aurora
Πηγή εικόνας: thelineofbestfit.com

Πριν ξεκινήσω να σας αναλύω την AURORA και τη μαγεία που μεταφέρει από τη μουσική της, θα ήθελα να φτιάξω μια εικόνα στο μυαλό σας. Κλείστε λοιπόν τα μάτια σας και φανταστείτε πως βρίσκεστε σε ένα δάσος. Το γλυκό κελάδισμα των πουλιών διαπερνά τα αυτιά σας σαν μελωδία από έναν άλλο κόσμο. Τα φύλλα των δέντρων παίρνουν μέρος σε έναν χορό κίνησης και γαλήνης. Το ένα κλαδί χτυπάει το διπλανό του αφήνοντας ένα ηχόχρωμα ζωντάνιας. Μια δόνηση διαπερνά τα γυμνά σας πόδια από το μαλακό χώμα του εδάφους. Ανοίγετε τα μάτια σας και ακολουθείτε την αίσθηση. Και κάπου στο βάθος, ανάμεσα στα δέντρα με όλα τα πανέμορφα χρώματα, βλέπετε ένα βασίλειο. Ακούτε τον ήχο της μουσικής που μόνιμα ηχεί και βγαίνει από παντού. Κόσμος που χορεύει αισθάνοντας την κάθε μελωδία να ταρακουνάει το σώμα του σας παρασύρει να κάνετε το ίδιο.

Πείτε μου λίγο, αυτό πώς σας κάνει να αισθάνεστε; Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσα να συνεχίσω να περιγράφω τις αισθήσεις και τις εικόνες που μου μεταφέρουν τα τραγούδια της. Αυτό όμως θα συνεπαγόταν με μία ατελείωτη και μακροσκελή έκθεση. Οπότε ας ταξιδέψουμε στον κόσμο της AURORA και στη μαγεία που μεταφέρει.

Aurora Aksnes (AURORA)
aurora
Πηγή εικόνας: tumbex.com

Γεννημένη στις 15 Ιουλίου του 1996, διανύει πλέον τα εικοσιπέντε της χρόνια. Η Νορβηγία, τόπος καταγωγής και γέννησής της, ήταν και εξακολουθεί να είναι μέρος της έμπνευσής της. Οι τεράστιες εκτάσεις από πράσινα τοπία, και η ηρεμία που αυτά μετέφεραν αποτέλεσαν το κύριο συστατικό στη δημιουργία της μουσικής της. Από αρκετά μικρή ηλικία έβαλε το τραγούδι στη ζωή της, αλλά όχι ως σκοπό τη διάδοσή του. Μετά από τη βοήθεια της μαμάς της, κατέληξε να παράγει μουσική για το κοινό που πιστεύει πως το χρειάζεται. Υπάρχει κόσμος, έξω από το δικό της περιβάλλον, που με οδηγό τη μουσική της μπορεί να καταλήξει να γιατρεύει τις ψυχικές πληγές του και σε αυτό ήθελε να συμβάλλει.

Οι δύο αδερφές της Miranda και Viktoria Aksnes, με σπουδές ως makeup artist και costume designer αντίστοιχα, έχουν τον πρωταρχικό ρόλο στην εμφάνιση της τραγουδίστριας. Ως διαφορετικό παιδί, σε σχέση με το κοινό κανονικό, είχαν τον φόβο πως θα αποκτούσε προβλήματα στα παιδικά της χρόνια. Η συμπεριφορά της στην καθημερινότητα και ο τρόπος που ντυνόταν ήταν τα στοιχεία που αποτέλεσαν τον πυρήνα της σκέψης και φοβίας τους.

Η οπτική της

Στη συνέντευξή της στο NYLON εκμυστηρεύεται πως εμπνέεται από τη φύση, μάλιστα την αποκαλεί με το θηλυκό γένος. Συγκεκριμένα αναφέρει:

She is life and death. She creates and destroys. She is so beautiful…

Η ενδυμασία της πηγάζει από τα συναισθήματά της. Όπως αναφέρει επιλέγει να ακολουθεί αυτή την οπτική γιατί νιώθει πως έτσι επηρεάζει την προσέγγισή της στη ζωή. Οι μακριές φούστες, που είναι το κύριο ρούχο που θα παρατηρήσει κανείς πως δεν αποχωρίζεται, της θυμίζουν τις μάγισσες. Πιστεύει πως οι γυναίκες είναι κάπως συνδεδεμένες με έξυπνες μάγισσες οι οποίες θυσιάστηκαν και οφείλει να τις τιμήσει με τον δικό της τρόπο και προσθέτει πως όταν βρίσκεται έξω στη φύση είναι το μοναδικό μέρος στο οποίο μπορεί να υπάρξει και να είναι ο εαυτός της. Επίσης η ομορφιά με μια γενική έννοια την παρακινεί προς παρακολούθηση. Η όμορφη εμφάνιση ενός ανθρώπου, που οι περισσότεροι από εμάς καθόμαστε να παρατηρήσουμε, δεν είναι αυτό που την ιντριγκάρει τόσο. Αλλά η κίνησή τους, ή η κρυμμένη ομορφιά όπως αποκαλεί τα μυστικά πίσω από το πρόσωπο είναι εκείνα που θα της τραβήξουν τη προσοχή.

