Nina Simone
Πηγή: cnn.gr / pinterest

Nina Simone. Ένα όνομα, μια ιστορία…

Το πραγματικό της όνομα ήταν Eunice Kathleen Waymon. Γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου του 1933 στη Τράιον της Νότιας Καρολίνας στην Αμερική και απεβίωσε στις 21 Απριλίου του 2003 στο Καρρύ-λα-Ρουέτ στη Νότια Γαλλία. Αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες και εμβληματικότερες παρουσίες στο χώρο της μουσικής σκηνής.

Πιανίστρια, τραγουδίστρια, στιχουργός με ιδιαίτερη και διαφορετική παρουσία. Η ερμηνεία της χαρακτηρίζονταν από πάθος, ένταση, αυθεντικότητα και διαφορετικότητα. Πολλοί ειδικοί την είχαν κατατάξει στην κατηγορία της jazz, αλλά η μουσική της είναι βαθιά επηρεασμένη και έχει στοιχεία από τη blues, τη rhythm and blues και τη soul. Στη δισκογραφία της θα βρει κανείς πολλά διαχρονικά και ξεχωριστά κομμάτια-διαμάντια. Εμείς σήμερα θα ξεχωρίσουμε 4+1 αγαπημένα και θα μάθουμε λίγα λόγια για την ιστορία τους.

Ξεκινώντας λοιπόν με το αγαπημένο πολλών και όχι άδικα…

“I put a spell on you. Because you’re mine. You better stop the things you do. I tell you, I ain’t lying. I ain’t lying”

I put a spell on you

Αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά, αισθησιακά και αγαπημένα κομμάτια της, το οποίο αποτελεί διασκευή του ομώνυμου κομματιού του Jay Hawkins. Είναι το πρώτο single του δίσκου της I put a spell on you, ο οποίος ηχογραφήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1964 και το 1965 κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό. Έχει χαρακτηριστικά από τη vocal jazz, τη blues και την pop. Είχε κατακτήσει ψηλές θέσεις στα billboards και πιο συγκεκριμένα το No.102 pop και No.23 στο U.S. Billboard R&B Chart και No.49 στο U.K. Singles Chart. Το 2014, με ερμηνεύτρια την Annie Lennox, ηχογραφείται ξανά και παρουσιάζεται στο δίσκο της,Nostalgia, με μια πιο σύγχρονη και αγαπημένη εκδοχή.

Ως ακολουθία στο παραπάνω υπέροχο κομμάτι, έρχεται το πολύ γνωστό και αδιαμφησβήτητα, ένα μοναδικό δημιούργημα που σε ταξιδεύει και σε κάνει να αισθάνεσαι good…

“It’s a new dawn, It’s a new day, It’s a new life for me, And I’m feeling good”

Feeling Good ή αλλιώς Feelin’ Good

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια, που αν όχι όλοι, οι περισσότεροι το γνωρίζουμε και το αγαπάμε πολύ. Πρώτη εμφάνιση κάνει το έτος 1964 στο μιούζικαλ “The Roar of the Greasepaint – The Smell of the Crowd”. Δημιουργοί του ήταν οι Άντονι Νιούλι και Λέσλι Μπρίκους. Πρώτος ερμηνευτής ο Cy Grant. Αποτελεί single του δίσκου της “I put a spell on you”. Η διασκευή του κομματιού από τη Nina Simone γνώρισε τεράστια επιτυχία και το έκανε πάρα πολύ γνωστό. Έκτοτε, το απολαμβάνουμε σε πάρα πολλές διασκευές από νέα ονόματα στον καλλιτεχνικό χώρο, όπως ο Avicci και ο Michael Buble.

