Imelda May
Πηγή: rockthenight.eu/pinterest.com

Ηχογράφηση από την Κορνηλία Χαλκίδη:

Βιογραφικά Στοιχεία

Τραγουδίστρια, μουσικοσυνθέτης και πολλά ακόμη… Imelda May λοιπόν ή αλλιώς Imelda Mary Clabby, όπως είναι το πλήρες όνομά της. Γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου του 1974, στην περιοχή “The Liberties” του Δουβλίνου, στην Ιρλανδία. Το 1991 σπούδασε Art, Graphics και Printmaking στο κολλέγιο Ballyfermot.

Rockabilly και soft rock είναι τα είδη που τη συναντάμε πιο συχνά να τραγουδά. Πολλοί την έχουν παρομοιάσει με την Billie Holiday, ως προς τον τρόπο που τραγουδά και δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι την έχουν αποκαλέσει με τη φράση “a unique vocal talent”. Πέραν, όμως, από την ξεχωριστή φωνή της, παίζει διάφορα μουσικά όργανα, όπως κιθάρα, μπάσο, ντέφι και bodhrán, το οποίο είναι ένα τύμπανο ιρλανδικής καταγωγής.

Η μέχρι τώρα καριέρα της…

Η Imelda May ξεκίνησε την καριέρα της όντας 16 χρονών, τραγουδώντας μαζί με τοπικούς μουσικούς και μπάντες. Το 1998 μετακομίζει στη Μεγάλη Βρετανία και εκεί συμμετέχει σε tour με τον Mike Sanchez, ο οποίος είναι βρετανός τραγουδιστής και πιανίστας, που έχει ασχοληθεί κυρίως με την ισπανική-αγγλική μουσική κληρονομιά. Για τα επόμενα 30 χρόνια πραγματοποιεί μια λαμπρή πορεία στη μουσική. Ηχογραφεί 5 άλμπουμ και γίνεται περισσότερο γνωστή και αγαπητή στο μουσικό κοινό.

Θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να σκιαγραφήσουμε, όσο περισσότερο γίνεται, την καριέρα της μέσω της δισκογραφικής της πορείας, έτσι ώστε να λάβουμε μια γεύση για την μέχρι τώρα πορεία της στη μουσική.

Ξεκινώντας με το πρώτο της δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2003…

No turning back (2003)

Ο δίσκος αυτός κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2003 με το όνομα Imelda Clabby. Ωστόσο, ηχογραφήθηκε ξανά και επανακυκλοφόρησε το 2007. Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του δίσκου και αρκετά αγαπημένο από το ευρύ κοινό είναι το “(Till) I Kissed You”. Το κομμάτι αυτό ηχογραφήθηκε πρώτη φορά το 1959 και δημιουργός του ήταν ο Don Everly από τους The Everly Brothers. Έχει γίνει cover πολλές φορές και πιο συγκεκριμένα έχει τεράστια απήχηση στη μουσική σκηνή της reggae.

Never felt like this until I kissed you
How did I exist until I kissed you
Never had you on my mind
Now you’re there all the time

(Till) I Kissed You

Συνεχίζοντας με τον επόμενο δίσκο της, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2008…

Love Tattoo (2008)

Η Imelda May, κάνει ξανά την εμφάνισή της στη μουσική σκηνή, ηχογραφώντας το δεύτερό της δίσκο. Έναν δίσκο που περιλαμβάνει πολλά αγαπημένα κομμάτια και φαίνεται ευδιάκριτα η μεγάλη αγάπη της για το μουσικό είδος της rockabilly. Ένα ιδιαίτερα γνωστό κομμάτι, το οποίο πυροδότησε μια νέα περίοδο στην καριέρα της, ύστερα από την παρουσίαση του τραγουδιού στη μουσική εκπομπή του Jools Hooland, εν ονόματι “Later… with Jools Hoοland”, καθώς την έκανε ευρέως γνωστή στο κοινό, είναι το “Johnny got a Boom Boom”. Δημιουργός του η ίδια.

He got me with a hook
Those big bass notes
Thunder in my chest

Johnny Got A Boom Boom

Πριν, όμως μπει στο στούντιο για να ηχογραφήσει τον καινούργιο της δίσκο, η Imelda May, λόγω της τεράστιας αναγνώρισης που είχε από την παρουσίαση της δουλειάς της στην εκπομπή του Jools Holland, το 2009, κέρδισε το βραβείο “Female artist of the year” στα Meteor Awards και ταυτόχρονα πραγματοποίησε μια μεγάλη περιοδεία στα πλαίσια της προώθησης του δίσκου της “Love Tattoo” στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2010, όπου η Imelda May μπαίνει στο στούντιο ξανά και ηχογραφεί το νέο και τρίτο κατά σειρά δίσκο της…

Mayhem (2010)

Ένας δίσκος, που όπως αναφέρει η ίδια σε συνεντεύξεις της τον απόλαυσε. Ήθελε να δώσει μια διαφορετική νώτα στα κομμάτια, που θα τον αποτελούσαν, να βελτιώσει την ποιότητα των τραγουδιών, χωρίς να χάσει τη δόξα και τη χάρη του προηγούμενου. Είχε τεράστια επιτυχία, μεγαλύτερη ακόμα και από το “Love Tattoo” από όλες τις απόψεις. Παρουσιάστηκε σε live shows, live εκπομπές με αποκορύφωμα την εμφάνιση στα 52nd Grammy Awards μαζί με τον Jeff Beck και σε διάφορα festivals μεταξύ των οποίων και το Eurosonic Festival στο Groningen της Ολλανδίας. Το ομώνυμο τραγούδι “Mayhem”, το οποίο περιλαμβάνεται στο δίσκο γράφτηκε από την ίδια, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της για την προώθηση του δεύτερου δίσκου της.

