Exclusive Content:

5 βιβλία που κυριάρχησαν στη μεγάλη οθόνη

Πολλά βιβλία έχουν καθηλώσει τους αναγνώστες και χαρακτηρίζονται ως πολυσυζητημένα. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτά γίνονται σενάρια και αποτυπώνονται επιτυχώς στη μεγάλη οθόνη;

Όλοι έχουμε αγαπημένες ταινίες, για τις οποίες μπορούμε να μιλάμε ασταμάτητα. Ταινίες κάθε κατηγορίας, κάθε προτίμησης, νέες, αλλά και εκείνες, τις κλασικές όλων των εποχών. Πόσοι άραγε, γνωρίζουν ότι ενδεχομένως η αγαπημένη τους ταινία προήλθε από ένα βιβλίο; Τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί αναμφίβολα “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών” αλλά και ο “Χάρι Πότερ”, σημαδεύοντας τόσο τον κόσμο του βιβλίου, όσο και εκείνον του κινηματογράφου. Συνεπώς, παρακάτω σας παρουσιάζω αξιόλογα βιβλία που είδαν επιτυχώς τον δρόμο προς τη μεγάλη οθόνη.

Forrest Gump – Winston Groom (Φόρεστ Γκαμπ) / Δράμα, 1994.

βιβλίο
Πηγή εικόνας: https://gr.pinterest.com/

Ο Forrest Gump. Ένας άνθρωπος ιδιαίτερος και χαρισματικός για κάποιους, ή προβληματικός και περίεργος για κάποιους άλλους. Ο Forrest ξεχώριζε από την παιδική του ηλικία. Από νωρίς έπρεπε να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της πραγματικότητας, προσπερνώντας εμπόδια και επιβιώνοντας, με στήριγμα την μητέρα και την καλή του φίλη, Jenny. Ο πρωταγωνιστής μας (Tom Hanks), θα ζήσει πληθώρα εμπειριών, ταξιδιών και προκλήσεων, βιώνοντας την αποδοχή, την απόρριψη, την συμπόνοια. Η υπόθεση περνάει μια σειρά μηνυμάτων και χαρίζει μαθήματα ζωής για την αναπηρία, την ανθρωπιά, την φιλία, την αγάπη. Επιπλέον, υπενθυμίζει την αξία και την σημασία της εσωτερικής δύναμης που όλοι κρύβουν μέσα τους.

Το βιβλίο best – seller οδήγησε την ταίνια και τον Tom Hanks στα βραβεία Όσκαρ, όπου και απέσπασε 6. Άγγιξε την ψυχή κάθε ανθρώπου, παραμένοντας έως και σήμερα μία ταινία αλυσμόνητη.

The Green Mile – Stephen King (Το πράσινο μίλι) / Δράμα – Φαντασίας, 1999

green mile ταινία
Πηγή εικόνας: https://gr.pinterest.com/

Η ταινία λαμβάνει χώρα το 1935, στις φυλακές τροφίμων που αντιμετωπίζουν την ποινή του θανάτου. Ο Paul Edgecomb (Tom Hanks), δουλεύει εκεί ως φύλακας. Έτσι, καθημερινά παρατηρεί τους χαρακτήρες των φυλακισμένων και αντιμετωπίζει τις συμπεριφορές τους. Την προσοχή του θα τραβήξει ένας νέος τρόφιμος, που δεν μοιάζει με τους άλλους, τον οποίο βαραίνει η κατηγορία βιασμού και δολοφονίας δύο κοριτσιών. Επιπλέον, περίεργα, ακόμη και υπερφυσικά γεγονότα αρχίζουν να συμβαίνουν, πράγμα που δεν περνά απαρατήρητο από τον Paul.

Η πραγματική αυτή ιστορία κατάφερε να συγκλονίσει την κοινή γνώμη και ενέπνευσε τον Stephen King για την συγγραφή ενός βιβλίου που έγινε παγκόσμιο φαινόμενο. Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου ήταν αναμενόμενη και δημιούργησε ποικίλα συναισθήματα στο κοινό. Προτάθηκε για πολλαπλά βραβεία και αποτελεί μια πολυσυζητημένη ταινία, έως και σήμερα.

One Flew Over the Cuckoo’s Nest – Ken Kesey (Στη Φωλιά του Κούκου) / Δράμα, 1975

cuckoo;s nest ταινία
Πηγή εικόνας: https://nowplayingpodcast.com/

Η πλοκή εστιάζει στον Randle Patrick McMurphy (Jack Nicholson). Έναν ψυχοπαθή εγκληματία, που εκτίει την ποινή του σε αγροτική φυλακή. Όλα θα ανατραπούν τη μέρα της μεταφοράς του σε ψυχιατρική κλινική στο Oregon, εκτίοντας το τελευταίο διάστημα της ποινής του. Τότε, θα γνωρίσει την διευθύντρια της πτέρυγάς του, Mildred Ratched (Louise Fletcher). Εκείνη, χρησιμοποιώντας ανορθόδοξες ιατρικές μεθόδους, επιδιώκει να υποτάξει να τους ασθενείς της. Ο McMurphy, μαζί με μία ομάδα ασθενών, αποφασίζει να εναντιωθεί στο καθεστώς της Ratched και ένας πόλεμος νεύρων ξεκινά.

