Αισχροκέρδεια και αδικία.
Πηγή: pinterest.com
Ηχογράφηση από τη Τζωρτζίνα Γεωργακοπούλου:
Βρισκόμενοι σε μία εποχή όπου τα σκάνδαλα χρηματισμού επιφανών προσώπων και η γενικότερη αδικία ολοένα και αυξάνονται. Θα ήταν σαν να τηρείται αιδήμων σιγή εκ μέρους όλων μας, αν απλά συνεχίζαμε να παραβλέπουμε τα αισχρά αυτά φαινόμενα. Χωρίς να δρούμε ενάντια σε αυτή την έλλειψη υπευθυνότητας. Μία συμπεριφορά που διακατέχει τον βίο των σύγχρονων ανθρώπων εν γένει και την άσκηση των επαγγελμάτων τους ειδικότερα. Σκοπός μας σε κάθε περίπτωση δεν θα έπρεπε να είναι τόσο ο καταλογισμός ευθυνών όσο η εύρεση τρόπων άμβλυνσης αυτών των περιπτώσεων.
Από πού πηγάζει μια τέτοια συμπεριφορά;
Πρωταρχικά, αξίζει να σημειωθεί πως ο βασικότερος λόγος ύπαρξης αυτών των συμπεριφορών είναι η απουσία υγιών προτύπων και η έλλειψη ηθικών αρχών και βασικών αξιών που χαρακτηρίζει τους σύγχρονους ανθρώπους. Επομένως, δεν είναι τυχαίο που οι σημερινοί άνθρωποι έχουν θυσιάσει όλες τους τις αξίες στο βωμό του χρήματος και χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα για να πετύχουν τον λεγόμενο “εύκολο πλουτισμό”. Το παραπάνω γεγονός εξηγεί και την υποδούλωση των περισσότερων ατόμων στα υλικά αγαθά και το χρησιμοθηρικό πνεύμα που τα διακατέχει. Η αδικία βοά και η πολιτεία δεν κάνει τίποτα. Πώς φτάσαμε ως εδώ και τι ελπίδες άραγε υπάρχουν για αλλαγή και εξέλιξη;
Ανευθυνότητα & ενοχές;
Αυτή η ιδιοτέλεια και η αδικία με την οποία αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος όλες τις καταστάσεις έχει άμεσες επιπτώσεις και στην επαγγελματική ζωή του, όπου όντας ανεύθυνος μπορεί να επηρεάσει σοβαρά και τους συναδέλφους του, οι οποίοι δεν είναι πάντα το ίδιο “ένοχοι”. Δεν είναι λίγες οι φορές, λοιπόν, που οι άνθρωποι προτάσσουν το “εγώ” αντί του “εμείς” για να εξυπηρετήσουν οικονομικά συμφέροντα. Για να επωφεληθούν, δηλαδή, οι ίδιοι, αγνοώντας τις αρνητικές επιδράσεις που ασκούν στους συνανθρώπους τους. Κρίνεται, επομένως, απαραίτητο να αναζητηθούν τα βαθύτερα κίνητρα για την άμβλυνση του φαινομένου αυτού πριν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις. Παρακάτω, λοιπόν, θα συνεξετασθούν και θα προταθούν ορισμένες λύσεις, ώστε να γίνουν οι σύγχρονοι άνθρωποι πιο υπεύθυνοι κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.
Μια πρώτη προσπάθεια καταπολέμησης της αισχροκέρδειας
Από τη μία πλευρά, είναι αναγκαία η καλλιέργεια ανθρωπιστικών αξιών όπως είναι η αξιοκρατία, η ευσυνειδησία και η υπευθυνότητα. Από την άλλη, ο σεβασμός αλλά και η προβολή υγιών προτύπων θα έπρεπε να είναι το δεδομένο της υπόθεσης. Εκ παραλλήλου, ήδη από τη νεαρή τους ηλικία τα άτομα θα έπρεπε να ωθούνται στη σωστή επιλογή επαγγέλματος. Κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί σαφώς τόσο από την πλευρά της οικογένειας και του άμεσου κοινωνικού περιβάλλοντος όσο και από το σχολείο και το κράτος. Ως εκ τούτου, πρέπει να αποβάλουν οι σημερινοί άνθρωποι τις συμφεροντολογικές αντιλήψεις τους και να καταπολεμήσουν τον ωφελιμισμό τους με την παιδεία και τη μόρφωση.
Λήψη έμπρακτων μέτρων

Από την άλλη, καλό θα ήταν να υπάρχουν αντιδράσεις από μέρους όλων μας όταν οι επαγγελματίες αδιαφορούν και δεν ανταποκρίνονται στις ευθύνες τους. Πιο συγκεκριμένα, είναι καθήκον της πολιτείας να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις όταν παρατηρεί τέτοιες ανεξέλεγκτες ενέργειες στον επαγγελματικό χώρο. Και τελικά, όσο σημαντική είναι η ύπαρξη ορθού επαγγελματικού προσανατολισμού άλλο τόσο οφείλει και το ίδιο το άτομο να είναι σε θέση να επιλέγει συνειδητά την μελλοντική του εργασία και όχι κάτω από πιέσεις. Κι αυτό ώστε να ασκεί ο καθένας με υπευθυνότητα και σύνεση την εργασία του σεβόμενος τον εαυτό του και τους συνανθρώπους του.

Θα οδηγήσει κάπου η όλη προσπάθεια;

Σίγουρα τα σκάνδαλα χρηματισμού και η γενικότερη αδικία δεν θα σταματήσουν να υφίστανται και αυτό το γεγονός δεν είναι απορίας άξιο σε έναν κόσμο όπου η πλειοψηφία έχει υιοθετήσει τη λογική της «ήσσονος» προσπάθειας. Ωστόσο, δεν θεωρείται ουτοπία το να ελπίζει κανείς στην περιστολή του φαινομένου εφόσον υπάρξει άμεση κινητοποίηση όλων των φορέων κοινωνικοποίησης. Δεν ξέρω. Ίσως, ήμουν ανέκαθεν αιθεροβάμων και μου άρεσε να ονειροβατώ. Όμως, εξακολουθώ να ελπίζω στη δύναμη του ανθρώπου και την ικανότητά μας να βελτιωθούμε.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.