αιχμηρά αντικείμενα
Πηγή εικόνας: frapress.gr/

Ηχογράφηση από τη Σοφία Σακαρίκου:

Υπάρχουν κάποιες ιστορίες ανθρώπων που συγκλονίζουν, αλλά μπορεί κανείς να ταυτιστεί μαζί τους. Βέβαια, υπάρχουν και εκείνες, που φαντάζουν εξωπραγματικές και κανένας δεν θα μπορούσε ποτέ να συνδέσει τον εαυτό του μαζί τους. Το Αιχμηρά αντικείμενα αποτελεί αναμφίβολα ένα βιβλίο που θα καθηλώσει τον αναγνώστη. Μοναχικοί άνθρωποι, ιδιόρρυθμες σχέσεις, μυστικά καλά κρυμμένα, ανεξιχνίαστα εγκλήματα, πισωγυρίσματα και ένας φαύλος κύκλος που κλείνει μέσα του παρόν και παρελθόν.

Υπόθεση

Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα σε ένα ήσυχο μέρος του Μιζούρι, το Wind Gap. Αυτή την ιδιαίτερη ησυχία της επαρχίας, θα ταράξουν δύο εγκλήματα. Η στυγερή δολοφονία ενός κοριτσιού και η εξαφάνιση ενός άλλου. Εδώ, η πρωταγωνίστριά μας κάνει την εμφάνισή της. Η δημοσιογράφος Καμίλ Πρίκερ. Με καταγωγή από το Wind Gap, η Καμίλ θα επιστρέψει πίσω στην γενέτειρά της, με στόχο να ανακαλύψει τι συνέβη στα 2 κορίτσια. Όλα θα ανατραπούν.

Η Καμίλ θα συναντήσει ξανά την δυσλειτουργική οικογένειά της. Πιο συγκεκριμένα, την ιδιόρρυθμη μητέρα της και την ετεροθαλή αδερφή της, την οποία ίσα που γνωρίζει. Η προβληματική σχέση της με τη μητέρα της, θα γίνει η αιτία ώστε καλά κρυμμένα μυστικά να έρθουν στο φως της επιφάνειας. Τι μπορεί, άραγε, να υπάρχει πίσω από την φυγή της Καμίλ; Ποιες θα είναι οι συνέπειες της επανένωσής της με την οικογένειά της;

Στην προσπάθεια να ανακαλύψει τα όσα συνέβησαν στα δύο κορίτσια, θα έρθει αντιμέτωπη με τους παιδικούς της φόβους και με όσα αιχμηρά αντικείμενα κρατά στην ψυχή της. Αυτά που γδέρνουν την ψυχική και σωματική της ευημερία. Ωστόσο, για την εξιχνίαση των εγκλημάτων, η λύση φαινομενικά είναι μία. Να εισχωρήσει η Καμίλ στα άδυτα της τραυματισμένης ψυχοσύνθεσής της και να αντιμετωπίσει τους φόβους της, βρίσκοντας την πολυπόθητη διέξοδο.

"<yoastmarkΤα πρόσωπα

Η ιστορία εστιάζει σε 3 βασικά πρόσωπα, ενώ διάφορα άλλα κάνουν την εμφάνισή τους, όσο η πλοκή εξελίσσεται.

Καμίλ: η βασική πρωταγωνίστρια του βιβλίου. Έχοντας νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, παλεύει να βρει τον εαυτό της και να ορθοποδήσει. Αντιμετωπίζοντας τα αιχμηρά αντικείμενα της ζωής της, τις τοξικές σχέσεις με τα άτομα γύρω της αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό, προσπαθεί να ολοκληρώσει την αποστολή που της ανέθεσαν. Να διαλευκάνει, ως δημοσιογράφος, την δολοφονία και την εξαφάνιση των δύο κοριτσιών

Αντόρα: η μητέρα της Καμίλ. Μία γυναίκα ιδιόρρυθμη και λεπτεπίλεπτη, που αποπνέει μια ιδιαίτερη αύρα και που βιώνει μια προβληματική σχέση με την πρωταγωνίστρια. Κάνοντας όπλο της την φαινομενική αδυναμία και θλίψη της, καταφέρνει να χειραγωγεί τα πλήθη.

Άμμα: η μικρή, ετεροθαλής αδερφή της Καμίλ. Ένα κορίτσι με ασύλληπτη, πορσελάνινη ομορφιά, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «το καλό παιδί» της οικογένειας. Έχοντας μία μοναδική σχέση αγάπης και λατρείας με τη μητέρα της, βγάζει τη μάσκα της και ελευθερώνει τον δικό της πραγματικό εαυτό, πίσω από τα βλέμματα των υπολοίπων.

gillian flynn
Πηγή εικόνας: prhspeakers.com

Το βιβλίο και η συγγραφέας

Το Αιχμηρά αντικείμενα κυκλοφόρησε, αρχικά, το 2006 με τον πρωτότυπο τίτλο Sharp Objects, ενώ η μεταφρασμένη το 2015 με μεγάλη επιτυχία. Συνεπώς, το βιβλίο αποτελεί best seller, με εκατομμύρια αντίτυπα ανά τον κόσμο και πολλαπλές μεταφράσεις. Κέρδισε, έτσι, τα βραβεία CWA Ian Fleming Steel Dagger και CWA New Blood Fiction Dagger. Αργότερα, τον Ιούλιο του 2018 έγινε επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά με τίτλο Sharp Objects από το HBO, δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην μοναδική Amy Adams.

Η Gillian Flynn έκανε την αρχή στη συγγραφική της πορεία με αυτό το ψυχολογικό θρίλερ που καθηλώνει. Συγκεκριμένα, αποτελεί το πρώτο της έργο που ο κόσμος αγάπησε τόσο ως βιβλίο, όσο και ως σειρά. Έπειτα, έφερε στους αναγνώστες τα άλλα δύο, επίσης πολύ επιτυχημένα βιβλία της, Σκοτεινός Τόπος (Dark Places, 2009) και Το κορίτσι που εξαφανίστηκε (Gone Girl, 2012). Και τα δύο αυτά βιβλία έγιναν τηλεοπτικές επιτυχίες, καθηλώνοντας το τηλεοπτικό κοινό.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

sharp objects movie
Πηγή εικόνας: imdb.com

Συμπερασματικά

Σίγουρα, τόσο το βιβλίο, όσο και η σειρά, κρατάνε το ενδιαφέρον αμείωτο. Η πλοκή οδηγεί το αναγνωστικό κοινό μέσα σε έναν λαβύρινθο δίχως διέξοδο. Πολλά είναι τα ζητήματα που θίγει το βιβλίο. Οι οικογενειακές σχέσεις, η σχέση αγάπης-μίσους με τον ίδιο μας τον εαυτό, οι μάσκες που ενδεχομένως οι άνθρωποι γύρω μας φοράνε, αλλά κυρίως ο αυτοσεβασμός.

Το Αιχμηρά αντικείμενα, απευθυνόμενο σε κοινό άνω των 18 ετών, θα σας αφήσει άναυδους.

 


Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.