Wouldn’t believe it, if you seen it
Oh, mayhem doo doo doop
Yeah, mayhem doo doo doop
Yeah, mayhem doo doo doop
A lotta mayhem, woh oh oh yeah

Mayhem

To 2014 έρχεται το τέταρτο σε σειρά άλμπουμ της, συνεχίζοντας έτσι, να γοητεύει το κοινό με τη δική της ιδιαίτερη ματιά στη μουσική…

Tribal (2014)

Το “Tribal” γνώρισε τεράστια επιτυχία τόσο στην Ιρλανδία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, καταλαμβάνοντας υψηλές θέσεις στα διεθνή charts. Στο συγκεκριμένο δίσκο προσπάθησε να παρουσιάσει μια untempo version του rockabilly, δηλαδή προσπάθησε να έχει ένα πιο ζωντανό ύφος, απ΄ότι στις προηγούμενες δουλειές της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι τονίζουν την δυνατότητα που έχει η Imelda May, να δίνει ζωή, ένταση, πάθος και ελκυστικότητα στο είδος της μουσικής, που υποστηρίζει. Στο συγκεκριμένο δίσκο υπάρχουν πολλά κομμάτια που ξεχωρίζουν ανάμεσά τους το “I wanna dance”.

Don’t wanna be deep, I wanna dance
Don’t wanna be deep, I wanna dance
We’ll talk later, later baby
Don’t wanna go sleep, I wanna dance
Don’t wanna go sleep, I wanna dance
We’ll sleep later, later baby

 

I Wanna Dance

Ο τελευταίος της δίσκος παρουσιάστηκε το 2017… Ένα δημιούργημα λίγο διαφορετικό από τα προηγούμενα… Πάμε να μάθουμε το γιατί!

Life Love Flesh Blood (2017)

Soft rock, soul, jazz είναι οι κύριοι άξονες αυτού του δίσκου. Ξεφεύγει αρκετά απ΄ότι είχαμε συνηθίσει για την Imelda May. Ένα άλμπουμ που περιλαμβάνει περισσότερο ακουστικά κομμάτια, απομακρύνοντας μας από το rockabilly και ταξιδεύοντας μας σε ένα νέο μουσικό μονοπάτι. Για τη δημιουργία του δίσκου αυτού έλαβε βοήθεια από σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής σκηνής, όπως από τον μουσικό Bono των U2, τον Jack Savorretti, έναν Άγγλο τραγουδιστή, ο οποίος συμμετείχε στο κομμάτι “Call Me” και πολλούς άλλους. Ένας δίσκος αρκετά προσωπικός για την ίδια καθώς την περίοδο κατά την οποία συνέθετε τα τραγούδια του, είχε αρκετές δυσκολίες στην προσωπική της ζωή και έτσι μετά το χωρισμό της από τον τότε σύζυγό της και κιθαρίστα Darrel Higham, οι στίχοι των τραγουδιών του δίσκου ήταν συνδεδεμένοι κατά πολύ με αυτό το γεγονός. Εδώ, θα παρουσιάσουμε ένα μοναδικό κομμάτι που περιλαμβάνεται στο δίσκο. Black tears, λοιπόν και ας αφεθούμε σε αυτή τη μοναδική ερμηνεία.

Black tears
One will fall for every good year
Rolling down my face
Inside I’m dying
Outside I’m crying black tears

Black Tears

To 2021 αναμένεται να παρουσιάσει το νέο της δίσκο με τίτλο “Slip of the Tongue”. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό το lead single του άλμπουμ με τίτλο “11 Past The Hour”, το οποίο η ίδια, το χαρακτηρίζει ως επαναστατικό και επικίνδυνο.

It was 11 past the hour
Darkness in the air
Lay down on wild flowers
The moonlight didn’t care
Give me your heart
I’ll hold it with mine
So you can feel free, my love
Free for a while

“11 Past The Hour”

Χαρά, ενθουσιασμός, λύπη, συγκίνηση είναι κάποια από τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν ακούγοντας τη μουσική της… Imelda May, λοιπόν, μια μουσικός και τραγουδίστρια που αξίζει να της δώσετε μια ευκαιρία και να τη γνωρίσετε μέσα από τη δουλειά της. Ίσως, μέσα από την ξεχωριστή και διαφορετική φωνή της σας μεταφέρει για λίγο στον δικό της κόσμο!

Ελπίζω να το απολαύσατε όσο και εγώ! Ραντεβού στο επόμενο!

Don’t Forget: Oh my God, it’s good to be alive! ~ Imelda May


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

  • www.youtube.com

Παρόμοια Άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project 

2 COMMENTS

Comments are closed.