Exclusive Content:

Gardenias en Atenas: μια συζήτηση για τη βιώσιμη μόδα και το thrifting

Μια συνέντευξη με την Αποστολία, το πρόσωπο πίσω από το Gardenias en Atenas, για την ηθική μόδα και τα μεταχειρισμένα ρούχα.

Το Gardenias en Atenas ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2019 από την Αποστολία. Η ντουλάπα της αποτελείται από vintage, ’90s, ’00s και second-hand κομμάτια καθώς η ίδια έχει στραφεί πλήρως τα τελευταία 4 χρόνια στη βιώσιμη μόδα (sustainable fashion). Το thrifting υπήρχε από αρκετά μικρή ηλικία στην καθημερινότητά της, αλλά άρχισε να γίνεται εντονότερο μετά την εφηβεία και το πανεπιστήμιο λόγω του στυλ και της μοναδικότητας που έχει ένα μεταχειρισμένο ρούχο.

«Είναι υπέροχη η ιδέα του να φοράς κάτι και να ξέρεις ότι το φοράς μόνο εσύ, σε κάνει να νιώθεις μοναδικός και παράλληλα σε κάνει να θες να βρεις και περισσότερα ξεχωριστά κομμάτια και να χτίσεις το δικό σου στυλ μακριά από τα πρότυπα της fast fashion βιομηχανίας», μας λέει η ίδια, στη συζήτηση που πραγματοποιήσαμε.

Gardenias en AtenasΑπό που προέρχονται τα ρούχα του Gardenias en Atenas;

Τα ρούχα του Gardenias en Atenas προέρχονται από προσωπικές συλλογές, από ταξίδια (εδώ μας ζήτησε να βάλουμε ένα emoji με δάκρυ, γιατί ταξίδια πλέον δεν παίζουν στα σχέδια λόγω covid), από συλλογές Ευρωπαίων sellers και προμηθευτών από ευρωπαϊκές χώρες όπως Νορβηγία, Ολλανδία, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία.

Οι επιλογές των ρούχων ακολουθούν κάποιο συγκεκριμένο στυλ;

Τα ρούχα ακολουθούν το στυλ περασμένων δεκαετιών που έμειναν στην ιστορία της μόδας για τις τάσεις που άφησαν στο πέρασμά τους. Ωστόσο δεν περιορίζονται σε αυτές. Όταν ένα κομμάτι φέρει μια μεγάλη ιστορία πάνω του, είναι δύσκολο να μη θες να το αποκτήσεις ή έστω να το συμπεριλάβεις στη συλλογή σου, και μιλάω για κομμάτια από το ’70 και πίσω, πιο ρετρό. Επίσης δεν αποκλείονται τα σύγχρονα casual κομμάτια που μπορούν να φορεθούν όλες τις ώρες. Όλοι θέλουμε να έχουμε κάποια βασικά κομμάτια στην ντουλάπα μας. Π.χ. ένα λευκό πουκάμισο, ένα μαύρο ζιβάγκο, ένα leather jacket ή ένα παλτό, οπότε υπάρχει μεγάλη ποικιλία.

Ποια είναι η φιλοσοφία του project;

Μέσα από το project έχω ως στόχο να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο σύστημα μόδας, ευαισθητοποίησης και κοινωνικής ευθύνης, απέναντι στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, καθώς η βιομηχανία της γρήγορης μόδας από τη μια προκαλεί ανεξέλεγκτη ρύπανση του περιβάλλοντος και από την άλλη απασχολεί/ εκμεταλλεύεται χιλιάδες εργαζόμενους υπό άθλιες εργασιακές συνθήκες με απίστευτα μικρή αμοιβή, η οποία δε φτάνει για να καλύψει βασικές ανάγκες.

Ποιο είναι το κοινό στο οποίο έχετε απήχηση κατά βάση;

Το κοινό αποτελείται κατά πλειοψηφία από γυναίκες ηλικίας από 18 έως και 34 ετών. Ένα μικρότερο ποσοστό αποτελείται από άντρες ηλικίας 19-28. Αυτά σύμφωνα με τα στατιστικά της σελίδας. Εμείς θέλουμε να υπάρχει diversity, εξάλλου όλοι μπορούν να φορέσουν τα πάντα, δεν υπάρχει διαχωρισμός.

Gardenias en Atenas

Τι απολαμβάνεις περισσότερο σε αυτό που κάνεις;

Η απόλαυση για μένα βρίσκεται κυρίως στο κομμάτι της ανακάλυψης και της φωτογραφίας. Δίνω μεγάλη βάση στην παρουσίαση. Όταν βρίσκω κάτι που μ’ αρέσει πολύ μπορεί και εκείνη τη στιγμή να το φανταστώ, πως θα το στήσω, τι outfit θα φτιάξω για να μπει στη σελίδα. Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ η επικοινωνία με τον κόσμο. Δεν μιλάω μόνο για το κομμάτι της online επικοινωνίας, αλλά (προ-covid) όταν στα event έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με όλο τον κόσμο, να μιλήσουμε μεταξύ μας ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες για το κομμάτι του sustainable fashion.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις;

Δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν, ειδικά όταν κάνεις πράγματα που περνάνε μόνο από τα δικά σου χέρια. Είναι κάτι που στηρίζεται από έναν, υπάρχουν και οι συνεργασίες που και εκεί χρειάζεται να είσαι από πάνω, και στην περίπτωση μου θέλω να είναι όλα προσεγμένα. Από τη στιγμή που ήρθε η πανδημία στη ζωή όλων μας, η κυριότερη δυσκολία είναι η κατάσταση που επικρατεί στις παραγγελίες και τις αποστολές. Οι μεταφορικές ασφυκτιούν και υπάρχει τεράστιος φόρτος εργασίας. Όταν υπάρχουν παραγγελίες για νησί ή για εξωτερικό τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο όσον αφορά το χρόνο παράδοσής τους. Όντας ένα online shop η δυσκολία εντοπίζεται επίσης στο κομμάτι της δοκιμής, πριν γίνει η αγορά. Είναι κάτι που με έχει απασχολήσει πολύ καιρό, γιατί όσο υπήρχαν τα event ο κόσμος μπορούσε από κοντά να δοκιμάσει, να δει, να ξαναδοκιμάσει, και να αποφασίσει αν κάτι του ταιριάζει ή όχι.

Gardenias en AtenasΤι θα έλεγες σε κάποιον που ξεκινά τώρα να ασχολείται με το second-hand;

Καταρχάς είναι κάτι που όλοι θα έπρεπε σιγά σιγά να υιοθετούμε στη ζωή μας. Είτε είμαστε στα 15 είτε στα 45. Δεν έχει ηλικία. Πάντα είναι κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις να στηρίζεις το second-hand και να το κάνεις τρόπο ζωής σου. Γιατί second-hand δεν είναι μόνο ο κλάδος της μόδας. Μπορείς να αγοράζεις τα βιβλία σου από δεύτερο χέρι, τα έπιπλα σου, διακοσμητικά σπιτιού, το κινητό σου… άπειρα πράγματα. Να δανειστείς και να δανείσεις ή να ανταλλάξεις (swap). Το swap δεν έχει προλάβει να γίνει πολύ γνωστό αλλά θέλω πολύ να οργανωθούν swap events ώστε να το μάθει όλο και περισσότερος κόσμος.

Τι θα απαντούσες σε κάποιον που έχει επιφυλάξεις σχετικά με την υγιεινή των
ρούχων;

Τα καταστήματα πώλησης second-hand οφείλουν να διαθέτουν τα ρούχα προς πώληση αφού αυτά έχουν περάσει σχετική απολύμανση με κλίβανο και έχουν αποστειρωθεί. Υπάρχουν βέβαια εξαιρέσεις όσον αφορά την απολύμανση και για τυχόν αμφιβολίες μη διστάσετε να ρωτήσετε το μαγαζί που κάνετε τις αγορές σας. Σε κάθε περίπτωση θα συμβούλευα να μην αμελείτε την καθαριότητα των ρούχων πριν από τη χρήση τους!

Τι πιστεύεις ή ελπίζεις πως επιφυλάσσει το μέλλον για το project σας;

Ελπίζω ότι μέσα από το Gardenias en Atenas ο κόσμος θα έρθει πιο κοντά στην ηθική πλευρά της μόδας, στην ανακύκλωση του ρούχου, αυτών που αντέχουν στο χρόνο και δε βλάπτουν το περιβάλλον. Στοχεύω στο να επενδύουμε χρόνο και σκέψη στις επιλογές μας. Ας ρωτήσουμε τον εαυτό μας πριν αγοράσουμε ένα ρούχο αν το χρειαζόμαστε πραγματικά ή καλύτερα αν υπάρχει ήδη στην ντουλάπα μας! Όταν δοκιμάζουμε κάτι, καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε:

  • Από τι ύφασμα είναι φτιαγμένο;
  • Πόσο συχνά θα το φορέσουμε μέσα στα επόμενα 5 χρόνια;
  • Γνωρίζουμε πού φτιάχτηκε ή ποιος το έραψε μέχρι να φτάσει στα δικά μας χέρια;
Μέσω των ερωτήσεων θα αισθανόμαστε πιο σίγουροι για τις επιλογές μας και όλα όσα θα αποκτήσουμε στο εξής θα τα αγαπάμε και λίγο περισσότερο.
Που μπορείτε να βρείτε το Gardenias en Atenas:

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

Χαρά Παπαδάτου
Χαρά Παπαδάτου
Σπουδάζει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Το Spotify της είναι μονίμως ανοιχτό, παίζοντας οτιδήποτε από post-punk, μέχρι shoegaze, και post-rock/ darkwave. Καταβροχθίζει ταινίες, σειρές, άνιμε, μάνγκα και βιβλία, μη έχοντας αποφασίσει τι θέλει να κάνει στη ζωή της. Αγαπημένο ρόφημα ο καφές και αγαπημένο μπαχαρικό η κανέλα.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...