Το βιβλίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας του και αυτή ήταν και η επακόλουθη τύχη της κινηματογραφικής μεταφοράς. Κατάφερε να κερδίσει 6 Χρυσές Σφαίρες, ενώ ακόμη έλαβε 5 βραβεία Όσκαρ.

12 Years a Slave – Solomon Northup (12 Χρόνια Σκλάβος) / Δράμα-Βιογραφία, 2013

ταινία
Πηγή εικόνας: https://gr.pinterest.com/

Έμπνευση αποτελεί η πραγματική ιστορία και συγκεκριμένα η αυτοβιογραφία του Solomon Northup. Το 1841, ο Solomon (Chiwetel Ejiofor) ζει ευτυχισμένος με την γυναίκα και τα παιδιά του έξω από τη Νέα Υόρκη, ως βιολιστής. Όλα θα ανατρεπούν ένα βράδυ, με την αποδοχή μιας προσοδοφόρας ευκαιρίας για εργασία, που του προσφέρουν δύο άγνωστοι άντρες. Ως αποτέλεσμα, το επόμενο πρωί ο Solomon ξυπνά αλυσοδεμένος σε ένα σκλαβοπάζαρο. Παρά το γεγονός αυτό, δεν παύει να φωνάζει ότι είναι ελεύθερος πολίτης και θύμα απαγωγής. Αργότερα, όμως, θα πέσει στα χέρια του αφέντη William Ford και έπειτα του Edwin Epps. Η συγκλονιστική αυτή ιστορία, κατόρθωσε να δει το φως της δημοσιότητας μέσα από πληθώρα προσπαθειών για διάσωση των σκλάβων, κατάργηση των σκλαβοπάζαρων και εξάλειψη της δουλείας.

Η ταινία κατάφερε να καθηλώσει και να συγκλονίσει το κοινό, κατακτώντας 3 βραβεία Όσκαρ, 2 BAFTA και 1 Χρυσές Σφαίρες.

Gone Girl – Gillian Flynn (Το κορίτσι που εξαφανίστηκε) / Δράμα – Έγκλημα, 2014

gone girl
Πηγή εικόνας: https://gr.pinterest.com/

Αναμφίβολα, μία υπόθεση που κρατά το ενδιαφέρον αμείωτο. Όλα ξεκινάνε τη μέρα που ο Nick (Ben Affleck), δηλώνει την ξαφνική εξαφάνιση της γυναίκας του Amy, (Rosamund Pike). Η κινητοποίηση της αστυνομίας και ΜΜΕ είναι άμεση. Σύντομα, οι υποψίες και οι κατηγορίες πέφτουν πάνω του. Αποδείξεις, ομολογίες και τρίτα πρόσωπα, μαρτυρούν έναν προβληματικό γάμο μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον. Έτσι, νέα στοιχεία για προμελετημένη δολοφονία της Amy από τον σύζυγό της, θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο τα γεγονότα. Ενώ το προφίλ του δολοφόνου μοιάζει να έχει ήδη σκιαγραφηθεί, τα ερωτήματα αρχίζουν να εστιάζουν στην πραγματική ταυτότητα της Amy. Ποιος αποτελεί, τελικά, το πραγματικό θύμα της υπόθεσης;

Το μυθιστόρημα της Gillian Flynn έγινε τεράστια κινηματογραφική επιτυχία και κέρδισε σωρεία βραβείων, αποτελώντας μία εκ των πιο αγαπημένων ταινιών του κοινού.

Bonus: Ένα βιβλίο που συγκλόνισε τους αναγνώστες και αποτελεί κινηματογραφική επιτυχία, είναι το Αγόρι με τη Ριγέ Πιτζάμα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εντυπώσεις

Ένα καλό βιβλίο πάντα αποτελεί ευχάριστη συντροφιά. Αφήνει το μυαλό του αναγνώστη ελεύθερο να φανταστεί πρόσωπα, καταστάσεις και να ζήσει το κάθε συναίσθημα. Η αξιοπρεπής, όμως, αποτύπωση ενός βιβλίου στην μεγάλη οθόνη, συχνά μπορεί να ενισχύσει την αγάπη του αναγνώστη. Επιπλέον, μπορεί να προσελκύσει τους θεατές τόσο, ώστε να επιδιώξουν την ανάγνωση του βιβλίου που αποτέλεσε έμπνευση για την δημιουργία της αγαπημένης τους ταινίας. Μπορεί, τελικά, μία ταινία να συναγωνιστεί το βιβλίο της;

Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Αναστασία Παλάσκα
Αναστασία Παλάσκα
Βιβλιοθηκονόμος και βιβλιοφάγος με αγάπη στα βιβλία, τις σειρές και τον κινηματογράφο. Εθισμένη στον καλό καφέ και το ποιοτικό brunch. Λατρεύω το γέλιο, τα ζεστά χαμόγελα, το χιούμορ και τις πολύωρες συζητήσεις. Στόχος μου, να εξερευνώ καθετί νέο και ελπίζω και εσείς να ταξιδέψετε εξερευνώντας τα άρθρα μου.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...