Χαμογέλα δεν κοστίζει

0

Η λέξη ”χαμόγελο” προέρχεται απο το ρήμα χαμογελάω < χάμω + γελώ. Δηλώνει μια έκφραση του προσώπου με τα χείλη τραβηγμένα προς το πλάι , χωρίς να βγάλουμε φωνή . Γιατί όμως χαμογελάμε ; Το χαμόγελο είναι  πηγή ζωής και αποτελεί έκφραση του πιο όμορφου συναισθήματος που μπορεί να νιώσει ο άνθρωπος.’Ενας ευτυχισμένος άνθρωπος είναι ταυτόχρο να και χαμογελαστός .Τι μπορεί λοιπόν να μας χαρίσει ένα … απλό παιχνίδι των μυών μας ; Αναμφίβολα το χαμόγελο συνδέεται με την ψυχολογία του ανθρώπου και επιδρά ευεργετικά στον οργανισμό μας.

 

1. Χαμηλώνει τους καρδιακούς παλμούς
Το χαμόγελο ”χαλαρώνει” την καρδιά μας .Έχει αποδειχθεί ότι κατά τη διάρκειά του, οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν και ελαφρύνεται το έργο της καρδιάς . Εξάλλου δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν μάθει να ζουν με το χαμόγελο στα χείλη τους αντιμετωπίζουν ευκολότερα καρδιακές παθήσεις σε μεγαλύτερα ποσοστά απο τους αγέλαστους .

2. Μειώνει το στρες 
Το στρες έχει εισβάλει στην καθημερινότητά μας σε μεγάλο βαθμό και μας επηρεάζει.Ως πότε όμως ;Δοκίμασε να χαμογελάσεις και θα δεις πως αυτό θα επιδράσει στην ψυχοσύνθεσή σου και θα σε βοηθήσει να σκεφτείς αισιόδοξα , χωρίς πανικό.Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται με το χαμόγελο καταπολεμούν τις ορμόνες που προκαλούν στρες σε τεράστιο βαθμό.

3. Αυξάνει την παραγωγικότητα.Είναι στιγμές που η έμπνευσή μας καλπάζει αλλά και στιγμές που οι ιδέες μας στερεύουν . Μην απελπίζεσαι . Το χαμόγελό σου είναι η έμπνευσή σου . Πόσες φορές μένεις ακίνητος / η χαζεύοντας το κενό στην προσπάθειά σου να βρεις αυτό που θέλεις ; Η καλύτερη λύση για να το βρεις είναι να χαμογελάσεις , να πιστέψεις στον εαυτό σου και να σκεφτείς πως δεν έγινε και η συντέλεια του κόσμου …Ε τότε κάτι θα σκεφτείς και δεν είναι καθόλου απίθανο να είναι καλύτερο απο την προηγούμενη  ιδέα σου.

4. Συμβάλει στην αξιοπιστία                                                  Σύμφωνα με μελέτες οι χαμογελαστοί άνθρωποι φαίνονται πιο ” έμπιστοι ” στον κύκλο τους . Το χαμόγελο, με προυπόθεση να είναι αλλά και να φαίνεται αληθινό , είναι ικανό να χτίσει τα στάδια μιας πρώτης σχέσης απο μόνο του . Η αίσθηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας αυξάνονται αποτελεσματικά όταν βρίσκεται ένα χαμόγελο απέναντί μας.

5. Σπάει την αμηχανία. Βρίσκεσαι σε ένα επαγγελματικό ραντεβού ή βγαίνεις  με το αγόρι ή την κοπέλα που σε ενδιαφέρει. Ξαφνικά λες κάτι που ο άλλος ή η άλλη το παρερμηνεύει  και γίνεται μία μικρή παρεξήγηση .Ψυχραιμία!!!Χαμογέλα καθώς το χαμόγελό σου είναι πάντα εκεί για να σε ”σώσει” .Χάρη σε αυτό το αρνητικό κλίμα εύκολα μετατρέπεται απο αρνητικό σε θετικό .

6. Ελαφραίνει τα λυπημένα συναισθήματα .Είχες μία δύσκολη μέρα , σου έτυχε κάτι άσχημο , δε νιώθεις καλά και σε πιάνουν τα κλάματα . Θα το αντιμετωπίσεις γιατί πάντα θα βρίσκεται κοντά σου κάποιος φίλος/η που θα σου πει ένα αστείο ή ενα πείραγμα και θα σε κάνει να χαμογελάσεις . Το χαμόγελο αποτελεί ίσως τον πιο σωστό τρόπο αντιμετώπισης μιας κακής στιγμής . Άλλωστε ο κλαυσίγελος είναι γνωστό μας χαρακτηριστικό .

7. Λειτουργεί σαν… παυσίπονο.Είναι κάτι αντίστοιχο με τον κλαυσίγελο . ‘Οταν αντιμετωπίσουμε έναν τραυματισμό που προκύπτει με γέλιο , τότε ο πόνος ξαφνικά απαλύνεται . Ο οργανισμός επικεντρώνεται στο … αστείο της υπόθεσης και έτσι ο πόνος περνάει σε δεύτερη βάση .

8. Αποτελεί το ”μυστικό” της νεότηταςΑυτό είναι ίσως το πιο γνωστό αποτέλεσμα του χαμόγελου . Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να ζουν χαμογελαστοί , δείχνουν πολύ πιο έντονα το αίσθημα της νεότητας . Σύμφωνα με μελέτες , όσοι άνθρωποι χαμογελούν μοιάζουν τουλάχιστον τρία χρόνια νεότεροι

9. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημαΌσο περίεργο και ν ακούγεται το χαμόγελο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μηχανισμός ενάντια στους…”εισβολείς” .Επειδή ο οργανισμός χαλαρώνει στις στιγμές γέλιου , μπορεί πιο εύκολα να αντιμετωπίσει τους ιούς που προσπαθούν  να εισβάλουν

10. Αυξάνει τη διάρκεια της ζωής Ίσως το πιο σημαντικό των προτερημάτων που μας προσφέρει το χαμόγελο. Η διάρκεια ζωής όσων χαμογελούν πολύ , αυξάνεται σημαντικά. Σύμφωνα με μελέτες , το χαμόγελο μπορεί να προσφέρει ακόμη και εφτά χρόνια ζωής στον άνθρωπο .

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ένα ρητό .

”Κανείς δεν είναι τόσο πλούσιος που να μην έχει ανάγκη ένα χαμόγελο..και κανείς δεν είναι τόσο φτωχός που να μην μπορεί να το δώσει ”

Τι λέτε λοιπόν ; Ας βάλουμε λίγο περισσότερο χαμόγελο στη ζωή μας!