοιρολόγια της, είχα γράψει στο σχετικό άρθρο το περασμένο Σεπτέμβριο. Λέτε να έχω αποκτήσει μαντικές ικανότητες και να προέβλεψα πως όντως αυτή η φωνή θα ακουστεί; Λυπάμαι ήδη που δεν θα καταφέρω να παρευρεθώ στις παραστάσεις και να χαθώ μέσα σε αυτή.

Πηγή εικόνας: Facebook
Πληροφορίες performance

Φωνή: Κλεοπάτρα Μάρκου
Βιόλα: Μιχάλης Καταχανάς
Κιθάρα, λούπες: Βασίλης Τζαβάρας
Συνθέσεις, αυτοσχεδιασμοί: Μιχάλης Καταχανάς, Βασίλης Τζαβάρας
Συντονισμός-Δραματουργία: Κωστής Καλλιβρετάκης
Αφίσα: Χαρακτικό, ευγενική προσφορά του Φώτη Βάρθη
Σχεδιασμός εξωφύλλου και προγράμματος: Ευτυχία Λιάπη
Φωτογραφίες: Κωστής Καλλιβρετάκης

Από Κυριακή 6 Μαρτίου

Ημέρες παραστάσεων: Κυριακή & Τρίτη 6, 8, 13, 15, 20, 22 Μαρτίου
Ώρα παράστασης: 21:00 μ.μ.

Διάρκεια: 120 λεπτά
Εισιτήρια: Γενική είσοδος 12 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ
Προπώληση Εισιτηρίων: www.viva.gr

*κείμενο από την εκδήλωση στο Facebook, την οποία μπορείτε να τη βρείτε εδώ.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Κορνηλία Χαλκίδη
Κορνηλία Χαλκίδη
Σπουδάζει Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μόνιμος προβληματισμός αν θα προλάβει ποτέ να μάθει όσα θέλει και να ταξιδέψει όσο θέλει. Την γοητεύει η τέχνη της φωτογραφίας, οι χειροποίητες δημιουργίες & κάθε τι γαλλικό, από τον γαλλικό καφέ και το προφιτερολ μέχρι τις γαλλικές ταινίες και σειρές. Μεγάλη της επιθυμία να μάθει κανονάκι.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...