Φρίντα
Πηγή: www.pinterest.com

Με αφορμή την «Ημέρα της Γυναίκας», θα ήθελα να αφιερώσω αυτό το άρθρο της συγκεκριμένης τέχνης, στην Φρίντα Κάλο. Σε μία γυναίκα που στιγμάτισε μια ολόκληρη εποχή, ένα ολόκληρο κίνημα. Μία γυναίκα που έγινε σύμβολο του έρωτα και παρότι την κατέβαλαν οι αρρώστιες, δεν το έβαλε κάτω ποτέ. Μια γυναίκα που έμαθε να εκφράζεται μέσα από τους πίνακές της.

Η ζωή, η υγεία και ο έρωτας της ζωής της

Γεννημένη στο Μεξικό το 1907 σε μια μικρή κωμόπολη, προερχόταν από μια αριστεροκρατούμενη οικογένεια. Η μητέρα της ήταν Καθολική και ο πατέρας της ένας άθεος μετανάστης φωτογράφος. Μεγάλωσε με αριστερές πεποιθήσεις και αγάπησε πολύ την μεξικάνικη τέχνη. Ο πατέρας της ως φωτογράφος, δεν έχανε ευκαιρία να την φωτογραφίζει και συχνά, τον βοηθούσε η ίδια στο στούντιο του και έτσι απέκτησε λατρεία για την λεπτομέρεια.

Φρίντα
Πηγή: www.pinterest.com

Από νεαρή ηλικία, Η Φρίντα ήταν γραπτό να ταλαιπωρηθεί για το υπόλοιπο της ζωής της, καθώς στην ηλικία των 6 αρρώστησε με πολυομυελίτιδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να είναι άνισα τα άκρα της αφήνοντάς τα ημιπαράλυτα. Στα 18, το 1925, ήταν θύμα ενός τροχαίου δυστυχήματος. Πήρε πάνω από 30 επεμβάσεις και τρομακτικό χρόνο ανάρρωσης, όπου και χρησιμοπίησε για να μάθει να ζωγραφίζει.

Πριν το τροχαίο, το 1922, εισήλθε στο Εθνικό Προπαρασκευαστικό Σχολείο της Πόλης του Μεξικού με σκοπό να σπουδάσει ιατρική. Εκεί ήταν όπου και γνώρισε για πρώτη φορά τον μελλοντικό σύζυγό της, Ντιέγκο Ριβέρα. Ο ίδιος ήταν καλλιτέχνης και ζωγράφιζε τους τοίχους του αμφιθεάτρου. Μετά την ανάρρωσή της, έγινε μέλος του «Κομμουνιστικό Κόμματος του Μεξικού (PCM)», όπου ξανασυνάντησε τον Ριβέρα.

Φρίντα
Πηγή: www.pinterest.com

Ο έρωτάς της με τον Ριβέρα ήταν μυθικός, όμως αυτό σημαίνει πως υπήρχαν και θύελλες στην σχέση τους. Ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν την ίδια χρονιά, παρά την άρνηση της οικογένειάς της. Η σχέση τους μπορεί να χαρακτηριστεί δαιδαλώδες καθώς παρότι το πάθος και τον έρωτα και οι 2 είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις. Δεν άντεχαν ο ένας χωρίς τον άλλο αφού χώρισαν το 1939 και ξαναπαντρεύτηκαν το 1940. Μυστήριες προσωπικότητες. Στην δεύτερη προσπάθεια του γάμου τους, αποφάσισαν να μένουν σε ξεχωριστά σπίτια που τα ένωνε ένας δρόμος. Αυτός ήταν ο τρόπος για να μπορέσουν να συνυπάρξουν χωρίς να επεμβαίνει ο ένας στην ζωή του άλλου.

Λόγο των προβλημάτων υγείας που είχε, η υγεία της Φρίντα δεν καλυτέρευε. Το τροχαίο δεν της επέτρεψε ποτέ να κάνει παιδιά παρότι η ίδια ήθελε πολύ. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι. Στα τελευταία χρόνια της ζωής της, υπέστη ακρωτηριασμό του δεξιού ποδιού της λόγο γάγγραινας.

Πέθανε σε ηλικία 47 ετών το 1954.

Η τέχνη της

Φρίντα
Πηγή: www.pinterest.com

Από μικρή, αγαπούσε την Μεξικάνικη τέχνη και τα έντονα χρώματα που την εκπροσωπούσαν. Από το τροχαίο που την καθήλωσε στο κρεβάτι και μετά, η Φρίντα δοκίμασε να μάθει να ζωγραφίζει. Είχε πάντα μία έφεση στις τέχνες και τώρα είχε τον χρόνο να αφιερωθεί σε αυτές. Άρχισε να μελετά του μεγάλους ζωγράφους των εποχών και να δοκιμάζει διάφορες τεχνικές. Από τα πρώτα έργα της είναι το «Αυτοπροσωπογραφία σε που φορά φόρεμα από βελούδο» (1926) δείχνει την αγάπη της για τον ρεαλισμό. Αν και αφηρημένη η τέχνη της, σχεδόν πάντα έχει έντονα δείγματα ρεαλισμού. Είναι γνωστή για τα έντονα χρώματα που χρησιμοποιεί.

Φρίντα
Πηγή: www.pinterest.com

Έκανε πολλές εκθέσεις κατά την διάρκεια της ζωής της, ωστόσο δεν ήταν γνωστή ως καλλιτέχνης αλλά σαν «γυναίκα του Ριβέρα». Μετά τον θάνατό της, Μεξικάνικη κυβέρνηση αναγνώρισε τον εθνικό θησαυρό που έφερε μαζί της η Φρίντα Κάλο, και της δώσανε την τιμή να έχει το πορτραίτο της αποτυπωμένο πάνω σε χαρτονόμισμα των 500 πέσος. Έχει λάβει πολύ αγάπη από το κοινό για τις ερωτικές επιστολές που έγραφε στον άντρα της, καθώς είναι άκρως ερωτικές και απελευθερωτικές. Εκδηλώνουν έρωτα, αγάπη, πάθος για ζωή και δημιουργικότητα.


Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project

6 COMMENTS

Comments are closed.