La Resurrección de Cristo
Πηγή: www.pinterest.com

Έφτασαν οι γιορτινές μέρες του Πάσχα για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Όπως και πέρσι, λόγω καταστάσεων, έτσι και φέτος, το Πάσχα διαφέρει από αυτό που ξέρουμε. Κι όμως, βλέπεις τον κόσμο γεμάτο δέος και σεβασμό. Η ατμόσφαιρα μυρίζει λιβάνι, τα σπίτια στολισμένα και ο κόσμος έτοιμος να υποδεχτεί την Ανάσταση σήμερα το βράδυ. Με αφορμή λοιπόν, αυτή την μοναδική γιορτή, θα ήθελα να αφιερώσω το συγκεκριμένο άρθρο σε έναν από τα αγαπημένα μου έργα ζωγραφικής, το “La Resurrección de Cristo” του El Greco.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

La Resurrección de Cristo
Πηγή: www.pinterest.com

Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, γνωστός κατά κύριο λόγο ως “El Greco” («ο Έλληνας»), αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους ζωγράφους της Ισπανικής Αναγέννησης. Με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης, γεννημένος περίπου το 1541 επί Βενετοκρατίας, εκπαιδεύτηκε ως Αγιογράφος και ήρθε σε επαφή με την Ιταλική Αναγεννησιακή τέχνη. Το 1563, εξασκούσε το επάγγελμα του ζωγράφου επίσημα. Το 1567 έφυγε από την Κρήτη και εγκαταστάθηκε στην Βενετία. Εκεί, ακολούθησε τις καλλιτεχνικές επιρροές των προτύπων του, Tintoretto και Tiziano. Άρχισε να υιοθετεί την τεχνική της ελαιογραφίας. Το 1570, πηγαίνοντας στην Ρώμη, ήρθε σε επαφή με ακόμα περισσότερες τεχνικές και υλικά και σιγά σιγά άρχισε να κάνει την καλλιτεχνική μετάβασή του στον μανιερισμό.

Στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στο Τολέδο από το 1577 και μετά, ζωγράφισε τα περισσότερα από τα γνωστά του έργα. Τα περισσότερα έργα του έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα και θέμα. Απέκτησε ένα δικό του προσωπικό στυλ ζωγραφικής, που μετέπειτα επηρέασε πολλούς γνωστούς ζωγράφους όπως ο Βελάσκεθ. Τα έργα του έγιναν γνωστά την εποχή που ζούσε και εκτιμήθηκαν κατά κύριο λόγο μετά τον θάνατό του το 1614.

“La Resurrección de Cristo” ή αλλιώς «Η Ανάσταση»

Ο πίνακας χρονολογείται το 1596-1600 και βρίσκεται στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης. Με διαστάσεις 275 x 127εκ., αποτελεί ίσως, το καλύτερο δείγμα καλλιτεχνικής ωριμότητας του καλλιτέχνη.

Όπως μπορεί να δει κανείς, στο κέντρο του πίνακα, δεσπόζει ο Χριστός ως ένας όμορφος, γυμνός άνδρας με αθλητική ανατομία. Είναι ανυψωμένος κατακόρυφα με υψωμένο το χέρι προς του ουρανούς, υποδηλώνοντας έτσι τον επουράνιο προορισμό του. Από κάτω, βλέπουμε τα σώματα των τρομαγμένων Ρωμαίων στρατιωτών. Τα σώματά τους σχηματίζουν μια ανάστροφη πυραμίδα, που είναι κλασσικό συνθετικό σχήμα του El Greco. Με αυστηρή γεωμετρία βασισμένη σε χαράξεις, η σύνθεση του πίνακα έχει βασικά στοιχεία του Κυβισμού.

La Resurrección de Cristo
Πηγή: www.pinterest.com

Το θαύμα της Ανάστασης, συμβαίνει νύχτα σε ένα σκοτεινό και χωρίς βάθος χώρο. Μια δέσμη φωτός λούζει το σώμα του Χριστού ενώ τα υπόλοιπα πρόσωπα είναι λίγο πιο σκοτεινά καθώς φωτίζονται με την αντανάκλαση φωτός από τον Χριστό. Το υπερφυσικό φως, προσφέρει ένα πρασινωπό και απόκοσμο χρώμα, που συμπληρώνει την πανδαισία χρωμάτων, μαζί με το κόκκινο χρώμα του χιτώνα του Χριστού και το εορταστικό λευκό της σημαίας.

Ένας πίνακας που μας παραπέμπει στο μεγαλύτερο Θείο δώρο της Ορθόδοξης πίστης. Ένας πίνακας που σε αφήνει άφωνο, γεμάτο δέος. Μέσα στις σκοτεινές στιγμές που περνάμε, το θαύμα της Ανάστασης μας κρατάει γεμάτους πίστη και αγάπη. Θυμίζει στους Ορθόδοξους Χριστιανούς τι είναι πραγματικά σημαντικό και πως ο πραγματικός σκοπός του ανθρώπου, είναι να είναι μαζί με το Θεό.


Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε Instagram, Facebook και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty-Press // Giving Sight The Project 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