δωρεά

Η Δωρεά Οργάνων και Ιστών αποτελεί την ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, καθώς και τη βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του ιατρικού θαύματος της μεταμόσχευσης. Σήμερα, η μεταμόσχευση αποτελεί τη μόνη θεραπευτική λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος, πνεύμονα και νεφρού.

Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) είναι ο επίσημος κρατικός φορέας
του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αναλαμβάνει να διαμεσολαβεί, ελέγχει και συντονίζει όλες τις σχετικές διαδικασίες από τη δωρεά ως τη μεταμόσχευση. Δωρητής οργάνων είναι εκείνος που δωρίζει τα όργανά του για μεταμόσχευση μετά το θάνατό του. Τα όργανα που μπορούν να μεταμοσχευτούν είναι οι νεφροί, η κάρδια, το ήπαρ, οι πνεύμονες, το πάγκρεας και το τμήμα του λεπτού εντέρου. Οι ιστοί και τα κύτταρα που μπορούν σήμερα να μεταμοσχευτούν είναι δέρμα, επιδερμίδα, οστά, χόνδροι, μύες, τένοντες, σύνδεσμοι, περιτονίες, αγγεία, βαλβίδες της καρδιάς, κερατοειδής χιτώνας του οφθαλμού, σκληρός χιτώνας του οφθαλμού, εμβρυϊκή μεμβράνη, χόριο, ενδοκρινείς ιστοί και ενδοκρινικά κύτταρα, νευρικά κύτταρα, αιμοποιητικά κύτταρα κ.α

Ποιοί μπορεί να γίνουν δότες και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;

Η δωρεά οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Δεν γίνεται από ανθρώπους που βρίσκονται σε κώμα ή σε φυτική κατάσταση. Εγκεφαλικός θάνατος σημαίνει μη αναστρέψιμη βλάβη του εγκεφάλου με μόνιμη απώλεια όλων των λειτουργιών του εγκεφαλικού στελέχους. Έχει γίνει αποδεκτό, ότι ο θάνατος του εγκεφάλου σημαίνει βιολογικός θάνατος του ατόμου.

όργανα
offlinepost.gr

Δωρητές οργάνων θα είναι όλοι Έλληνες σύμφωνα με το νέο νόμο 3984/2011 του Υπουργείου Υγείας για τη «Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων και άλλες διατάξεις». Όπως επισημαίνεται σε αυτό, «η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται, εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του. Πρόκειται για εικαζόμενη συναίνεση». Σύμφωνα με το νέο Νόμο, η δωρεά από ζώντες δότες μπορεί να γίνεται σε συγγενείς μέχρι και τετάρτου βαθμού εξ αίματος. Καθώς και μέχρι δεύτερου βαθμού για συγγενείς εξ αγχιστείας. Επίσης, ο λήπτης θα μπορεί να λάβει μόσχευμα από ζώντα δότη με τον οποίο συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης. Ακόμα, από άτομο με το οποίο έχει προσωπική σχέση και συνδέεται συναισθηματικά. Ακόμα και αν δεν έχει υπάρξει γάμος, αρραβώνας ή σύμφωνο συμβίωση.

Τα στατιστικά στοιχεία για την Ευρώπη και την Ελλάδα

Από διάφορες στατιστικές έρευνες προκύπτει, ότι ο αριθμός των αξιοποιηθέντων δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, «φέρνει» καλύτερη χώρα παγκοσμίως την Ισπανία με 35 δότες. Δεύτερη έρχεται η Πορτογαλία με 3. Τρίτη έρχεται η Κροατία με 29 δότες. Εντούτοις, στην Ελλάδα παρατηρείται το εξής παράδοξο. Υπάρχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Παράλληλα, υπάρχει και το χαμηλότερο ποσοστό δοτών οργάνων συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη.

  • Τα όργανα από πολλούς δυνητικούς δότες δεν αξιοποιούνται προς μεταμόσχευση. Συμβαίνει, επειδή δεν είχαν συζητήσει ποτέ εν ζωή με την οικογένειά τους τη θετική τους στάση απέναντι στη Δωρεά Οργάνων. Στις κρίσιμες και πολύ σημαντικές στιγμές που πρέπει να παρθεί μία τέτοια απόφαση, η οικογένεια πολλές φορές δεν είναι έτοιμη. Επίσης, μπορεί να σκέφτεται, πως ο άνθρωπος τους δεν θα ήθελε κάτι τέτοιο. Ειδικά, εάν ο ίδιος δεν το έχει συζητήσει με τους δικούς του εκφράζοντας την επιθυμία του αυτή. Είναι πολύ σημαντικό ο στενός κύκλος να το γνωρίζει.
  • Η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, στη χώρα μας αντιστοιχούν 4,68 δότες ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού.

Η αγάπη, ο αλτρουϊσμός και η γενναιοδωρία είναι τα αισθήματα εκείνα που αποτελούν μοναδικό κίνητρο για κάποιον, ο οποίος υπερβαίνοντας τον μεγαλύτερο πόνο μπροστά στην απώλεια δικού του ανθρώπου, να καταφέρει να γεφυρώσει την ζωή με το θάνατο.

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

1 COMMENT

Comments are closed.