Exclusive Content:

5 βιβλία για σένα που θες να μαθαίνεις με απλό τρόπο

Είσαι από τους ανθρώπους που θέλουν να μαθαίνουν καινούργια πράγματα αλλά τα περισσότερα βιβλία έχουν δύσκολες ορολογίες και είναι γεμάτα με περιττούς «ακαδημαϊσμούς»; Αν ναι, σου έχω 5 προτάσεις βιβλίων τα οποία θα σου προσφέρουν πολλή γνώση για διάφορα πράγματα με απλά και κατανοητά λόγια.

Ηχογράφηση για τα 5 βιβλία για σένα που θες να μαθαίνεις με απλό τρόπο από τη Τζωρτζίνα Γεωργακοπούλου:

Πολλές φορές το διάβασμα το έχουμε συνδυάσει με κάτι δύσκολο και βαρετό. Ειδικά όταν πρόκειται για βιβλία γνώσεων όπως για παράδειγμα ιστορία, γεωγραφία και λοιπά, αμέσως ένα καμπανάκι στο κεφάλι μας κουδουνίζει αρνητικά.

Ίσως να φταίει πρωτίστως το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το οποίο με κάποιον τρόπο κατάφερε να κάνει τους μαθητές να αποστρέφονται τη γνώση όπως οι γάτες το νερό. Ίσως πάλι να φταίει το γεγονός ότι τα περισσότερα βιβλία γνώσης είναι γραμμένα με τέτοιον τρόπο ώστε να προσελκύουν ένα πιο εξειδικευμένο επί του εκάστοτε θέματος κοινό.

Ναι, θέλω να μάθω ιστορία. Όχι, δε με νοιάζει να μάθω τι σανδάλι φόραγε ο Πεισίστρατος. Θέλω γενικές και σημαντικές γνώσεις που θα με βοηθήσουν να μάθω για τον κόσμο και όχι εξειδικευμένα πράγματα και φοβερές λεπτομέρειες. Αν κάτι μου κάνει εντύπωση σίγουρα θα το ερευνήσω περισσότερο.

Τελειώνοντας το σχολείο, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την εξής συνειδητοποίηση: υπάρχει ένα αλαλούμ πληροφοριών στο κεφάλι μας που δεν μπορούμε να συνδέσουμε. Ξέρουμε τι έγινε την τάδε ημερομηνία στην Ελλάδα και δεν έχουμε ιδέα γιατί έγινε, τι γινόταν τότε στον κόσμο κλπ.

Έτσι, έχω αρχίσει να στρέφομαι σε βιβλία που θα μου εξηγήσουν με απλά λόγια ένα σορό πράγματα χωρίς πολλές πολλές σάλτσες. Ας μην μπερδεύουμε το απλό με το ελλιπές. Το ότι κάτι είναι απλό δε σημαίνει ότι στερείται εγκυρότητας και πληροφοριών. Απλά εξηγείται το ίδιο πράγμα με απλούστερο τρόπο. Σας προτείνω λοιπόν πέντε αγαπημένα βιβλία με τα οποία έμαθα πολλά πράγματα για την ιστορία και την προϊστορία του ανθρώπου μέχρι σήμερα, για τις θρησκείες, τις σχέσεις του με άλλους πολιτισμούς, τη δημιουργία κοινωνιών, γεωγραφία, γεωπολιτική και άλλα πραγματικά ενδιαφέροντα πράγματα.

Μικρή Ιστορία του Κόσμου – E.H. Gombrich

Αυτό που καταφέρνει ο Gombrich σε αυτό το βιβλίο είναι να σε ταξιδέψει από την εποχή του λίθου μέχρι την εποχή της πυρηνικής ενέργειας με έναν τρόπο απλό, περιεκτικό και πολύ γλαφυρό. Το κόνσεπτ είναι ότι αφηγείται την ιστορία πολλών διαφορετικών περιοχών του κόσμου με έναν απίστευτα ζωντανό και πειστικό τρόπο, σα να τα αφηγείται στην εγγονή του.

