Tik Tok
Πηγή: www.youtube.com

Είμαι σίγουρη ότι το Tik Tok θα το έχεις ακουστά, εκτός κι αν το έχεις ήδη κατεβασμένο στο κινητό σου και το χρησιμοποιείς μανιωδώς. Και θα έλεγα ότι ίσως καλά κάνεις, καθώς σύμφωνα με την Charli D’ Amelio και την Addison Rae που θα σχολιάσουμε παρακάτω, δεν ξέρεις πού μπορεί να σε βγάλει. Οι εφαρμογές πλέον που κατεβάζουμε στο κινητό μας, όπως το Instagram, έχουν τεράστια δυναμική. Αυτή δεν περιορίζεται μόνο στο ψυχαγωγικό κομμάτι. Κάποιοι ζουν μέσα από αυτές τις εφαρμογές ενώ κάποιοι άλλοι τις χρησιμοποιήσαν σωστά και βρέθηκαν στην κορυφή!

Το φαινόμενο… Zhang Yiming

Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα. Σε αυτό το άρθρο θα σχολιάσουμε και θα περιεργαστούμε την τεράστια επιτυχία του Tik Tok και την πολυδιάστατη χρήση του μέσω της Generation Z. Όλα ξεκίνησαν από τον Zhang Yiming. Ο Zhang είναι ο δέκατος πιο πλούσιος Κινέζος κι έρχεται για να μας δείξει ότι όλα μπορούν να γίνουν αν βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει κι αν πρωτοπορείς στο καθετί. Έτσι λοιπόν κι αυτό το ευρηματικό μυαλό ξεκίνησε την καριέρα του εργαζόμενος σε διάφορα projects και εταιρίες. Εν τέλει, κατέληξε στο να αγοράσει την εφαρμογή Musical.ly (είμαι σίγουρη ότι την θυμάσαι) για 1.000.000.000 δολάρια. Κι έτσι, συνδύασε αυτή την εφαρμογή με Douyin και δημιουργήθηκε το Tik Tok που όλοι ξέρουμε.

Η επιτυχία του ήταν δεδομένη αφού για το 2019 ήταν η εφαρμογή με τα περισσότερα downloads ξεπερνώντας τους 1.000.000.000 χρήστες. Υποστηρίζεται ότι ο μέσος χρήστης περνά κατά μέσο όρο 52 λεπτά κάθε μέρα στην εφαρμογή. Κατά την ταπεινή μου γνώμη,  αυτός ο αριθμός πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος τελικά. Πολλοί την χαρακτηρίζουν ως «εθιστική» εφαρμογή, πράγμα το οποίο ίσως να ισχύει. Πόσες φορές έχουμε πει ότι θα μπούμε να δούμε δυο βιντεάκια και καταλήγουμε να έχουμε χάσει την αίσθηση του χρόνου;

Tik Tok
Πηγή: www.lifo.gr

Τα εμπόδια που προέκυψαν στον δρόμο του προς την επιτυχία

Ας μην βιαστούμε όμως να πούμε ότι ήρθαν όλα εύκολα και ρόδινα για τον Zhang Yiming. Εκτός από τη σκληρή δουλειά που υποθέτουμε ότι κατέβαλλε, δημιουργήθηκαν διάφορα προβλήματα και ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της εφαρμογής. Υποστηρίχθηκε έντονα ότι το κράτος της Κίνας έχει στόχο να συλλέξει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των Αμερικανών. Επίσης, θεωρώντας δεδομένο ότι η Αμερική είναι υπερδύναμη και πρωτοπόρος σε ζητήματα τεχνολογίας και πολιτισμού, δεν άργησε να θεωρηθεί πως αποτελεί απειλή και ότι επί της ουσίας η εφαρμογή «κλέβει» τις αμερικανικές θέσεις εργασίας.

Ο Zhang όμως, μέσω της εταιρίας ByteDance (που δημιούργησε το Tik Tok) πάλεψε με νύχια και με δόντια για να αποδείξει το αντίθετο. Γι’ αυτόν δεν υπήρχε καμία σχέση ανάμεσα στη χρήση της εφαρμογής και της παραβίασης της ιδιωτικότητας και της εθνικής ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή είναι αυτή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Με τα καλά της και τα στραβά της.

Οι «βασίλισσες» του Tik Tok

Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα. Είμαι σίγουρη πως κάθε φορά που «σκρολάρουμε» στο Tik Tok «πέφτουμε» πάνω σε άτομα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν γίνει διάσημα. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που ξεχωρίζουν όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ίσως λοιπόν να έχεις ακουστά την Charli D’ Amelio ή την Addison Rae. Οι δύο αυτές κοπέλες χρησιμοποιούν το Tik Tok εδώ και λίγα χρόνια και απέδειξαν έμπρακτα ότι δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις το συνηθισμένο τρόπο για να βρεθείς στην κορυφή. Αρκεί να εστιάσεις εκεί όπου είσαι καλός, να έχεις θάρρος και πυγμή και να πιστέψεις ότι σε αυτόν τον κόσμο όλα είναι πιθανά.

Tik Tok
Πηγή: www.pngfind.com

Με αυτόν περίπου τον τρόπο η Charli D’ Amelio κατέκτησε την πρώτη θέση στην λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων TikTokers. Τα κέρδη της έφτασαν τα 17 εκατομμύρια δολάρια, με τους New York Times να την χαρακτηρίζουν ως «κυβερνώσα βασίλισσα». Και είναι μόλις 17, ρε παιδιά! Έκτοτε τη συνέχεια μπορείτε να την φανταστείτε… Συνεργασίες, χορηγίες κλπ. Στόχος της όμως πάντα είναι να απολαμβάνει αυτό που κάνει και να μην καταλήγει απλά ως ένα επιχειρηματικό προϊόν.

Αν μας ρώταγε κάποιος τι ακριβώς κάνει και γνωρίζει τέτοια επιτυχία θα λέγαμε ότι μας παρουσιάζει ολιγόλεπτα βίντεο που χορεύει συνήθως διάσημα τραγούδια. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο ακούγονται. Η Charli έχει ταλέντο στον χορό και προσπαθεί σκληρά γι’ αυτό. Κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει διάφορα videos με χορογραφίες της και είναι απλά εξαιρετικές. Το κλειδί μάλιστα ,υποστηρίζει, για ένα επιτυχημένο Tik Tok είναι οι εκφράσεις του προσώπου. Ήταν, επομένως, τυχερή που βρήκε το κατάλληλο μέσο για να αναδείξει το ταλέντο της.

Μια ανάλογη επιτυχία βιώνει και η Addison Rae. Γεννημένη χορεύτρια, ασχολείται με το Tik Tok αλλά και με το τραγούδι και ξεκίνησε την πορεία της όταν ανέβασε το πρώτο της βίντεο… για πλάκα. Ίσως όμως να κατάλαβε ότι τα πράγματα ήταν πιο σοβαρά τελικά κι έτσι οι ακόλουθοί της με τον καιρό εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Ανακεφαλαιώνοντας

Εκτός από αυτές τις δύο νέες κοπέλες (αλλά και φίλες όπως δηλώνουν) υπάρχουν κι άλλα τέτοια διάσημα, ταλαντούχα και ακριβοπληρωμένα παιδιά. Το καθένα έχει να μας πει τη δική του ιστορία κι εμείς είμαστε εδώ για να τις ακούσουμε. Μήπως να σκεφτούμε κι εμείς άραγε να ασχοληθούμε με το Tik Tok;


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.