phrogging
Πηγή: eu.azcentral.com

Κάποια αντικείμενα στο σπίτι σας ξαφνικά εξαφανίζονται και μετά εμφανίζονται σε διάφορα σημεία; Έχετε την άβολη αίσθηση ότι σας παρακολουθούν; Ακούτε περίεργους θορύβους ενώ είστε μόνοι στο διαμέρισμά σας; Πριν χάσετε το μυαλό σας και πιστέψετε ότι το σπίτι σας έχει καταληφθεί από κάποιο πνεύμα, σκεφτείτε την περίπτωση του phrogging και ψάξτε καλά τους χώρους του σπιτιού που κατοικείτε. Στην περίπτωση αυτή, κάποιος άνθρωπος είναι πιθανό να μένει μαζί σας και να βρίσκεται κρυμμένος κάπου χωρίς να το ξέρετε. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μένουν κάπου παράνομα. Συνήθως πρόκειται για φαρσέρ που παρατηρούν και καταγράφουν την καθημερινότητα των ιδιοκτητών και στη συνέχεια τα δημοσιεύουν στο διαδίκτυο.

Με τον όρο phrogging περιγράφεται η πράξη κατά την οποία κάποιος άγνωστος εισβάλει κρυφά και μένει στο σπίτι κάποιου ιδιοκτήτη, εν αγνοία του και χωρίς τη θέλησή του, για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο όρος phrogging, που αποδόθηκε στο συγκεκριμένο φαινόμενο, προέρχεται από την αγγλική λέξη frog, που σημαίνει βάτραχος, εξαιτίας της ικανότητας των βατράχων να προσαρμόζονται εύκολα στο περιβάλλον και να πηδούν από μέρος σε μέρος. Phrogs και phroggers, λοιπόν, λέγονται τα άτομα τα οποία μένουν παράνομα σε κατοικημένα σπίτια. Για πολλά χρόνια το phrogging θεωρούνταν αστικός μύθος. Ωστόσο, πρόκειται για πραγματικό φαινόμενο και πολλοί άνθρωποι έχουν εντοπιστεί να το κάνουν.

Οι «νόμοι» των phroggers

Η παράνομη διαμονή από τους phroggers έχει σαν στόχο το να συνυπάρχουν μαζί με τους ένοικους χωρίς να ανιχνεύονται. Ένας νόμος που οι ίδιοι συνήθως ορίζουν κατά την διαμονή τους είναι πως πρέπει να σέβονται τους ιδιοκτήτες του σπιτιού και να αφήνουν το χώρο όπως τον βρήκαν την πρώτη φορά. Κάτι που δεν εφαρμόζεται πάντα από όλους τους phroggers. Παρ’ όλους τους νόμους που έχουν οι ίδιοι ορίσει μεταξύ τους, πρόκειται για παράνομη πράξη και διώκεται ποινικά, μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση και φυσικά ενέχει κινδύνους σε περίπτωση που ο παραβάτης έρθει αντιμέτωπος με κάποιον φοβισμένο ή θυμωμένο ιδιοκτήτη.

Πηγή: pikist.com

Ο «κώδικας των phroggers», είναι το σύνολο των κανόνων που πρέπει ένας phrogger να ακολουθεί, αν και όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δεν ακολουθείται από όλους τους phroggers. Τέσσερις από τους κανόνες είναι οι εξής: Πρώτον, μην εντοπιστείτε. Δεύτερον, κρατάτε τον εαυτό σας καθαρό. Τρίτον, πάρτε μόνο ό,τι χρειάζεστε, το φαγητό και τα προϊόντα περιποίησης είναι μέσα στα δίκαια πλαίσια της διαμονής. Οποιαδήποτε άλλη λήψη δεν επιτρέπεται. Τέταρτον, όταν πρέπει να εγκαταλείψετε το phrogging, αφήστε τον χώρο έτσι ακριβώς όπως τον βρήκατε, με άλλα λόγια, μην καταστρέφετε το σπίτι.

Οι περιπτώσεις phrogging

Κατά τη διάρκεια της παράνομης αυτής διαμονής, τα άτομα συνήθως κρύβονται σε μέρη του σπιτιού που είναι λιγότερο ή και καθόλου προσβάσιμα στους νόμιμους ενοίκους, όπως σε σοφίτες και υπόγεια. Αν και ακούγεται περισσότερο σαν αστικός μύθος, πολλές είναι οι αναφορές από ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν καταγγείλει περιπτώσεις phrogging. Μία από αυτές είναι η περίπτωση που ο τραγουδιστής George Michael είχε βρει το 2012 κρυμμένο phrogger, ο οποίος ζούσε για τέσσερις ημέρες κάτω από τις σανίδες του δαπέδου του σπιτιού του. Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση ενός Ιάπωνα, ο οποίος ανακάλυψε το 2008 ότι στο επάνω μέρος της ντουλάπας του ζούσε μία άστεγη γυναίκα. Το γεγονός κατέγραψε η κάμερα που τοποθέτησε ο ίδιος στο διαμέρισμά του, μετά από υποψίες ότι κάτι δε πάει καλά, αφού του έλειπαν συνέχεια τρόφιμα.