βιβλία

Συμπυκνώνει μέσα σε 40 κεφάλαια όλη την ανθρώπινη ύπαρξη, από την προϊστορία μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο. Περιπλανάται στην Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία, τους Φοίνικες και τα Ομηρικά έπη, την Ινδία και την Κίνα. Ολυμπιακοί αγώνες, Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, Ούννοι, Μεροβίγγειοι και Φράγκοι. Φρειδερίκοι Φλωρεντίνοι, Πορτογάλοι και Φραγκλίνοι. Απ’ όλα έχει ο μπαξές στη μικρή ιστορία του Gombrich και όπως λέει και ο ίδιος:

«… όχι απλώς μια ιστορία, αλλά η δική μας ιστορία, αυτή που ονομάζουμε Ιστορία του Κόσμου. Έτοιμοι;»

Αιχμάλωτοι της Γεωγραφίας – Tim Marshall

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο Πούτιν έχει τέτοια μανία με την Κριμαία;

Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν ήξερα ούτε που πέφτει η Κριμαία. Όπως και να ‘χει, είτε θες να μάθεις πού βρίσκεται είτε γιατί η ίδια έχει τόσο μεγάλη πολιτική σημασία τότε αυτό το βιβλίο είναι για σένα. Και αυτό γιατί ο Marshall λόγω της μεγάλης πείρας του ως πολεμικός ανταποκριτής σε πολλές περιοχές του κόσμου, διπλωματικός συντάκτης και μάστορας στις διεθνείς σχέσεις είναι ο κατάλληλος να μας μάθει για την γεω-πολιτική. Συνδυάζει δηλαδή τη γεωγραφία με την πολιτική σημασία κάθε περιοχής. Δύο σε ένα, νοικοκυρεμένα.

Με απλή γλώσσα, σχεδόν προφορική, χωρίς να χάνεται όμως η συνέχεια της σκέψης, θα γνωρίσεις σχεδόν όλον τον κόσμο και θα μπορέσεις να καταλάβεις πολλές πολιτικές κινήσεις, αντιπαλότητες, συμμαχίες που συμβαίνουν σήμερα στη Γη. Έτσι την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε συζήτηση που μέχρι τώρα έλεγες «πάλι για τον Πούτιν λένε ΘΕΕ ΜΟΥ;», πλέον θα λες «Πάλι για τον Πούτιν λέτε ΘΕΕ ΜΟΥ; Εγώ θα σας πω…».

Bonus fact: το βιβλίο πλέον κυκλοφορεί και σε εικονογραφημένη έκδοση με 12 μεγάλους εικονογραφημένους χάρτες για παιδιά, μικρά και μεγάλα.

Sapiens – Yuval Noah Harari

Sapiens, μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου.

«Η φωτιά μας έδωσε δύναμη. Το κουτσομπολιό μας βοήθησε να συνεργαστούμε. Η γεωργία μας άνοιξε την όρεξη για περισσότερα. Η μυθολογία διατήρησε το νόμο και την τάξη. Το χρήμα μάς έδωσε κάτι που μπορούμε να εμπιστευτούμε. Οι αντιφάσεις δημιούργησαν τον πολιτισμό. Η επιστήμη μάς έκανε θανάσιμα επικίνδυνους.

Αυτό είναι ο συναρπαστικός απολογισμός της εκπληκτικής μας ιστορίας – από ασήμαντοι πίθηκοι, άρχοντες του κόσμου.»

Αυτά είναι γραμμένα στο οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης και πραγματικά συμπυκνώνουν το μαγικό ταξίδι στην ιστορία του ανθρώπου.

βιβλία

Σαν βασικούς πυλώνες ο Harari χρησιμοποιεί τις «επαναστάσεις» στην ανθρώπινη ιστορία ως σημεία καμπής της πορείας του Sapiens. Έτσι αναλύονται η γνωσιακή, η αγροτική και η επιστημονική επανάσταση και ό,τι αυτές φέρουν μαζί τους. Είναι ένα βιβλίο, πραγματική εγκυκλοπαίδεια, καθώς συνδυάζει μέσα του τόσα πολλά πράγματα που αφορούν τον άνθρωπο, τη σχέση του με άλλους ανθρώπους, τα ζώα, τη φύση.

Όλα αυτά γραμμένα με έναν τρόπο εξαιρετικά κατανοητό και καθόλου ωραιοποιημένο όπως γίνεται σε πολλά βιβλία. Νιώθεις πραγματικά μια ζεστασιά όταν μπαίνεις στο χρονόσπιτο του Harari, ο οποίος είναι ένας πραγματικός οικοδεσπότης.

