Exclusive Content:

Still Alice: Κάθε στιγμή μετράει

Υπάρχει, άραγε, ζωή χωρίς αναμνήσεις; Και αν ναι, πώς φαντάζει; Η ζωή της Alice δίνει απαντήσεις, μέσα από την μάχη της με την απώλεια μνήμης, αποδεικνύοντας πως κάθε στιγμή μετράει.

Λένε, ότι τις πιο όμορφες στιγμές στη ζωή μας, τις φτιάχνουμε εμείς οι ίδιοι. Ειδικότερα, ότι οι άνθρωποί μας είναι αυτές οι στιγμές μας. Πώς θα ένιωθε, άραγε, κανείς αν οι αναμνήσεις του άρχιζαν να σιγοσβήνουν; Πώς θα ένιωθε ο καθένας από εμάς, αν ξυπνούσε μια μέρα με ελάχιστες έως μηδενικές αναμνήσεις; Φόβο, απορία, ανάγκη για ανάκτησή τους ή ότι τελικά, κάθε στιγμή μετράει; Εδώ, απαντά η ιστορία της Alice.

Υπόθεση

Η ιστορία παρουσιάζει την πολυάσχολη καθημερινότητα της Alice. Η ζωή της, δείχνει πως τα καταφέρει με επιτυχία σε κάθε τομέα. Μία δυναμική γυναίκα που στα πενήντα της, εργάζεται ως καθηγήτρια γνωστικής ψυχολογίας στο Χάρβαρντ. Ευτυχισμένη, ζώντας με έναν υπέροχο σύζυγο και έχοντας αποκτήσει τρία παιδιά. Όταν, ξαφνικά, αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι μέρα με τη μέρα, βιώνει έντονο αποπροσανατολισμό και κενά μνήμης. Μία απρόσμενη και τραγική διάγνωση, θα ανατρέψει τη ζωή της, καθώς και τη σχέση της με τον οικογενειακό και κοινωνικό της περίγυρο.

Ως μία σπάνια περίπτωση και ιδιαίτερη εξαίρεση, η Alice λαμβάνει γνωμάτευση για αρχές Αλτσχάιμερ. Η πρωταγωνίστρια, αρχίζει να βιώνει μια σειρά πρωτόγνωρων συναισθημάτων και καταστάσεων. Οι σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω της, περνούν δοκιμασίες, καθώς και η σχέση με τον ίδιο της τον εαυτό. Στο πρόσωπο κάποιων ανθρώπων βρίσκει ένα ακλόνητο στήριγμα. Μία ελπίδα αρωγής και συμπαράστασης σε αυτό τον αγώνα επιβίωσης, σαν δύο σφιχτά κρατημένα χέρια που προχωρούν αχώριστα. Από την άλλη μεριά, όμως, στο πρόσωπο κάποιων άλλων, βλέπει την περιθωριοποίηση και τον παραγκωνισμό. Τη μοναξιά και την άρνηση.

Σημαντικό γεγονός αποτελεί η βοήθεια των ανθρώπων που στηρίζουν την Alice, καθώς μία τέτοια κατάσταση αποτελεί δοκιμασία για όλους. Στο βιβλίο, η συγγραφέας Lisa Genova, σκιαγραφεί και τα συναισθήματα και τις πράξεις των ανθρώπων που περιβάλλουν την Alice. Την προσπάθεια και το σθένος να ζήσουν και να αντιμετωπίσουν μαζί της, σαν μια γροθιά, αυτόν τον άνισο αγώνα με το θηρίο του Αλτσχάιμερ.

alice
Πηγή εικόνας: https://www.livanis.gr/

Η πρωταγωνίστρια

Η Alice είναι αναμφίβολα μία γυναίκα δυναμική και αγωνίστρια, έχοντας επιτύχει πληθώρα στόχων στη ζωή της. Ενώ, αρχικά, λυγίζει μπροστά στο τέρας ονόματι Αλτσχάιμερ, βρίσκει το σθένος και το θάρρος να σηκωθεί και να υψώσει το ανάστημά της μπροστά στην νόσο. Κάνοντας δύναμη κάθε αδυναμία της, αναζητά τρόπους και τεχνικές ώστε να κατακτά κάθε μέρα την ταυτότητα και τις αναμνήσεις της. Επιπλέον, συγκλονίζει η στάση της καθ’ όλη την καθημερινότητά της. Οι σκέψεις της και τα αναπάντητα γιατί, η ελπίδα για μια λάθος διάγνωση, το βάρος που σηκώνει η ίδια και θεωρεί ότι σηκώνουν και οι άνθρωποι γύρω της.