Τον περασμένο Ιανουάριο στην Αυστραλία, ιδιοκτήτρια διαμερίσματος, μετά από την παρατήρηση διάφορων περίεργων φαινομένων, έμαθε για την παραμονή phrogger στο σπίτι της. Ύστερα από αστυνομική έρευνα, ανακάλυψαν ανοιχτό φρεάτιο και ενδείξεις ότι κάποιος ζούσε εκεί κρυφά για πολλές εβδομάδες. Το 2008, στην Αμερική, ένας άνδρας έζησε για μία εβδομάδα στην σοφίτα του σπιτιού μιας οικογένειας. Όταν άρχισαν να χάνονται κάποια πράγματα, όπως χρήματα και ένα ipod, η οικογένεια έγινε καχύποπτη. Ο άνδρας ανακαλύφθηκε κρυμμένος στη σοφίτα φορώντας τα ρούχα τους.

Πηγή: lakecomoholiday.com

Το 2012 ένας άνδρας στην νότια Καρολίνα έζησε απαρατήρητος στη σοφίτα της πρώην κοπέλας του για δύο εβδομάδες. Όταν η ιδιοκτήτρια του σπιτιού άρχισε να ακούει θορύβους από τη σοφίτα, σκέφτηκε ότι μπορεί να ήταν σημάδια πως το σπίτι της ήταν στοιχειωμένο. Οι γιοί της ανακάλυψαν τον άνδρα ο οποίος τράπηκε σε φυγή πριν προλάβει η αστυνομία να τον συλλάβει. Στην Ταιβάν, αντίστοιχα, ένας ντόπιος άστεγος εκμεταλλεύτηκε την πολύωρη απουσία μιας φοιτήτριας της νοσηλευτικής για να κοιμάται στο κρεβάτι της.

Τα κριτήρια και η εισβολή στα σπίτια

Οι phroggers, επιλέγουν συνήθως μεγάλα και πολυτελή σπίτια, εξαιτίας της ευρυχωρίας που διαθέτουν και των πολλών βοηθητικών χώρων. Επιλέγουν σπίτια που βρίσκονται κυρίως σε απομακρυσμένες θέσεις και περιοχές, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Έτσι χρησιμοποιούν τα σπίτια όταν οι ένοικοι λείπουν και κρύβονται όταν εκείνοι βρίσκονται εκεί. Ζουν στη σιωπή προσπαθώντας να περάσουν απαρατήρητοι, έχοντας γνώση για όλες τις κινήσεις των ιδιοκτητών. Η διάρκεια παραμονής τους τις περισσότερες φορές είναι σύντομη για το λόγο ότι φοβούνται να μην τους ανακαλύψουν.

phrogging
Πηγή: Youtube.com

Σε έρευνες που έχουν διεξαχθεί, ιδιοκτήτες σπιτιών που έπεσαν θύματα phrogging, βρήκαν μετά από καιρό σε χώρους που δεν χρησιμοποιούσαν συχνά, υπολείμματα παράνομης διαμονής, όπως στρώματα και άλλα προσωπικά αντικείμενα κάποιου phrogger. Επίσης, σε περιπτώσεις ανακαινίσεων σπιτιών, έχουν αναφερθεί ψεύτικοι τοίχοι που κάλυπταν κάποιο μικρό δωμάτιo. Eκεί έχουν βρεθεί ρούχα, βιβλία και προϊόντα προσωπικής υγιεινής που δεν ανήκαν στους νόμιμους κατοίκους.

phrogging
Πηγή: discover.hubpages.com

Προστασία

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μέσα ώστε να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες από τυχόν καταπατητές των σπιτιών τους. Οι κάμερες ασφαλείας και κυρίως αυτές που είναι ορατές, θεωρούνται ένα αποτελεσματικό προληπτικό μέσο. Τα φώτα ανίχνευσης κινήσεων και οι  συναγερμοί αυξάνουν την ασφάλεια. Ο έλεγχος του σπιτιού είναι επίσης σημαντικός, κυρίως στα μέρη που δεν χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα, όπως υπόγεια, σοφίτες, γκαράζ και βοηθητικοί χώροι. Επίσης οι αρχές προτείνουν στους ιδιοκτήτες να αλλάζουν κλειδαριές όταν χάσουν κάποιο κλειδί ή όταν μετακομίζουν σε ένα καινούργιο σπίτι.

Παράδοξο ή όχι, είναι ένα γεγονός που πραγματικά συμβαίνει, κυρίως από άστεγους ή ανθρώπους που έχουν την πρόθεση να κάνουν phrogging για πλάκα. Οι προθέσεις των ανθρώπων που το κάνουν από ανάγκη, δεν είναι να βλάψουν τον ιδιοκτήτη ή τον χώρο. Συνήθως επιδιώκουν να απολαύσουν τις ανέσεις ενός σπιτιού που δεν έχουν. Όσο φυσικά αυτό είναι εφικτό, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι ζουν κρυμμένοι και φοβισμένοι με την σκέψη ότι μπορεί να ανακαλυφθούν. Οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί από τις αστυνομικές αρχές είναι πολλές. Βέβαια, ακόμη και αν οι προθέσεις τους δεν είναι κακοπροαίρετες, αυτό δεν σημαίνει πως αυτό που κάνουν είναι επιτρεπτό. Εξάλλου, πρόκειται για πράξεις που είναι ενάντια στην ιδιωτικότητα του κάθε ιδιοκτήτη και του προσωπικού του χώρου.


Πηγή που χρησιμοποιήθηκε:


Παρόμοια Άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.