Λάδι καρύδας: μύθοι και αλήθειες για το εξωτικό αυτό λάδι

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν χρησιμοποιήσουμε λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό μεταξύ ατόμων που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους περιποίησης του σώματος και διατροφής. Η χρήση ενός μόνο λαδιού για την ενυδάτωση του σώματος και των μαλλιών, έως και την κατανάλωσή του ως φαγητό είναι ιδιαίτερα δελεαστική, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα υλικό πολύ θρεπτικό και φυσικό, από το οποίο απουσιάζουν βλαβερά συστατικά, που συχνά περιλαμβάνονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης (όπως σε πολλές ενυδατικές κρέμες).  Με αυτόν τον τρόπο το λάδι καρύδας αποτελεί πλέον ένα λάδι που προβάλλεται ως πανάκεια, τόσο από  γνωστούς bloggers, ειδικούς σε θέματα ομορφιάς, όσο και από επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται κυρίως να προωθήσουν το προϊόν τους.

Προσπαθώντας κανείς να πληροφορηθεί στο διαδίκτυο για τις χρήσεις του λαδιού συναντά αμέτρητα άρθρα τα οποία του δίνουν έως και 100 (!) τρόπους να χρησιμοποιήσει το περιβόητο αυτό λάδι. Οι τρόποι είναι πολλοί και ποικίλλουν: ως ενυδατική κρέμα, καθαριστικό, φαγητό, φάρμακο, βάση για οδοντόκρεμα… Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι αβάσιμοι, καθώς άνθρωποι, που έχουν δοκιμάσει να αντικαταστήσουν διάφορα προϊόντα με λάδι καρύδας, πολλές φορές το προτείνουν και σε άλλους.

Στην προκειμένη περίπτωση είναι σημαντικό να γίνει η διάκριση μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής προσωπικής χρήσης, όπως επίσης είναι απαραίτητο να λαμβάνει κανείς υπόψιν  του ότι όταν τίθενται θέματα υγείας, η χρήση ενός ελαίου χωρίς την έγκριση ιατρού μπορεί να υπάρξει επικίνδυνη. Παρά τις ποικίλες φαρμακευτικές και διατροφικές χρήσεις που υποστηρίζουν πολλοί πως έχει, δεν υπάρχουν βάσιμες έρευνες που να αποδεικνύουν το πρώτο. Παράλληλα, ενώ πράγματι είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και ιδιαίτερα στα γλυκά, περιέχει μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπών και έτσι θεωρείται ανθυγιεινό από πολλούς οργανισμούς υγείας.

 

Είναι, όμως, η σπουδαιότητα του ελαίου καρύδας ένας μεγάλος μύθος;

Μαθαίνοντας όλο και περισσότερα πράγματα για τις χρήσεις του κατά πάσα πιθανότητα κανείς απομυθοποιεί –και δίκαια- το λάδι καρύδας και κατανοεί ότι δεν μπορεί να είναι πανάκεια. Το γεγονός, όμως, ότι δεν είναι κατάλληλο για να τρέφεται κανείς δεν αναιρεί τη χρησιμότητά του σε άλλους τομείς, όπως είναι η ομορφιά. Ας δούμε τέσσερεις τρόπους με τον οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι καρύδας για να περιποιηθούμε το σώμα (και όχι μόνο):

  • Ενυδάτωση: Το λάδι καρύδας μπορεί να αντικαταστήσει πολύ εύκολα μια ενυδατική κρέμα. Όταν διατηρείται σε χώρο με θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου βρίσκεται στη κατάλληλη κρεμώδη μορφή και έχει μια ελαφριά μυρωδιά που φεύγει όταν αυτό απορροφηθεί.  Παράλληλα, πολλοί το χρησιμοποιούν για να ενυδατώσουν τα χείλη τους. (Δεν συστήνεται η χρήση του για την ενυδάτωση του υπόλοιπου προσώπου)
  • Απολέπιση: Σε συνδυασμό με κάποιο υλικό, όπως είναι η ζάχαρη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απολέπιση το σώματος ή και των χειλών, αφήνοντάς τα πάρα πολύ απαλά.
  • Περιποίηση των μαλλιών: Μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα έλαια και υλικά (όπως η μπύρα, το χαμομήλι…) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μάσκα περιποίησης για τα μαλλιά, κάνοντάς τα πιο απαλά και λαμπερά. Απλώνουμε λάδι καρύδας κυρίως στις άκρες, το αφήνουμε να απορροφηθεί, ακόμα και για μια ολόκληρη νύχτα, και έπειτα ξεπλένουμε το μαλλί.
  • Ξεβαφτικό προσώπου: Χρησιμοποιώντας λάδι καρύδας στην υγρή του μορφή και κατάλληλα μαντιλάκια μπορούμε πολύ εύκολα να καθαρίσουμε το πρόσωπό μας από το make-up, χωρίς να ερεθίζουμε τα μάτια μας, αν και φαίνεται να είναι ιδανικό κυρίως για ελαφριές περιπτώσεις.

Αυτό που κάνει το λάδι καρύδας ενδιαφέρον είναι ότι, ενώ σαφώς δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλους τους τρόπους για τους οποίους διαφημίζεται, υπάρχει η δυνατότητα να αντικαταστήσει μερικά από τα προϊόντα που αγοράζουμε και καταναλώνουμε καθημερινά. Ένα μεγάλο δοχείο με λάδι από το φαρμακείο μπορεί να κοστίζει περίπου πέντε ευρώ και να συνδυάζει όλες τις ιδιότητες στις οποίες αναφερθήκαμε, ενώ την ίδια στιγμή είναι ελάχιστα επεξεργασμένο, μερικές φορές βιολογικό, χωρίς βλαβερές για το δέρμα ουσίες και φιλικό προς το περιβάλλον!

95
Μαρίνα Παγανοπούλου
Ονομάζομαι Μαρίνα Παγανοπούλου, είμαι 18 χρονών και σπουδάζω στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ. Είμαι ελληνο-γερμανίδα, αλλά έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα, μια πόλη που λατρεύω. Ασχολούμαι με τη φωτογραφία ερασιτεχνικά, όνειρό μου είναι όμως να τη συνδυάσω με τη δουλειά που θα κάνω μελλοντικά. Έχω αδυναμία στον χορό, τις γάτες, τη θάλασσα…

Latest Articles

Διάβασε επίσης...