Από το αφιέρωμα αυτό δε θα μπορούσε να λείπει ένα πολύ ερωτικό και μοναδικό κομμάτι, στους στίχους του οποίου δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι θα νιώσουν μια σύνδεση…

“Just say that I need him as roses need the rain. And tell him that without him my dreams are all in vain. Just say I love him loved him from the start. And tell him that I’m yearning to say what’s in my heart. Just say that I need him as roses need the rain. Tell him that without him my dreams are all in vain”

Just Say I Love Him ή αλλιώς Just Say I Love Her

Αποτελεί ένα διάσημο τραγούδι και μια προσαρμογή του Dicitencello vuje“, το οποίο είναι ένα παραδοσιακό Νεαπολιτάνικο τραγούδι, το οποίο ερμηνεύεται solo τόσο από άνδρες, όσο και από γυναίκες. Δημιουργός του, ήταν ο διάσημος Νεαπολιτάνος συνθέτης Rodolfo Falvo (1887-1937). Διασκευάστηκε από πολλούς, ανάμεσά τους και η Nina Simone. Το 1961 συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο της “Forbidden Fruit”, ενώ η τελική του μορφή παρουσιάστηκε το 1993 στο δίσκο της A Single Woman”.

Rock, Bach, Blues, Gospel, Jazz…

Αν έχεις αναρωτηθεί και εσύ, πώς μια σύνθεση μπορεί να περιλαμβάνει και να προέρχεται από πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, δεν έχεις παρά να ακούσεις το επόμενο κομμάτι, που περιλαμβάνεται σε αυτό το αφιέρωμα!

“Isn’t it a pity, Isn’t it a shame, Yes, how we break each other’s hearts, And cause each other pain”

Isn’t it a Pity

Το κομμάτι αυτό γράφτηκε από τον George Harisson και αφορά τον χωρισμό των The Beatles το 1969. Η Nina Simone, το 1972, παρουσιάζει μια εντεκάλεπτη διασκευή, στο δίσκο της με τίτλο “Emergency Ward!”, το οποίο αποτελούσε την τοποθέτηση της απέναντι στον πόλεμο του Βιετνάμ. Μια μικρότερη εκδοχή του παρουσιάζεται στο The Essential Nina Simone το 1993.  Η ιδιαίτερη φωνή της και οι αλλαγές στους στίχους του κομματιού είναι λίγα από στοιχεία, τα οποία διαμορφώνουν το κλίμα, έτσι ώστε να προβάλει τις δοκιμασίες της δικής της ζωής, αλλά ταυτόχρονα να τοποθετηθεί απέναντι στο παγκόσμιο κίνημα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που ακολούθησε εκείνη την περίοδο.

Φτάνοντας σιγά-σιγά στο τέλος αυτού του αφιερώματος, θα κλείσουμε με ένα κομμάτι αρκετά συμβολικό, με στίχους αληθινούς, που σε κάνει να αναρωτηθείς για πολλά, τα οποία θεωρείς δεδομένα…

“What have I got? Why am I alive anyway? Yeah, what have I got? Nobody can take away.”

Ain’t Gοt No, I Got Life

Η Nina Simone στο κομμάτι αυτό έκανε κάτι μαγικό. Συνέδεσε δυο υπέροχα κομμάτια από το θρυλικό μιούζικαλ το Hair, τα οποία αποτελούν και τον τίτλο του τραγουδιού. Στιχουργοί τους ήταν οι James Rado και Gerome Ragni, ενώ συνθέτης τους ήταν ο Galt MacDermot. To 1968 περιλαμβάνει τη διασκευή αυτή στο δίσκο της Nuff Said“. Εμβληματική, παραμένει η παρουσίαση του τραγουδιού σε μια συναυλία στο Λονδίνο το 1968, την οποία θα μπορέσετε να την απολαύσετε παρακάτω. Το κομμάτι αυτό έδωσε στη Nina Simone μια τεράστια αποδοχή από το νεανικό κοινό, ενώ πολλοί ανάμεσά τους και η μουσικολόγος Daphne Brooks, το χαρακτήρισαν ως a new black anthem, ένα κομμάτι-διαμαρτυρία.

Ελπίζω να το απολαύσατε όσο και εγώ, ραντεβού στο επόμενο!

Don’t Forget: I’ll tell you what Freedom is to me. No fear! ~ Nina Simone


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • www.youtube.com

Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project 

9 COMMENTS

  1. It’s really a nice and helpful piece of info. I’m happy that you just shared this helpful information with
    us. Please keep us up to date like this. Thank you
    for sharing.

Comments are closed.