«Η εκπληκτική διάνοια του Harari φωτίζει τις μεγαλύτερες τομές στην ανθρώπινη ιστορία… ένα σπουδαίο ανάγνωσμα για σοβαρούς, αναστοχαστικούς σάπιενς», γράφει η Washington Post.

Homo Deus – Yuval Noah Harari

Σε συνέχεια του προηγούμενου θησαυρού, έρχεται να προστεθεί στη συλλογή με τα βιβλία και το επόμενο διαμάντι του Harari, το Homo Deus. «Ο άνθρωπος που έγινε Θεός».

Ουσιαστικά, αναλύονται ενδεχόμενα για το ποια είναι τα πιθανά και κάπως απίθανα σενάρια στα οποία μπορεί να οδηγηθεί η ανθρωπότητα στο άμεσο και μακρινό μάλλον. Μέσα σε όλα αυτά όμως κάνει μία επισκόπηση και στο παρελθόν ώστε να μπορεί να εξηγήσει και να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον.

Έτσι, ξεδιαλύνονται έννοιες όπως η νεωτερική σύμβαση, η ανθρωπιστική επανάσταση, η αγροτική συμφωνία, ο πόλεμος και η τεχνητή νοημοσύνη με τη μοναδική γραφή του Harari που για μια ακόμα φορά σε βουτάει στη θάλασσα της γνώσης με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Θα μας καταστρέψουν τα ρομπότ; Θα γίνει monkey apocalypse; Θα απαντηθεί εν τέλει το ερώτημα της Παπαδοπούλου «Πότε θα γίνει μάνα;». Αυτά και άλλα, πραγματικά, πολλά θα απαντηθούν ή και θα παραμείνουν σα φιλοσοφικά ερωτήματα στο εν λόγω βιβλίο.

«Ένα ευφυέστατο βιβλίο, γεμάτο οξυδερκείς ενοράσεις και καυστικό πνεύμα… Δύσκολο να διαβαστεί χωρίς ένα ανατριχιαστικό αίσθημα ιλίγγου», γράφει η The Guardian.

Η μαγεία της πραγματικότητας- Richard Dawkins

Αν θες να μάθεις πώς λειτουργεί ο κόσμος μέσα από ένα καλοφτιαγμένο βιβλίο με ζουμερές εικόνες και σκληρό εξώφυλλο τότε εδώ είσαι.

Αλήθεια, ξέρεις πώς προκαλείται ο σεισμός και το ουράνιο τόξο; Γνωρίζεις το λόγο που υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη ζώων; Είμαστε άραγε μόνοι στο σύμπαν; Και γιατί επιτέλους συμβαίνουν άσχημα πράγματα σ’ αυτόν τον σκληρό κόσμο; Ερωτήματα απλά ή και όχι…

βιβλία

Άφησε τον Dawkins να σε ταξιδέψει με την πένα του και τις εκπληκτικές εικόνες που χρησιμοποιεί και θα με θυμηθείς!

Καλή ανάγνωση λοιπόν και καλό ταξίδι στη γνώση!


Παρόμοια άρθρα:

Aκολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project

Γιώργος Τσομίδης
Είμαι ο Γιώργος Τσομίδης και σπουδάζω στο τμήμα μουσικών σπουδών του Εκπα. Παράλληλα μελετάω πιάνο και κοντραμπάσο και ασχολούμαι με το χορό και το θέατρο. Αγαπώ πολλά πράγματα.Το σινεμά,τα βιβλία,η φωτογραφία,η φύση και τα ταξίδια είναι μερικά από αυτά.Άλλα είναι ο αυθορμητισμός και το γέλιο. Δε μισώ πολλά πράγματα.Ίσως τα ΚΤΕΛ και τα κουνούπια, 2 πράγματα με τα οποία δυστυχώς είμαι καταδικασμένος να συνυπάρξω.Εδώ θα μιλήσω για πράγματα που βρίσκω ενδιαφέροντα σε ό,τι αγαπώ και θαυμάζω.Φύγαμε;

Latest Articles

Διάβασε επίσης...