aurora
Πηγή εικόνας: artists-i-follow.fandom.com

Για να ξεκινήσει κάποιος με την μουσική της πορεία πιστεύει πως το Runaway είναι αυτό που αξίζει ως πρώτο τραγούδι. Οπότε πάμε να δούμε κάποια σημαντικά κομμάτια της, να εξερευνήσουμε μαζί τους λόγους που αξίζει να την ακούσετε. Επίσης, θα πρότεινα για καλύτερη εμπειρία την χρήση ακουστικών ώστε να νιώσετε όλους τους ήχους που χρησιμοποιεί.

Runaway

Πολλοί από εσάς ίσως, αν είστε χρήστες του TikTok, να το έχετε ήδη ακούσει. Παρόλο που η καραντίνα βοήθησε να εκτοξευτεί η εφαρμογή, το κίνητρο για την ανάδυση του τραγουδιού και η χρονική περίοδος της δημιουργίας του απέχει πολύ από αυτό. Ήταν το πρώτο τραγούδι που σύνθεσε σε ηλικία δώδεκα ετών και βγήκε στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο του 2015. Για την ίδια, όσο και για τον κόσμο που το ακούει, οι στοίχοι και η έννοιά τους δεν είχαν συνοχή και κατανόηση. Η ΑURORA όσο τα χρόνια περνάνε, συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο πως ενώ το έγραψε χρόνια πριν, τώρα κατανοεί περισσότερο τη σημασία του. Η ιδέα ενός όχι απαραίτητα φυσικού μέρους ως σπίτι που υπάρχει στη περίπτωση που κάποιος θελήσει να σταματήσει να τρέχει. Γιατί το να τρέχεις δεν σημαίνει μόνο τη φυσική άσκηση ή την αποφυγή κάποιας κατάστασης.

Running with the wolves

Η ανακάλυψη της τραγουδίστριας από εμένα ήρθε μέσω του συγκεκριμένου τραγουδιού. Μια σειρά που έχει να κάνει με λύκους ήταν η άμαξα που με μετέφερε στον κόσμο της. Παρά τη χρήση της λέξης λύκος, το τραγούδι δεν έχει την κυριολεκτική του σημασία. Είναι δυναμικό, έντονο, με ήχους που σε παραπέμπουν σε έναν άλλο κόσμο όπως θα παρατηρήσετε ακούγοντας τα κομμάτια της. Η αίσθηση της ελευθερίας και της σύνδεσης με τη φύση είναι αυτά που μεταφέρει το άκουσμά του. Ένας κόσμος μακριά από τη τεχνολογία, που μας κρατάει με γερές ρίζες στο έδαφος. Αυτό που πλέον έχουμε ως πραγματικότητα είναι και αυτό που μας τραβάει μακριά από τη φύση.

The Seed

Ένα ανατριχιαστικό τραγούδι που δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο. Η AURORA μέσω της μουσικής και τους στίχους της έχει ως σκοπό να ξυπνήσει τους ανθρώπους από τον λήθαργο. Ζούμε σε έναν κόσμο που εκμεταλλεύεται τη φύση. Σκοτώνουμε το μόνο πράγμα που μας δίνει ζωή. Τα πάντα συμβαίνουν για το χρήμα, μέχρι που κανείς δεν θα επωφελείται πια όταν όλη αυτή η μαγεία έχει χαθεί. Το τραγούδι είναι μια κραυγή επανάστασης. Ως πιστός υποστηρικτής της φύσης, που όλοι θα έπρεπε να είμαστε, φωνάζει για μια αλλαγή. Έναν κόσμο που προστατεύει τη φύση, που φροντίζει για την ανάπτυξή της και όχι την οικονομική μας άνεση. Όπως τα λόγια της είναι πικρές γεύσεις από λεμόνι, έτσι και το βίντεο κλιπ εξίσου μας ταράζει με τις εικόνες καταστροφής του περιβάλλοντος. Δείχνει την όμορφη φύση, αλλά ταυτόχρονα και τις επιπτώσεις από τα χέρια των ανθρώπων.

