When they see us
reddit.com

19 Απριλίου του 1989. Τη νύχτα αυτή, οι ζωές πέντε ανήλικων Αφροαμερικανών, των Άντρον, Κέβιν, Γιούσεφ, Ρέιμοντ και Κόρι, αλλάζουν ριζικά. Η ιστορία, λοιπόν, λαμβάνει χώρα στο Σέντραλ Παρκ της Ν. Υόρκης πριν από τριάντα χρόνια. Τα παιδιά αυτά, ηλικίας από 13 έως 16 ετών, αποφασίζουν να περάσουν το βράδυ τους σε έναν τόπο όπου συμβαίνουν μικροεπεισόδια. Δυστυχώς γι’ αυτούς, βρίσκονται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή, αφού κατηγορούνται για κάτι δυσάρεστο και τραγικό που επίσης συμβαίνει εκείνη τη νύχτα, αλλά οι ίδιοι δεν έκαναν ποτέ: το βιασμό και την κακοποίηση της 28χρονης Τρίσα Μέιλι, της λευκής που έκανε τζόγκινγκ αμέριμνη στο πάρκο. Η σειρά When they see us βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα εκείνης της περιόδου.

When they see us
Πηγή: newsit.gr

Η νεαρή Τρίσα βρέθηκε σε κωματώδη κατάσταση, βιασμένη και παραμελημένη στο πάρκο. Η στάση όμως των αστυνομικών, των δικηγόρων, των δικαστών και των δημοσιογράφων απέδειξε έμπρακτα ότι δεν ασχολήθηκαν με αυτήν τη βάναυση και άδικη πράξη με σκοπό να δικαιώσουν τη νεαρή γυναίκα. Το έκαναν για να επιρρίψουν την ευθύνη σε πέντε αγόρια που η μόνη διαφορά με τους κατηγόρους τους, ήταν το χρώμα του δέρματός τους.

Τι ακολούθησε στη συνέχεια

Πρόκειται για την αρχή του μεγάλου γολγοθά. Οι γνωστοί «πέντε του Σέντραλ Παρκ», όπως έμειναν στην ιστορία, οδηγήθηκαν στο τμήμα και ανακρίθηκαν για μέρες κάτω από δυσμενείς συνθήκες που περιλάμβαναν ακόμα και ξυλοδαρμό. Σκοπός ήταν η ομολογία μιας κατακριτέας πράξης που, όμως, δεν έκαναν ποτέ οι ίδιοι. Ήταν γνωστό και απολύτως ξεκάθαρο ότι η ιστορία που ακολούθησε ήταν κατασκευασμένη με τέτοιον τρόπο, ώστε τα παιδιά να οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Εξάλλου, ποιος, άραγε, θα μπορούσε να ακούσει τις φωνές των αθώων παιδιών και των γονιών τους που το μόνο που τους συμβούλευαν ήταν: «Κάνε ό,τι σου λένε για να επιστρέψεις σπίτι»;

When they see us
Πηγή: reddit.com

Δεν κατάφεραν τελικά να πάνε στο σπίτι τους και τα όνειρά τους, οι οικογένειές τους και φυσικά, η ευαίσθητη ηλικία τους, κλείστηκαν πίσω από τις πόρτες των φυλακών. Ή μάλλον, για να το πούμε πιο σωστά, γκρεμίστηκαν πίσω από αυτές τις πόρτες. Όλοι γνώριζαν ότι αν,  τελικά, κατάφερναν να βγουν, τίποτα δεν θα ήταν ξανά το ίδιο. Έζησαν τα χειρότερά τους χρόνια στις φυλακές. Ο 16χρονος Κόρι, λόγω της ηλικίας του, μεταφέρθηκε σε φυλακές ενηλίκων από όπου και αποφυλακίστηκε το 2002. Η πείνα, το ξύλο και η απελπισία είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που έκαναν αυτά τα παιδιά να γονατίσουν και να νιώσουν απόγνωση για την κατάσταση στην οποία περιήλθαν.

Οι οικογένειές τους είτε διαλύθηκαν, είτε ήρθαν ακόμη πιο κοντά. Το σίγουρο είναι ότι πολλές φορές κατέρρευσαν, βλέποντας τα παιδιά τους στη φυλακή, ανήμποροι να τα βοηθήσουν. Η υποστήριξη από τον κόσμο φαίνεται πως κάποιες φορές υπήρξε ισχνή, αν και όχι ανύπαρκτη. Και μιας που μιλάμε για υποστήριξη, αξίζει να αναφερθούμε στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο κ. Τράμπ απαιτούσε τη θανατική ποινή των αγοριών, οργανώνοντας και χρηματοδοτώντας εκστρατείες για να το πετύχει.

Επιστρέφοντας στις ζωές τους

Σημασία, όμως, έχει να πέφτεις και να ξανασηκώνεσαι. Τα παιδιά αυτά, το έκαναν. Τα χρόνια πέρασαν και σιγά-σιγά άρχισαν να αποφυλακίζονται και να επιστρέφουν στα σπίτια τους και σε μια διαφορετική, δύσκολη ζωή. Δυστυχώς, για τον Κόρι, αυτή η επιστροφή άργησε και του στέρησε πολλά. Αρκεί να επισημάνουμε πως, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τελούσε τη φυλάκισή του, η λέξη «απάνθρωπες», φαντάζει φτωχή.

When they see us
Πηγή: vox.com

Είναι πολύ λογικό να αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν μίλησε η Τρίσα ή γιατί τα παιδιά φυλακίστηκαν ενώ δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία. Η Τρίσα Μέιλι, εξαιτίας του σοκ που υπέστη, αδυνατούσε να θυμηθεί τι συνέβη εκείνο το βράδυ. Από την άλλη, αποδεικτικά στοιχεία εναντίον των αγοριών μπορεί να μην υπήρχαν πουθενά, υπήρχε όμως κάτι πιο δυνατό. Η έντονη και παράλογη επιθυμία των κατηγόρων να καταστρέψουν αυτούς τους νέους «όταν τους είδαν» στο πάρκο. Και θα έκαναν τα πάντα γι’ αυτό.

Εν κατακλείδι

Η παραπάνω ιστορία δεν αποτελεί απλώς την πλοκή μιας σειράς του Netflix με όνομα When they see us. Είναι η πραγματική ιστορία των πέντε αγοριών, η οποία στις 31 Μαϊου του 2019 έκανε την εμφάνισή της στις οθόνες, χάρη στην Ava Duvernay. Η Αμερικανίδα σκηνοθέτρια τη δημιούργησε, τη συνέγραψε και τη σκηνοθέτησε. Η αλήθεια είναι ότι θα δυσκολευτείς να τη δεις, αλλά πιστεύω ότι αξίζει και με το παραπάνω. Γι’ αυτόν το λόγο,  δεν πρόκειται να σου πω αν τα παιδιά τελικά δικαιώθηκαν και αν «καθάρισαν» τα μητρώα τους. Θα κλείσω, όμως, λέγοντας ότι το μήνυμα της mini σειράς είναι να μην δέχεσαι ποτέ την άδικη θυματοποίησή σου!


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project

3 COMMENTS

Comments are closed.