Στο πρόσωπο της Alice, διακρίνονται οι ήρωες που προσπαθούν να ανακτήσουν ακόμη και την ίδια τους την ταυτότητα, δίνοντας έναν αγώνα δίχως τέλος. Η ζωή της πρωταγωνίστριας και του περίγυρού της, αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι με μερική ή ολική απώλεια μνήμης, ανεξαρτήτως ηλικίας, αξίζουν τον θαυμασμό και την στήριξή μας. Οι ζωές όλων μπορούν να ανατραπούν από τη μία μέρα στην άλλη, για αυτό κάθε στιγμή μετράει σαν να είναι η τελευταία.

Το βιβλίο

Το Still Alice κυκλοφόρησε το 2007 και αποτελεί έργο της Lisa Genova, ενώ η ελληνική έκδοση με τίτλο Κάθε στιγμή μετράει, κυκλοφόρησε το 2015. Ένα βιβλίο που δείχνει από τα μάτια του ασθενή, πως ζει κανείς με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι αναγνώστες το αγάπησαν όσο λίγα και δικαιωματικά ανήκει στη λίστα best sellers των New York Times. Οι μεταφράσεις ξεπερνούν τις 25 διαφορετικές γλώσσες, ενώ κατάφερε να πουλήσει πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως.

Η επιτυχία του βιβλίου ήταν μεγάλη. Το 2015, το Still Alice μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με την Julianne Moore και τον Alec Baldwin στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Απέσπασε πληθώρα βραβείων και διακρίσεων, ενώ κατάφερε να συγκινήσει και να ενημερώσει το κοινό. Επιπλέον, έκανε τον κόσμο να δει μέσα από τα μάτια όσων νοσούν, τη δική τους μοναδική πραγματικότητα αλλά και την σημαντική βοήθεια των ανθρώπων γύρω του. Ακόμη, δίδαξε πόσο αναγκαίο είναι να πλαισιώνουμε με αγάπη και αλληλεγγύη τους ασθενείς και να εξαλείψουμε την περιθωριοποίηση που βιώνει ένας μεγάλος αριθμός αυτών.

Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα, συγγενικά της συγγραφέως. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α.Α. Λιβάνης.

κάθε στιγμή μετράει
Πηγή εικόνας: https://gr.pinterest.com/

Εντυπώσεις

Σαφώς, το βιβλίο δείχνει την πραγματικότητα και τη ζωή ενός ανθρώπου με απώλεια μνήμης. Δίνει έμμεσα φωνή στους νοσούντες και μέσω αυτού βλέπει κανείς ένα μέρος της μάχης και της αλήθειας τους. Θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω ως γροθιά στο στομάχι, που εν τούτοις δείχνει με σεβασμό και ρεαλισμό την πραγματικότητα. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να ταυτιστούν με την ιστορία. Ιδιαίτερα, εκείνοι που γνωρίζουν άτομα με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, ή ακόμη ζουν μαζί τους.

Επιπλέον, το Κάθε στιγμή μετράει, χαρίζει πολλαπλά μαθήματα για την συμπεριφορά μας απέναντι σε αυτά τα άτομα. Να δείχνουμε αγάπη, κατανόηση και συμπαράσταση, βοηθώντας τους να κολλάνε έστω και ελάχιστα κομμάτια στο παζλ της μνήμης τους. Ακόμη κι αν καμιά φορά η μοίρα τους μοιάζει προδιαγεγραμμένη, όλοι μπορούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι στη βελτίωση της ζωής τους.

Ας αγκαλιάσουμε τον καθένα ξεχωριστά, καρφιτσώνοντας την θύμισή μας αν όχι στο μυαλό του, στην καρδιά του.


Παρόμοια άρθρα: 

Ακολουθήστε τις σελίδες μας σε FacebookInstagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Αναστασία Παλάσκα
Αναστασία Παλάσκα
Βιβλιοθηκονόμος και βιβλιοφάγος με αγάπη στα βιβλία, τις σειρές και τον κινηματογράφο. Εθισμένη στον καλό καφέ και το ποιοτικό brunch. Λατρεύω το γέλιο, τα ζεστά χαμόγελα, το χιούμορ και τις πολύωρες συζητήσεις. Στόχος μου, να εξερευνώ καθετί νέο και ελπίζω και εσείς να ταξιδέψετε εξερευνώντας τα άρθρα μου.

Latest Articles

Διάβασε επίσης...