Anulette
Πηγή: nytimes.com

Μετά από αρκετά χρόνια και αγώνες για την προστασία και εξασφάλιση των δικαιωμάτων αναπαραγωγής της γυναίκας, τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πρωτοφανές παράδειγμα της ελλιπής κρατικής μέριμνας για την υγειονομική και ιατρική ασφάλεια των γυναικών υπήρξε η Χιλή. Η CNN μέσα από την ιδιαίτερη σειρά της για τις φυλετικές ανισότητες As Equals, αποκαλύπτει ολόκληρο το Χιλιανό κυβερνητικό φιάσκο σε βάρος εκατοντάδων γυναικών. Ελαττωματικά αντισυλληπτικά Anulette που «παράπεσαν» σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των αρμόδιων φορέων. Ποιος όμως φέρει την ευθύνη; Ποια η θέση της αρμόδιας φαρμακευτικής εταιρίας; Και το κυριότερο ερώτημα. Ποιος θα μεριμνήσει ουσιαστικά για τις γυναίκες αυτές;

Το Anulette CD αποκαλύπτει τον χειρότερο φόβο τουλάχιστον 170 γυναικών

Το Anulette CD είναι για ένα αντισυλληπτικό χάπι που κατασκευάστηκε από την Silesia, μια θυγατρική της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρίας Grünenthal. Η πρώτη παρτίδα 139.160 πακέτων των Anulette ανακαλέστηκε στις 24 Αυγούστου 2020, έπειτα από παράπονα τοπικών υγειονομικών για την αναποτελεσματικότητά 6 τουλάχιστον πακέτων. Σε αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (ISP) βρέθηκε ένα εικονικό χάπι (placebo, για εργαστηριακές δοκιμές) αντί του κανονικού χαπιού. Το ISP τότε, σε συνεννόηση με την Silesia, απομάκρυνε κάθε πακέτο από την μολυσμένη παρτίδα.

Μια εβδομάδα μετά την ανάκληση του Anulette, το ίδιο σφάλμα εντοπίστηκε σε ακόμη 6 πακέτα διαφορετικής παρτίδας σε μία κλινική του Santiago. Μέχρι την δεύτερη ανακάλυψη, η Silesia αποκάλυψε ότι είχε ήδη αναδιανείμει 137.730 πακέτα σε ιατρικές κλινικές. Το ISP ανακάλεσε την άδεια λειτουργείας του Silesia αλλά ήταν ήδη αργά. Γιατί; Γιατί το εργαστήριό τους είχε ήδη διανείμει πάνω από 276.890 ελαττωματικά πακέτα σε κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού σε όλη τη Χιλή.

Η προδοσία του ISP και η ατομική ευθύνη

Παρά την αποκάλυψη του ελαττωματικού Anulette και την εντολή για απόσυρσή του, το ISP μόλις λίγες μέρες μετά, πρόδωσε την απόφασή του. Συγκεκριμένα, παρά την ανάκληση λειτουργίας της Silesia, με έγγραφη απόφαση ενέκρινε την λειτουργία της για μερικές παρτίδες Anulette ακόμη. Το παράδοξο της υπόθεσης συνιστά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες υγείας δήλωσαν πως το «σφάλμα» στις καρτέλες της Anulette ήταν εμφανές. Τι υπαινίσσεται η δήλωση αυτή; Ότι η κάθε γυναίκα θα έπρεπε να το αναγνωρίσει από μόνη της. Το παιχνίδι των ευθυνών ξεκίνησε αλλά ήταν ακόμη στην αρχή. Παρόλα αυτά, με email στο CNN, το Υπουργείο Υγείας της Χιλής ζήτησε να ενημερώσουν το κοινό και να το καθησυχάσουν. Ιδιαίτερα, τόνισαν πως για τυχόν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες θα ήταν στο πλευρό τους με συμβούλους αναπαραγωγικής υγείας.

Συνεπώς, μοναδικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών για το τεράστιο λάθος της φαρμακευτικής αυτής βιομηχανίας υπήρξε μια καμπάνια ενημέρωσης των ΜΜΕ. Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες λόγω των συγκεκριμένων αντισυλληπτικών όλο και αυξάνονταν. Τον Οκτώβριο του 2020 ήταν γύρω στις 20 και μέσα σε ελάχιστους μήνες ανήλθαν τουλάχιστον στις 170. Οι οργανισμοί προστασίας δικαιωμάτων του πολίτη εκτιμούν ότι οι εγκυμοσύνες πρέπει να είναι πολύ περισσότερες. Καθώς οι πολίτες στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν τηλεοράσεις ή ίντερνετ και η καθολική ενημέρωση τους κρίνεται αδύνατη. Παρά, όμως, την φρενίτιδα των γεγονότων προκύπτει ένας ακόμη μεγαλύτερος προβληματισμός. Θα υπάρξει πρόσβαση και νομικό πλαίσιο φροντίδας για νόμιμες εκτρώσεις σε μία χώρα όπου τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών καταπατούνται καθημερινά;

Εξουσιαστικά παιχνίδια ευθυνών

Καμία από τις εμπλεκόμενες φαρμακευτικές εταιρίες ή το ISP δεν αρνήθηκαν τις ελαττωματικές παρτίδες, αλλά το μπαλάκι ευθυνών προσφέρεται απροκάλυπτα μεταξύ τους. Ο Dieckmann, εκπρόσωπος της Grünenthal, δήλωσε ότι παρά τις άδειες καρτέλες ή το «κατά λάθος» τοποθετημένο χάπι «η κατάσταση αυτή δεν επηρέασε την αποτελεσματικότητα του χαπιού». Προχωρώντας σε πιο τραγελαφικές δηλώσεις, τόνισε ότι «οι γυναίκες θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι η χορήγηση αντισυλληπτικών χαπιών δεν έχει έτσι κι αλλιώς απόλυτη αποτελεσματικότητα». «Δεν προσπαθώ να ρίξω την ευθύνη στις γυναίκες, αλλά καλό θα ήταν να το γνωρίζουμε και αυτό», πρόσθεσε χωρίς ίχνος ντροπής την στιγμή που πάνω από 170 γυναίκες βρίσκονταν σε μία ακούσια αδιέξοδη κατάσταση. Ίδια γραμμή ακολούθησε και ο Leonardo Lourtau, εκπρόσωπος της Silesia.

Η διάκριση απέναντι στις γυναίκες – ένα τέρας που ακόμα υπάρχει

Η ανάκληση φαρμάκων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Ιατρικά λάθη συμβαίνουν. Ωστόσο όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν την γυναίκα η ευθύνη και η αντιμετώπισή τους γίνεται δύσκολη υπόθεση. Οργανισμοί προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας κινήθηκαν τόσο νομικά όσο και συμβουλευτικά στο πλευρό των άτυχων γυναικών. Πρόκειται για μία υπόθεση που δεν θα λυθεί τόσο εύκολα ιδιαίτερα σε μία κοινωνία που η θέση της γυναίκας υποβαθμίζεται σημαντικά σε καθημερινή βάση. Οι αγώνες για την προστασία της και την εξασφάλιση ισότητας σε έναν ακόμη ανδροκρατούμενο κόσμο υπήρξαν σημαντικοί αλλά όχι επαρκείς. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να παραδειγματιστούμε από την δύναμη και το κουράγιο των γυναικών αυτών που έπεσαν θύμα ενός οικονομικού παιχνιδιού εξουσίας. Και το κυριότερο: ας αναρωτηθούμε πόσα θύματα-γυναίκες θα μετρήσουμε ακόμα.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

CNN


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

2 COMMENTS

Comments are closed.