Queendom

Ένας ιδιαίτερος τίτλος που τράβηξε τα βλέμματα και ξεκίνησε τις συζητήσεις. Η AURORA αυτή τη φορά επιλέγει ένα εξίσου σημαντικό θέμα να θέσει. Τη διαφορετικότητα. Είτε σχετίζεται με τις ερωτικές προτιμήσεις, είτε με τους χαρακτήρες που ο κόσμος επιλέγει συνεχώς να απομακρύνει, η τραγουδοποιός τους καλεί όλους στο δικό της βασίλειο. Ένα μέρος όπου όλοι όσοι νιώθουν να τους απωθεί η κοινωνία, μπορούν να συνυπάρξουν με ανθρώπους επίσης κοινωνικά διαγραμμένους. Ένα ελεύθερο μέρος όπου μπορούν να είναι πραγματικά ο εαυτός τους χωρίς να κρίνονται ανελλιπώς. Η αίσθηση μιας χρυσόσκονης που σε υψώνει στον ουρανό είναι το ηχητικό στοιχείο που παρατηρεί κανείς στο συγκεκριμένο τραγούδι. Αρμόζει στην έννοια της ελευθερίας η ευδιάθετη και ανεβαστική νότα του.

Soft Universe

Η πραγματικότητα που πληγεί τους ανθρώπους με ποικίλους τρόπους τους κάνει να θέλουν να ξεφύγουν από τα άγρια δεσμά της. Θλίψη, πόνος, δυστυχία, είναι τα συναισθήματα που οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ξεχάσουμε, ώστε να μην μας παρασύρουν στη μαυρίλα της καθημερινότητας. Ένα σύμπαν με απαλά δεσμά είναι η διαφυγή και τι άλλο θα μπορούσε να εννοεί από έναν άνθρωπο; Στο συγκεκριμένο τραγούδι, ουσιαστικά ζητάει την ύπαρξη ενός ατόμου που να την κάνει να αισθανθεί καλά. Να ξαπλώσουν στο κρεβάτι και να μην διαισθανθούν την καταστροφή που κυκλοφορεί έξω από την πόρτα του σπιτιού. Το τραγούδι χτίζεται όσο περνάνε οι στοίχοι. Γίνεται όλο και πιο έντονο για να δώσει την σημασία που επιθυμεί. Ξεκινάει ήπια με τόνους που αρχίζουν να σε τραβάνε προς την γαλήνη, μέχρι που δυναμώνει όταν το άτομο που ζητούσε, την κάνει να αισθανθεί όπως επιθυμούσε.

Murder song (5,4,3,2,1)

Ένα από τα πιο καταθλιπτικά και βαριά τραγούδια της. Ο πόνος που βγαίνει από τη φωνή της όταν τραγουδάει, οι κινήσεις της που σου μεταφέρουν τον τρόμο και φόβο της στιγμής. Ένα τραγούδι αφιερωμένο στις τοξικές και βίαιες σχέσεις. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλά λόγια που περιγράφουν απόλυτα το τραγούδι. Τα συναισθήματα που εισχωρούν επιθετικά στη ψυχή σου όμως είναι και το μήνυμά της. Η μουσική εσκεμμένα δεν είναι πλούσια και γεμάτη ένταση όπως τα προηγούμενα κομμάτια της. Μια κιθάρα και η φωνή της είναι τα μόνα που χρειάζονται για να αποδώσουν τις πληγές που δημιουργούνται από έναν βίαιο άνθρωπο. Ακόμα και τις μόνιμες, όπως:

He holds the gun against my head I close my eyes and bang, I am dead.

Συμπερασματικά

Κανείς θα παρατηρήσει πως οι εντάσεις και ο δυναμισμός σπάνια λείπουν από τα κομμάτια της. Όσα παρατέθηκαν παραπάνω δεν είναι απλά αγαπημένα κομμάτια, μα κάποιες προτάσεις για να τη γνωρίσετε. Διότι οι επιλογές από καλά τραγούδια της είναι αμέτρητες και το καθένα με το δικό του βαθύ νόημα. Η AURORA έχει καταλήξει να είναι από τις αγαπημένες μου τραγουδίστριες, γιατί έχει έναν συνδυασμό που με τραβάει. Ξεκινάει με τη μουσική, που χρησιμοποιεί ήχους από διάφορα μουσικά όργανα γεμάτα βάθος, που σου διαπερνάνε όλες τις ψυχικές σου στρώσεις. Σε κάνει να εισχωρήσεις στον δικό σου ξεχωριστό κόσμο και να χαθείς μέσα από τη μουσική της. Συνεχίζει με μουσικά στοιχεία της καταγωγής της σε συνδυασμό με τα δικά της συναισθήματα. Και τέλος καταφέρνει να περάσει τα πιο σημαντικά μηνύματα χωρίς ουσιαστικά να πει πολλά.


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

1 COMMENT

Comments are closed.