V for Vendetta
Πηγή εικόνας: onalert.gr

Ηχογράφηση από την Ακριβή Ανδρινοπούλου:

Πριν απο χρόνια, μια Πέμπτη σαν και αυτήν, είδα μια ταινία που άλλαξε τον τρόπο σκέψης μου πάνω στην ευθύνη που πρέπει να έχουμε ως άτομα απέναντι στις ιδέες που πρεσβεύουμε. Συγκινήθηκα, θύμωσα, πείσμωσα και μορφώθηκα μέσα απο μια ιστορία, που παρότι ήταν βγαλμένη απο μια σειρά κόμικς, είχε πολλές αναφορές στη πραγματική ζωή και στα πολιτικά δρώμενα των όχι τόσο μακρινών χρόνων. Αναφέρομαι στο V for Vendetta, μια ταινία που κλείνει σήμερα 14 χρόνια απο τη πρώτη της εμφάνιση στο κινηματογράφο και είναι πιο επίκαιρη απο ποτέ.

Πηγή εικόνας: agonybooth.com
Περίληψη

Το 2027 στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου επικρατεί φασιστικό καθεστώς, η Evie (Natalie Portman) μια υπάλληλος τηλεοπτικού σταθμού, συναντά τον V (Hugo Weaving) έναν μασκοφόρο επαναστάτη και υπερασπιστή της ελευθερίας του λαού. Έχοντας σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης, ο V μυεί και κάνει συνεργό του την Evie.

Πηγή εικόνας: ifccenter.com
Η ταινία, τα άτομα και η ιστορία

Γραμμένη απο τον Alan Moore και David Lloyd στις αρχές της δεκαετίας του ’80, το V for Vendetta αποτελεί μια ιστορία – ορόσημο απέναντι στη καταπάτηση των δικαιωμάτων του λαού και την επιβολή δικτατορίας με πρόφαση την προστασία των πολιτών. Είναι βαθιά επηρεασμένη απο τα κείμενα «1984» του George Orwell και «The Count of Monte Christo» του Alexander Duma. Το σενάριο επιμελήθηκαν οι αδερφές Wachowski που συνηθίζουν να σχολιάζουν κοινωνικοπολιτικά ζητήματα στις ταινίες τους και η σκηνοθεσία υπογράφεται απο τον Αυστραλό James McTeigue.

Είναι ένα φιλμ που εστιάζει στο φασισμό και παρότι τείνει στην υπερβολή μπορούμε να διακρίνουμε μια μεγάλη δόση αλήθειας σε αυτά που λέγονται κατά τη διάρκεια των δύο ωρών. Στο πρόσωπο του V διακρίνουμε έναν τιμωρό που ζητά δικαιοσύνη και έχει κάνει σκοπό της ζωής του την απόκτηση του. Είναι χαρισματικός, με ευφράδεια λόγου και ταλέντο στην μάχη. Σαν αλλοτινός Edmond Dantès, εκμεταλλεύεται την δυσμενή θέση που άλλοι επέλεξαν για αυτόν και την αξιοποιεί για να πάρει την εκδίκηση στα εγκλήματα που υπέστη. Μόνο που αυτή η ψύχωση με την βεντέτα του, τον οδηγεί σε ακραιότητες και γίνεται ακριβώς αυτό που προσπαθεί να καταστρέψει.

Η Evie, απο την άλλη, εκπροσωπεί τον μέσο πολίτη που ζει στην ασφάλεια της ανωνυμίας του και υπακούει στους νόμους που επιβάλλει το καθεστώς. Δεν αποτελεί το πρόσωπο μιας επανάστασης όμως κάλλιστα μπορεί να εκπληρώσει αυτό το ρόλο με τα κατάλληλα κίνητρα. Σε μια ταινία όπου ο συμβολισμός και η ουσία του είναι η κεντρική ιδέα, παρατηρούμε αυτά τα δύο άκρα να δημιουργούν ένα εύφορο έδαφος για να έρθει μια επανάσταση στην τάξη.

Οι πρωταγωνιστές μας Portman και Weaving υποδύονται δυο απο τους πιο απαιτητικούς ρόλους της καριέρας τους.

Τόσο στις σκηνές, που δημιουργούν μια σχέση μέσω των τραυμάτων τους αλλά και στις αυτόνομες στιγμές τους είναι εξαίσιοι. Κατ΄εμέ, δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη φωνή εκτός του αγαπητού Hugo Weaving για να εκφράσει τα λόγια: «Behind this mask there is more than just flesh. Beneath this mask there is an idea… and ideas are bulletproof. ». Αξίζει να αποδώσουμε ένα φόρο τιμής στον Dario Marianelli για την εξαίσια μουσική επένδυση που δημιούργησε. Αγκάλιασε με τον πιο απτό τρόπο τις σκηνές που έμειναν χαραγμένες για πάντα στο νου και την καρδιά μας.

Πηγή εικόνας: comicworld.gr
Η έμπνευση πίσω απο τη μάσκα

Η μάσκα του V δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αναφορά στον Guy Fawkes, έναν Άγγλο στρατιώτη και μέλος της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας. Ήταν ένα γεγονός όπου Καθολικοί συνωμότες επιχείρησαν να ανατινάξουν το Βρετανικό Κοινοβούλιο στις 5 Νοεμβρίου του 1605. Ήταν μια αντιδραστική πράξη έναντι στο τυραννική βασιλεία του Ιάκωβου Α’. Ο Guy Fawkes συνελήφθη ενώ φρουρούσε τα εκρηκτικά που θα χρησιμοποιούσαν οι συνωμότες και για αυτή του τη πράξη καταδικάστηκε σε θάνατο. Η 5η Νοεμβρίου ανακηρύχθηκε εθνική εορτή, οι πολίτες καίνε ομοιώματα του Fawkes και πυροδοτούν πυροτεχνήματα που αντιπροσωπεύουν τη πυρίτιδα.

Στη σημερινή εποχή, η μάσκα του Guy Fawks έχει γίνει ένα κομμάτι της λαικής αστικής κουλτούρας. Είναι ένα μέσο διαμαρτυρίας κατά της τυραννίας και χρησιμοποιείται συχνά απο την ομάδα Anonymous στις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Κλείνοντας

Απο την αρχή έως το τέλος, αναλύεται η ανάγκη να πιστεύουμε σε μια ιδέα, αδιάφθορη και καθάρια απο πολιτικά καθεστώτα και αντιλήψεις. Να ενστερνιζόμαστε και να γινόμαστε υπερασπιστές του δίκαιου και της αλήθειας, ασχέτως κόστους. Μόνο τότε μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή που δεν προκαθορίστηκε απο άλλους, αλλά την δημιουργήσαμε εμείς. Το V for Vendetta, είτε το δει κάποιος ως μανιφέστο είτε ως ένα δυστοπικό θρίλερ, είναι μια ταινία που αναλύει μια καθημερινότητα που δεν απέχει πολύ απο εμάς. Παρότι μυθοπλασία μπορεί να αποτελέσει έμπνευση ή προοικονομία. Η επιλογή είναι καθαρά θέμα οπτικής.

V for Vendetta
Πηγή εικόνας: bloodknife.com
Λόγω της ημέρας αξίζει να θυμηθούμε το ποίημα που επιβίωσε στους αιώνες για να θυμόμαστε αυτή τη στιγμή.

Remember, remember, the Fifth of November
Gunpowder treason and plot
I see no reason why gunpowder treason
Should ever be forgot

Guy Fawkes, Guy Fawkes, ’twas his intent
To blow up the King and the Parliament
Three score barrels of powder below
Poor old England to overthrow
By God’s providence he was catch’d
With a dark lantern and burning match
Holler boys, holler boys, let the bells ring

Holler boys, holler boys, God save the King!


Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Παρόμοια άρθρα:

Ακολουθήστε μας στις σελίδες μας Facebook, Instagram και Spotify για περισσότερη έμπνευση.

Giving Sight by Beasty Press // Giving Sight The Project